Stareț din Maramureș, însurat. Ignatie Bocicorec a renunțat la călugărie pentru o femeie. Ce măsuri va lua Patriarhia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea că un stareț din Maramureș, care fusese dat dispărut de două luni, s-ar fi însurat i-a șocat mai ales pe enoriașii săi de pe Valea Ruscovei. Patriarhia Română a reacționat cu privire la acest caz.

Un caz incredibil s-a petrecut în nordul țării. În spațiul public au apărut mai multe fotografii și imagini video cu un stareț în postură de mire. Fotografiile de pe rețelele sociale sunt surprinse chiar la nunta acestuia. Imaginile îl arată pe starețul Ignatie Bocicorec, de la Mănăstirea Ortodoxă Ucraineană „Sf. Ioan Botezătorul” din Ruscova - Maramureș, tuns și bărbierit, alături de mireasa lui.

O comisie de disciplină din cadrul Patriarhiei Române a demarat o anchetă în acest caz.

Starețul Ignatie de la mănăstirea din Maramureș care a fugit să se însoare Colaj capturi video foto
Starețul Ignatie care a fugit să se însoare COLAJ capturi video foto SURSA vasiledale.ro

A căzut în ispită: „Nu poate primi niciodată binecuvântare de ieșire din monahism”

Teologii spun că părintele stareț al mănăstirii din Maramureș pe rit vechi a căzut în ispită și a renunțat la hainele monahale.

„Dacă se dovedește că persoana din fotografii este starețul însuși, putem vorbi deja la trecut despre el. Noi, aici la București, nu știm nimic despre această situație. Ce vă pot spune concret este că un monah nu poate primi niciodată o binecuvântare de ieșire din monahism după depunerea voturilor monahale. Dacă alege să o facă totuși, pierde calitatea de cleric și monah definitiv, devenind un simplu mirean, au menționat reprezentanții Vicariatul Ortodox Ucrainean din România (unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni) pentru jurnalistul Vasile Dale

Ignatie Bocicorec a fost numit stareț al mănăstirii din Ruscova în 2014. Sub conducerea lui, s-au finalizat lucrările lăcașului de cult a cărui sfințire a avut loc în 2021. Cu acea ocazie, părintelui-stareț Ignatie i-a fost conferită Crucea Sfinților Împărați Constantin și Elena.

„Alegerea sa denunță absența vocației reale”

În urmă cu mai bine de două luni însă a fost dat dispărut, iar de atunci până acum nu s-a știut nimic despre el. Enoriașii au crezut că este grav bolnav.

Alegerea sa e strict personală și denunță, desigur, absența vocației reale. Dacă acest stareț va alege totuși să revină în mănăstire după escapada descrisă, dacă nu s-a căsătorit, va trebui să treacă prin consistoriul eparhial (al episcopiei de care ține mănăstirea respectivă), fiind judecat pentru faptele sale. Evident, nu va mai putea rămâne stareț”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Se mai știe despre fostul stareț că după nuntă s-a retras într-o mănăstire, pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor.

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite