Parcul de secol XIX prin care s-a plimbat Mihai Eminescu va avea dotări de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul ”Mihai Eminescu” din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Parcul ”Mihai Eminescu” din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Parcul „Mihai Eminescu” din Botoşani, una dintre cele mai vechi şi spectaculoase grădini publice din Moldova, va beneficia de o zonă hi-tech, cu bănci smart, piste de alergare şi zone de recreere moderne. De-a lungul timpului, în acest parc cu o vechime de peste un secol şi jumătate s-au plimbat mari personalităţi.

Cunoscut şi ca Grădina Publică „Vârnav”, parcul este, de fapt, o porţiune dintr-o bătrână pădure de foioase transformată în loc de promenadă pentru protipendada oraşului. După o istorie îndelungată, o parte a parcului „Mihai Eminescu” va fi modernizată în acest an, cu amenajări hi-tech, similare celor din oraşele strălucitoare ale Uniunii Europene. Autorităţile locale spun că va fi o îmbinare fericită de modern şi clasic, păstrându-se atmosfera feerică din „La Belle Epoque”.

Grădina în care s-au plimbat Mihai Eminescu şi regii României

Grădina Publică Vârnav a fost deschisă în 1869 şi era, pe atunci, proprietatea lui Neculai Vârnav, fiul unui mare boier din zona Botoşaniului. Grădina era amenajată de grădinari austrieci şi era o adevărată splendoare, iar accesul se făcea doar pe baza unei taxe de intrare. Mai apoi, Primăria oraşului a reuşit să cumpere, cu o sumă consistentă, proprietatea lui Neculai Vârnav, inclusiv grădinile sale. Din 1873, parcul a devenit grădină publică, fiind angajaţi grădinari profesionişti să se ocupe de el. Au fost amenajate foişoare superbe, inclusiv în vârful unei coline a parcului, de unde cânta fanfara, în fiecare duminică, au fost amenajate mai multe alei, dar şi un lac, unde protipendada oraşului se plimba cu barca. Mihai Eminescu s-a plimbat în acest parc, dar şi regii României, Carol I şi Ferdinand, veniţi în vizită la Botoşani, la începutul secolului XX.  

Parcul lui Eminescu cu bănci smart

După anul 2000, fost Grădină Publică a fost modernizată treptat. Zona parcului care corespunde fostului complex de ştranduri construit în perioada comunistă a rămas însă o adevărată ruină, fiind frecventată mai ales de oameni ai străzii. Tocmai de aceea autorităţile locale au realizat un proiect de modernizare a parcului şi se pregătesc să transforme această zonă într-o adevărată insulă hi-tech a fostei Grădini Publice. Proiectul a fost aprobat şi finanţat cu bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial, Primăria Botoşani obţinând 2.5 milioane de lei pentru lucrări.

Astfel, pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi din interiorul parcului vor fi instalate bănci smart, care vor fi dotate cu încărcătoare wireless, porturi USB şi senzori de testare a calităţii aerului. În aceeaşi zonă, vor fi amenajate piste de alergare, spaţii moderne pentru recreere şi practicarea sporturilor în aer liber. În plus, pe această suprafaţă va fi plantat gazon, dar şi instalaţii performante de întreţinere şi împrospătare a acestuia.  În urma organizării licitaţiei a fost desemnat şi un constructor, lucrările urmând să înceapă anul acesta.  „Va fi amenajată o suprafaţă de 1.875 de metri pătraţi cu gazon, cu un sistem de irigaţie. Totodată, va fi construită şi o fântână arteziană, fiind amplasate şi bănci smart. Zona va fi supravegheată video. A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai mare proiect de regenerare urbană la Călăraşi. Câţi bani se investesc pentru refacerea centrului vechi

Pavilion nou la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. „Va fi cea mai performantă terapie intensivă din regiunea Moldovei”

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite