„Caracatiţa“ de la APIA. Un director, doi funcţionari şi un primar, reţinuţi de DNA pentru afaceri ilegale cu fonduri europene de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase persoane au fost reţinute de procurorii DNA fiind acuzaţi de luare de mită,fals şi fraudă cu fonduri europene. Printre aceştia se află şi primarul Săveniului Relu Târzioru dar şi directorul APIA Botoşani, Liviu Zaharia. Prejudiciul a fost estimat de procurorii la aproximativ un milion de euro.

Ieri în judeţele Botoşani şi Suceava, mascaţii au efectuat descinderi în 16 locuinţe şi sedii de societăţi comerciale dar şi la două instituţii publice, sediul APIA din Botoşani şi Primăria Săveni. 

Descinderile făcute de luptători ai brigăzilor speciale din cadrul Jandarmeriei au venit la ordinele procurorilor DNA Suceava care bănuiau fraude masive cu bani europeni făcute de fermieri şi funcţionari ai statului. La Botoşani, mascaţii şi procurorii au răscolit după probe ambele locuinţe ale primarului din Săveni, Relu Târzioru, care a fost şi dus la audieri în Suceava. 

Descinderi au avut loc şi la un alt primar botoşănean, Ioan Toma de la Brăeşti, bănuit şi el de afaceri necurate cu fonduri europene. Controale şi percheziţii amănunţite au avut loc însă la sediul APIA Botoşani, acolo, unde nu mai puţin de patru funcţionari în frunte cu directorul instituţiei, Liviu Zaharia au fost audiaţi.

Reţea infracţională la APIA Botoşani

 La APIA Botoşani procurorii bănuiesc că ar fi fost o încrengătură care s-a specializat în acordarea ilegală de subvenţii fermierilor agreaţi şi care conform procurorilor ar fi oferit şi mită în acest sens, funcţionarilor. Procurorii spun că ar fi vorba de două grupuri. Unul compus din doi funcţionari din APIA, Gheorghe Faraon şi Gabriel Tincu iar cel de-al doilea condus chiar de şeful instituţiei, Liviu Zaharia.

image

 Liviu Zaharia,directorul de la APIA Botoşani a fost reţinut de procurorii DNA

Aceste două grupuri, deşi din spusele anchetatorilor se ocupau de acelaşi tip de infracţiuni, adică acordarea ilegală de subvenţii, fermierilor favoriţi sau care ar fi dat şpagă, se aflau într-o continuă rivalitate, agrenând şi pe ceilalţi angajaţi. 

În aceste condiţii procurorii DNA au dispus reţinerea şi înaintarea propunerii de arestare preventivă către instanţă, pentru directorul APIA, Liviu Zaharia acuzat de abuz în serviciu şi obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată şi luare mită, pentru şeful Serviciului Măsuri Speciale din cadrul APIA, Gabriel Tincu pentru abuz în serviciu şi obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată, Gheorghe Faraon,şef Serviciu Control APIA Botoşani pentru abuz în serviciu, luare şi dare de mită şi în cele din urmă pentru Iulian Merticariu, adminsitratorul unei societăţi comerciale specializată în desfacerea de produse agricole pentru declaraţii şi documente false folosite pentru obţinerea de subvenţii agricole. Pentru primarul Săveniului, Relu Târzioru şi Ovidiu Epuraş, fostul director APIA s-a dispus măsura de control judiciar.

citiţi şi:

„Reginei Serelor“ din Craiova trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor UE

Fonduri APIA pentru vaci fictive, investigate de procurorii DNA Bacău. Primarul comunei Letea Veche este acuzat de fostul secretar că a luat ilegal subvenţii

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite