Bistriţa: Cel mai bogat bistriţean este Dan Vasile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Cel mai bogat bistriţean este Dan Vasile
Bistriţa: Cel mai bogat bistriţean este Dan Vasile

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună. Omul de afeceri bistriţean, în vârstă de 57 de ani deţine o avere de 150 de milioane euro.

CITIŢI  ŞI

  • Braşov: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500  
  • Sibiu: Milionarii Sibiului in topul Forbes 500
  • Mures: Milionarii Muresului in topul Forbes 500
  • Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes

Averea celor mai bogaţi români a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008.

În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.

Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane). Cinci bistriţeni sunt prezenţi în acest top:

Dan Vasile, un om de afaceri în vârstă de 57 de ani, a făcut avere în special din fabricarea produselor metalurgice.

Dan Vasile a investit anul trecut peste zece milioane euro în platforme industriale, macarale şi linii tehnologice. Este acţionarul majoritar, cu 99,99%, din grupul Dan Steel Negreşti.

Din 1991 şi până azi a reuşit să construiască o afacere de familie, care produce peste 2000 de tipuri de produse metalurgice şi materiale de construcţii. Numai în gama cuielor există peste 340 de modele. Ginerele său, se ocupă de partea de import-export, iar fiul, la numai 24 de ani, e director comercial.

În ultima vineri din august, când stabilisem ziua şi ora interviului pentru Top 500 Forbes, Dan Vasile tocmai primise o delegaţie de oameni de afaceri austrieci şi germani. Toată după-amiaza a fost rezervată studierii unui montaj filtru-presă.

Modernizarea acestor utilaje, care filtrează întregul conţinut rezidual face parte din lista de priorităţi ale afaceristului de produse metalurgice. „Totul e automatizat cu elemente Siemens”, precizează proprietarul. Produsele grupului Dan Steel Negreşti sunt exportate atât în ţările din UE, cât şi în Africa şi Orientul Mijlociu.

Moldovan Ioan, avere de 16 milioane de euro

Ioan Moldovan are afaceri în domeniul hotelier, dar şi bussinesuri care ţin de producţia şi conservarea cărnii. Omul de afaceri în vârstă de 52 de ani  are o avere estimată la 16 milioane de euro. În ultimul an Ioan Moldovan a reuşit să acceseze patru milioane de euro din fondurile SAPARD ale Uniunii Europene.

Banii obţinuţi i-a folosit pentru dezvoltarea afacerii pe care o conduce in domeniul producţiei şi conservării cărnii. Ioan Moldovan doreşte ca în viitor să-şi diversifice activitatea companiei Agro-Invest, astfel încât această să includă şi procesarea cărnii de porc şi de ovine. 

În anul 2008,  Moldovan o înregistrat prin Agro-Invest, compania pe care o deţine, o cifră de afaceri de 17,8 milioane euro şi un profit net de 190 de mii de euro. În paralel, omul de afaceri deţine două hoteluri „legendare”: Coroana de Aur din centrul oraşului Bistriţa şi Castelul Dracula situat în Munţii Bârgăului, locaitatea Piatra Fântânele.

Ambele hoteluri au fost evaluate de specialiştii imobiliari la valoarea de zece milioane euro. Primul hotel menţionat l-a avut ca oaspete pe avocatul Jonathan Harker, unul din principalele personaje ale romanului „Dracula”, scris de irlandezul Bram Stoker.

Dan Vasile, afaceri de familie

Dan Vasile a investit anul trecut peste zece milioane euro în platforme industriale, macarale şi linii tehnologice. Este acţionarul majoritar, cu 99,99%, din grupul Dan Steel Negreşti. Din 1991 şi până azi a reuşit să construiască o afacere de familie, care produce peste 2000 de tipuri de produse metalurgice şi materiale de construcţii

Ioan Măgdan, avere de 6-9 milioane de euro

Ioan Măgdan deţine 75% din Miro SA, companie ce se ocupă de fabricarea confecţiilor metalice. Bistriţeanul mai deţine acţiuni la alte două companii, care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro. În cadrul societăţii Miro SA, acesta dezvoltă însă şi alte activităţi, cum ar fi pomicultura sau investiţiile imobiliare. În anul 2008, Miro SA a obţinut o cifră de afaceri de 25 de milioane euro.

Emanoil Viciu, avere de 6-8 milioane de euro

Emanuel Viciu are o avere de 6-8 milioane de euro şi este al cincilea om de afaceri din judeţul Bistriţa Năsăud. Din vara anului 2008, când a listat Teraplast-ul pe bursă, şi până în vara anului curent,  Viciu a tranzacţionat între cinci şi şapte la sută din acţiunile Teraplast.

Bistriţeanul se concentreză pe firma Granatul Investment and Management, care are ca obiect managementul şi investiţiile în birouri şi imobiliare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite