Prăpăd în nordul României. Județul Botoșani are toate drumurile blocate de zăpadă și viscol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Județul Botoșani este efectiv blocat de ninsoare și viscol. De miercuri seară autoritățile au interzis circulația tuturor categoriilor de autovehicule în afara municipiului Botoșani. Sunt șoferi care au rămas și câte 12 ore blocați în nămeți pe drumurile județului.

Județul este efectiv blocat din cauza zăpezii FOTO botosaneanul.ro
Județul este efectiv blocat din cauza zăpezii FOTO botosaneanul.ro

Județul Botoșani se află sub cod roșu de ninsoare și viscol până joi la ora 10.00. Vijelia și nămeții au făcut prăpăd. Toate drumurile naționale și județene sunt închise circulației și sunt efectiv sufocate de zăpadă. Ninge aproape fără oprire de 48 de ore iar viscolul împrăștie zăpada de pe câmpuri.

Sute de oameni au rămas blocați pe drumuri, mai ales pe șoseaua națională care leagă Botoșaniul de Suceava. Unii au stat în mașini și 12 ore până să fie salvați sau cazați pe la Primăriile din județ. Situația este dramatică pe drumurile județene mai ales și fiindcă contractul de deszăpezire, cu firmele specializate, a expirat încă din luna martie. 

Cod roșu record pentru luna aprilie în nordul Moldovei

Botoșaniul a intrat sub cod portocaliu de ninsori încă de miercuri dimineață. Situația s-a agravat pe parcursul zilei de 5 aprilie, iar de la 21.30, Botoșaniul a intrat sub cod roșu de ninsoare și viscol până la 4.00 dimineața.

Având în vedere că ninsoarea continuă să fie abundentă, codul roșu a fost prelungit până joi la ora 10.00. Este primul cod roșu de ninsoare și viscol înregistrat în luna aprilie, în România, și este cauzat, spun specialiștii de un vortex polar care a atins mai ales nordul României.

Cea mai mare provocare o reprezintă viscolul care în zonele fără parazăpezi sau perdele forestiere, face ravagii pe drumuri, blocând efectiv fiecare arteră de circulație. Vântul a doborât zeci de copaci și a rupt și stâlpi de electricitate. 

Orașul din care nu se mai iese

Din cauza condițiilor meteo extreme și a cantității mari de zăpadă viscolită toate drumurile naționale și județene de pe teritoriul județului Botoșani au fost închise. Totodată autoritățile au decis efectiv închiderea municipiului Botoșani.

Pe scurt, este interzisă circulația în afara orașului, tuturor categoriilor de autovehicule, ieșirile din oraș fiind gestionate de Poliție și Jandarmerie. Măsura se aplică și mijloacelor de transport în comun. 

Sute de oameni prinși în nămeți, gravidă în travaliu online

Din cauza drumurilor blocate, sute de șoferi care veneau din alte județe, acasă, au rămas prinși în nămeți. Pe anumite sectoare de drum s-au format coloane cu mașini care nu mai puteau înainta, pe drumurile cu vizibilitate zero și acoperite de zăpadă.

Cea mai gravă situație s-a înregistrat pe drumul Suceava-Botoșani, de la limita județului Suceava către municipiul Botoșani. Conform statisticilor autorităților peste 420 de persoane au fost salvate de pompieri din peste 200 de mașini rămase înzăpezite.

Peste 70 de persoane prinse de urgie, pe drum, au fost cazate de Primăriile din județ. Au fost întâlnite și situații dramatice. O gravidă de 41 de ani din Crasnaleuca, o localitate izolată din comuna Coțușca, a născut asistată prin video-call de medicii de la ambulanță.

Echipajul nu a reușit, din cauza zăpezii, să ajungă la locuința femeii. La indicațiile medicilor, două femei cu experiență, din sat, au reușit să o ajute să nască o fetiță de 2.8 kilograme. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite