Prefectul de Bistriţa-Năsăud a anunţat că se gândeşte să retragă acreditările jurnaliştilor care l-au criticat după furtuna din 17 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Ovidiu Frenţ a declarat că ia în calcul retragerea acreditărilor jurnaliştilor care l-au criticat
Prefectul Ovidiu Frenţ a declarat că ia în calcul retragerea acreditărilor jurnaliştilor care l-au criticat

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de miercuri, 27 septembrie, Ovidiu Frenţ, prefectul de Bistriţa-Năsăud, a precizat că se gândeşte să retragă acreditările jurnaliştilor care au criticat autorităţile pentru că nu au informat populaţia cu privire la furtuna din data de 17 septembrie. Acesta a mai spus că ia în calcul şi acţionarea reprezentanţilor mass-media în judecată.

Ovidiu Frenţ, prefectul de Bistriţa-Năsăud, a precizat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural că se gândeşte să retragă acreditările jurnaliştilor care au criticat autorităţile pentru faptul că n-au informat populaţia cu privire la furtuna violentă din data de 17 septembrie, care a devastat judeţul.

„O mică parte a presei locale a interpretat absolul greşit rolul şi intervenţia noastră şi activitate din acele zile, a mea şi a domnului subprefect, şi evident, nu excludem posibilitatea de a acţiona în instanţă sau a lua alte măsuri, cum ar fi retragerea acreditării. (...) Trebuie să ne asumăm acest rol de solidaritate socială. Mass-media are acest rol de educare şi informare şi nu cred că e corect ca cineva din presă să fie şi procuror şi judecător. Accept orice critică, oricând, dar nu accept neadevărurile”, a declarat prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, miercuri. 

Potrivi legislaţiei în vigoare, „autorităţile publice au obligaţia să acorde, fără disciminare, acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă. Acreditarea se acordă la cerere, în termen de două zile de la înregistrarea acesteia. Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii”.

Reprezentanţii presei locale şi naţionale au criticat dur faptul că autorităţile judeţene nu au anunţat populaţia de amploarea furtunii care a pus stăpânire pe Bistriţa-Năsăud şi alte regiuni ale ţării în data de 17 septembrie.

Prefectul a recunoscut atunci că primarii n-au alertat populaţia 

Atunci, doi bărbaţi au murit striviţi de copacii doborâţi de vânt şi alte 17 persoane au ajuns în spital. Niciuna dintre cele mai bine de 100 de sirene din judeţ nu au funcţionat.
 

Prefectul Ovidiu Frenţ a şi recunoscut într-o conferinţă de presă care a avut loc la o zi după dezastru că populaţia nu a fost anunţată:

„Nu aş putea să vă spun câţi (n.r. primari din judeţ) şi ce au făcut pentru alertarea populaţiei. Alarmarea instituţională a funcţionat, alarmarea populaţiei...nu ştiu să fi existat o metodă masivă de alertare a popilaţiei. Şi rolul dumneavoastră ca şi presă poate fi foarte util atunci când primiţi avertizările de la ANM”, spunea prefectul la o zi după furtună. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite