Prostia omenească pe bani europeni, la Dorohoi. Străzi abia asfaltate cu milioane de euro, sparte din nou pentru schimbarea conductelor din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Dorohoi au fost asfaltate toate străzile pe un proiect cu fonduri europene FOTO opiniadedorohoi.ro
La Dorohoi au fost asfaltate toate străzile pe un proiect cu fonduri europene FOTO opiniadedorohoi.ro

În municipiul Dorohoi, din judeţul Botoşani, ce fac unii strică alţii. Mai precis, străzile asfaltate şi reabilitate cu câteva milioane de euro de Primărie urmează să fie sparte de societatea de apă şi canalizare pentru montarea unor ţevi. Autorităţile spun că de vină este planificarea defectuoasă a lucrărilor.

În municipiul Dorohoi, toată infrastructura rutieră, dar şi asfaltul sau trotuarele din cartiere au fost reabilitate cu fonduri europene prin proiectul „Reabilitarea şi modernizarea urbană a municipiului Dorohoi” prin Planul Integrat de Dezvoltare. 

Propriu-zis, s-au cheltuit 8 milioane de euro pentru repararea şi asfaltarea tuturor străzilor, trotuarelor. Proiectul urmează să fie terminat în întregime în luna noiembrie. Aşa cum se întâmplă însă în România, unde unii repară, vin alţii să strice.

Asfalt distrus de ţevi

Există posibilitatea însă ca dorohoienii să nu se bucure prea mult de asfaltul nou-nouţ făcut cu banii de la Uniunea Europeană şi nici de trotuarele reabilitate. Şi asta fiindcă societatea de apă şi canalizare, subordonată Consiliului Judeţean, SC Nova Apaserv S.A. urmează să facă şi ea modernizări. 

De această dată la reţeaua de apă potabilă şi canalizare şi tot prin fonduri europene. Partea proastă, este că în multe zone, pentru a lucra la ţevile din pământ, asfaltul proaspăt turnat va fi spart. Practic este genul de lucrare care sfidează orice logică. În mod normal ar fi trebuit să aibă loc reabilitarea ţevilor şi apoi asfaltarea.

image

 Dorin Alexandrescu primarul din Dorohoi FOTO gazetabt.ro

Primarul din Dorohoi spune că i-a informat pe şefii de la Nova Apaserv. ” Am insistat din nou pentru proiectul de apă şi canalizare. În urmă cu câteva zile am primit o adresă de la Nova Apaserv prin care mi-au confirmat că la începutul lunii noiembrie s-ar putea să semneze contractul de lucrări. În ultima perioadă eu le-am trimis mai multe adrese prin care i-am informat că în Dorohoi s-a realizat infrastructura. Probabil vor merge cu subtraversări ca să nu afecteze lucrările executate”, a precizat edilul pentru btonline.ro.

Fiecare cu lucrarea lui

De cealaltă parte şefii de la Nova Apaserv spun că este imposibil să fie realizată întâi modernizarea ţevilor, fiindcă abia se analizează ofertele şi până la urmă spun aceştia, fiecare cu ritmul şi termenele sale. Totodată spun franc că vor fi şi cazuri în care asfaltul reabilitat cu milioanele europene va fi distrus. 

”Noi abia suntem la evaluarea ofertelor. După aceea vom vedea când semnăm contractul de lucrări. Cert este că acel constructor avea termenul lui, noi avem termenele noastre. Vom încerca unde este posibil să facem subtraversări, dar nu peste tot se poate”, spune Gabriel Cârlan , directorul de la Nova Apaserv. De altfel în multe cazuri planificarea lucrărilor este deficitară, ajungându-se în numeroase cazuri la situaţii de acest gen. Firmele care vor executa lucrări în subteran, sunt obligate să readucă la starea iniţială.

image

  Gabriel Cârlan director Nova Apaserv FOTO Cosmin Zamfirache

Experienţele anterioare arată în multe cazuri doar o serie de plombări inestetice ce se transformă treptat în puncte nevralgice ale infrastructurii. În general în judeţul Botoşani modernizarea reţelei de termoficare şi de modernizare a reţelei de apă şi canalizare a venit paradoxal imediat după asfaltări sau reabilitări de infrastructură.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Zeci de sătmăreni au pedalat pentru reabilitarea infrastructurii urbane a municipiului Satu Mare

FOTO  La Slatina a început mult-aşteptata asfaltare a străzii Piteşti

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite