Marile promisiuni  ale miniştrilor şi soarta lor. Saga vizitelor electorale ale cabinetului Ponta în judeţul lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel care a început periplul ministerial la Botoşani a fost primul ministru Victor Ponta împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea şi alţi membrii marcanţi ai PSD FOTO Adevărul
Cel care a început periplul ministerial la Botoşani a fost primul ministru Victor Ponta împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea şi alţi membrii marcanţi ai PSD FOTO Adevărul

Botoşănenii nu au mai văzut aproape de un deceniu atâţia miniştrii să calce fruntariile judeţului ca în acest an electroal. Vizitele oamenilor cabinetului Ponta s-au lăsat şi cu o mulţime de promisiuni, care deocamdată se află doar la acest stadiu. Cu toate acestea a existat şi un proiect dus până la capăt.

Ca în orice an electoral vizitele oamenilor de la Guvernare se înteţesc. Se înmulţesc şi promisiunile, iar tuturor petiţionarilor cel puţin la nivel declarativ le este făcută dreptate. Anul 2014, pentru Botoşani, a reprezentat un an al miniştrilor. Membrii cabinetului Ponta s-au peridat prin tot judeţul, au promis şi aparent au împărţit dreptate.  

Victor Ponta, primul vizitator

Primul care a poposit pe meleagurile lui Eminescu, cum era de aşteptat, a fost primul ministru Victor Ponta însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea, numeroşi oficiali şi primari PSD, în rândul cărora se afla Gheorghe Nichita, edilul Iaşului. Scopul vizitei, desfăşurată în luna mai a fost precis. Victor Ponta venea să inaugureze drumul Botoşani-Suceava. 

Dealtfel o promisiune respectată a cabinetului Ponta la Botoşani. Drumul Botoşani-Suceava, poreclit ”drumul morţii” de şoferi, nu a mai fost reparat de aproape 30 de ani şi se afla într-o stare deplorabilă. Deşi lucrările au fost făcute cu un hei-rupism electoral, rezultatul este unul mulţumitor pentru şoferii sătui de gropile din mijlocul drumului şi de carosabilul alunecos, fatal petru mulţi. 

”A fost o promisiune pe care am făcut-o locuitorilor din Suceava şi Botoşani, că vom moderniza acest drum, şi sunt fericit că am respectat-o. DN 29 arată acum a drum european”, declara în acel moment Victor Ponta, pe drumul ce leagă Botoşaniul de Suceava. Totodată primul-ministru a ţinut să le reproşeze cârcotaşilor că nu au crezut în acest proiect. Drumul Botoşani-Suceav, ţinut ca proiect în stand-by ani de zile, a avut noroc de campania electorală.  Cei 40 de kilometri reabilitaţi au costat peste 68 de milioane de lei şi au fost finalizaţi într-un an de zile. 

Ministrul Sănătăţii cu ochii pe şefii liberali şi promisiuni la purtător

Un alt membru al cabinetului Ponta care efectuat vizite în 2014 la Botoşani a fost Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu. Mai precis acesta a fot de două ori. Odată în vară , iar a doua vizită a efectuat-o chiar în timpul campaniei electorale. În principal vizitele lui Bănicioiu au avut două componente principale: critica la adresa şefilor liberali ai Spitalului Judeţean ”Mavromati” şi ai Consiliului Judeţean dar şi promisiuni numeroase.  Chiar la prima vizită când o asistentă i-a reproşat că a fost concediată îmrepună cu alte colege în baza legii de pe data de 15 mai, care obliga managerii de spitale să facă acest lucru, Bănicioiu, care se pare că a uitat de această prevedere legislativă i-a certat pe şefii liberali ai spitalului.

image

  Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu( centrul imaginii) FOTO Adevărul

Şi asta în condiţiile în care abia în după-amiaza acelei zile a publicat în Monitorul Oficial o ordonanţă care rezolva situaţia asistentelor ” Nu ştiu cum s-au gândit ei că ar putea funcţiona fără aceste persoane. Nu putem să asistăm la depopularea spitalelor. Imi pare rău că sunt spitale care nu ştiu să înţeleagă şi să interpreteze legea”, spunea  Bănicioiu. Apoi au venit şi promisiunile. Fără ezitare, ministrul a promis sprijin Primăriei Botoşani pentru ridicarea unei Secţii de Boli Infecţioase lângă Spitalul de Recuperare din municipiul Botoşani. 

Nu s-au discutat însă în mod oficial şi public detalii financiare. La a doua vizită, din luna noiembrie, Bănicioiu a urmat aproape acelaşi scenariu: a avut să le reproşeze un ”management defectuos”, şefilor liberali de la spital, s-a supărat pe Florin Ţurcanu, şeful Consiliului Judeţean şi în cele din urmă a vărsat sacul cu promisiuni în municipiul Dorohoi. ” Centrul de Primire a Urgenţelor Dorohoi, va intra în finanţarea Ministerului Sănătăţii începând cu 1 ianuarie 2015. În acelaşi timp, am promis aducerea la Dorohoi a unui aparat tomograf, urmând ca Spitalul să găsească şi să asigure specialistul care să-l folosească. În ceea ce priveşte creşterea numărului de paturi pentru Spitalul Dorohoi, cred că se poate rezolva în cadrul discuţiilor cu Casa de Sănătate şi îl rog, de aceea pe domnul preşedinte Lupaşcu să analizeze ce soluţii există”, spunea la Dorohoi, ministrul Sănătăţii.  

Primarul Dorohoiului, Dorin Alexandrescu prezent la vizită speră ca ministrul să se ţină de cuvânt şi după campania electorală. ” Eu cred că promisiunile vor fi respectate. Am mare încredere. Este vital pentru noi spitalul, să fie modernizat”, spune primarul Dorohoiului.

Rovana Plumb, căminele de bătrâni şi legea salarizării unice

Un alt ministru care a venit la Botoşani în anul alegerilor prezidenţiale a fost Rovana Plumb, ca ministru al  Muncii. Ceva mai reţinută în declaraţii faţă de colegul său de Guvern, Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb s-a mărginit la vizite în teren şi discuţii despre proiectele naţionale ale cabinetului Ponta, precum legea salarizării unice.

image

Rovana Plumb ministrul Muncii

Propriu-zis ministrul Muncii a vizitat Centrul de Recuperare şi Reabilitare Stăuceni şi a avut o şedinţă de lucru cu directorii de instituţii, implicaţi în domeniul de activitate al Ministerului Muncii şi al Protecţiei Sociale.

Dan Şova mesaje anti-băsescu şi promisiuni

Imediat după prima vizită a lui Nicolae Bănicioiu la Botoşani, a venit şi rândul lui Dan Şova, Ministrul Transporturilor să vină pe plaiurile eminesciene. Vizita din luna mai a ministrului a semănat mai mult cu un un periplu politic decât cu o întâlnire de lucru şi rezolvat probleme. Programul acestuia la Botoşani a fost plin de miting-uri şi întâlniri de partid cu social-democraţii.

Dan Şova FOTO David Muntean

 Dan Şova ministrul Transporturilor

La Flămânzi după ce l-a criticat dur pe Traian Băsescu, a realizat că drumul Botoşani-Târgu-Frumos are nevoie de o reabilitare urgenţă. La Dorohoi, următorul pas al vizitei a dat de înţeles că-l va ajuta pe primar cu bani de la Guvern să facă şoseua de centură a municipiului.  ”În legătură cu şoseaua de centură a Dorohoiului, nu spun că se face mâine, vedem studiul tehnic, care ar fi beneficiile şi încet, să ne apucăm de treabă. O simplă estimare arată că pentru cei 14 kilometri de şosea de centură, costurile s-ar ridica la aproximativ 12 milioane de euro. Aceşti bani ar trebui asiguraţi de Guvern”,  a precizat la întâlnirea de la Dorohoi, ministrul Dan Şova.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce “gogosi” electorale le-au îndrugat vâlcenilor ministrii lui Ponta

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a promis sănătate bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia doar din vorbe

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite