Cele mai bune locuri de pescuit din judeţul Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barajul Stânca-Costeşti de pe Prut este o zonă plină de   legende despre „monştri“ de zeci de kilograme scoşi din apă. Cu răbdare, mămăligă şi râme, oricine are şanse să plece acasă cu traista plină după o zi de aruncat cu undiţa în apă, fie râu, fie lac sau iaz.

Pescuitul sportiv a devenit una dintre puţinele atracţii de care se pot bucura botoşănenii, mai ales pe timp de vară, având în vedere că judeţul nu este dezvoltat din punct de vedere turistic. Pentru cei care nu vor să plece prea departe de oraş, pescarii profesionişti recomandă iazurile de la Costeşti şi Stăuceni, aflate la doar zece kilometri de Botoşani.


Pescarii „adevăraţi“ aleg Prutul


Cele două ochiuri de apă sunt pline de crap, caras sau biban, iar o zi de pescuit costă 50 de lei de persoană. Peştele poate fi luat acasă doar dacă este prins la băţ şi în limita a trei kilograme de persoană. Iazul cel mai căutat de botoşăneni este cel de la  Hăneşti, unde trebuie să-ţi faci programare din timp pentru a prinde un loc pe malul bălţii. Cei care se cred pescari „adevăraţi“ aleg râul Prut, care se situează după Deltă şi Dunăre în topul preferinţelor pescăreşti. Aici, în fiecare vară, vin sute de pescari din toată ţara atraşi de legendele zonei.


Prutul este recunoscut pentru peştele răpitor care se ascunde în apele sale, dar şi pentru crapi care depăşesc uneori şi 15 kilograme. Pentru a avea voie la pescuit este nevoie de permis de pescuit sportiv vizat de AVPJS, de permis frontierăm care se obţine de la Pichetele Poliţiei de Frontieră din zonă, şi maximum două undiţe. „Cel mai bun loc unde garantat se poate prinde peşte este barajul de la Stânca-Costeşti. Pe lângă pescuit, aici se poate face şi plajă ori grătar. Am văzut captură de crap de 18 kilograme şi somn de peste 70 de kilograme prins din barcă“, spune Lucian Balan, unul dintre cei mai cunoscuţi pescari din zonă, cu o experienţă de peste 15 ani de aruncat undiţa în Prut.


„Pescarii care vin des la Prut ştiu exact gropile de pe lac unde se ascunde peştele mare. Pentru capturi de genul ăsta este obligatoriu să ai barcă şi sonar. Altfel nu prea ai şansă“, a completat el.


100 de lei ziua de pescuit


Acesta are sfaturi şi pentru începători. „Amatorii pot avea noroc să prindă peşte şi de pe mal, dacă dau cu mămăligă pentru crap şi râmă neagră sau broscuţă pentru răpitor. Băştinaşii au tot felul de legende legate de capturi de zeci de kilograme. Multe dintre ele sunt bineînţeles neadevărate, dar peşte este suficient pentru toată lumea“, a mai spus Lucian Balan. Alte locuri frecventate de pescarii sunt lacul de liniştire al barajului de la Stânca, zonele Mitoc, Volovăţ, Ripiceni, Cinghinia şi Româneşti. În aceste locuri se poate prinde pe lângă crap, şalău, somn, avat, ştiucă şi biban. Pescarii atrag atenţia că fiind vorba de un peşte crescut în libertate, niciodată nu vor fi scoşi din acelaşi loc, într-o singură zi, mai mult de patru răpitori.


Cele mai indicate locuri sunt pe marginea bulboanelor, acolo unde apa este adâncă. De asemenea, la fel de bune sunt locurile din imediata apropiere a unui copac căzut sau cu ramurile în apă. O zi de pescuit la Prut, cu tot cu benzina consumată, nu ajunge să coste mai mult de 100 de lei. Cei care vor să-şi petreacă mai mult timp în zonă se pot caza la o pensiune deschisă recent pe malul lacului de acumulare, în apropiere de Ripiceni.

Botoşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite