Izvorul din Maramureş unde zeci de şoferi stau la coadă să se alimenteze cu apă. „E foarte bună, e verificată, nu se depune nimic pe fundul recipientului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii stau la rând c maşinile    Foto: Angela Sabău
Oamenii stau la rând c maşinile    Foto: Angela Sabău

Se numeşte „Izvorul Ciontolan” şi are istorie în Baia Sprie. Astăzi, ca acum aproape 100 de ani, oamenii din zonă vin să-i guste apa căreia i-a mers vestea, dar şi să se odihnească în micul loc de popas amenajat lângă pădure.

De cum treci de Baia Sprie, chiar înainte de a intra în Pasul Gutâi, la orice oră din zi şi până noaptea târziu (în special în zilele lungi de vară), ai toate şansele să vezi maşinile stând la coadă, aşezate frumos, în rând, pe marginea drumului. 

Nu e o benzinărie din vremea regimului apus, deşi acolo te duce cu gândul. Este un izvor de apă, la care locuitorii din Baia Sprie şi Baia Mare vin cu flacoanele să şi le umple cu apă de băut. „E foarte bună, e verificată şi decât să dai banii pe apă plată la magazin, care nu ştiu cât timp a stat în plastic prin cine ştie Ce depozit, în cine ştie ce condiţii, sau cum a fost îmbuteliată, prefer să vin să iau apă de aici”, spune Crina Pop, în timp ce îşi încarcă mai multe flacoane cu apă în portbagajul maşinii. 

„Ştiu că a fost verificată şi e potabilă, dar în plus, spre deosebire de alte izvoare, apa de aici nu face depunerea aceea verde pe fundul flacolului”, mai spune ea. De altfel, în jurul Băii Mari exstă mai multe izvoare de la care localnicii se alimentează cu apă de băut. „Eu am încercat apa de la Nistru, de la Valea UsturoIului, de la Coaş şi Firiza. Dintre toate, aceasta mi s-a părut cea mai bună şi e singura care nu face verde pe fundul flaconului”, spune un alt băimărean, venit cu maşina de la Baia Mare după apă. Întrebat dacă nu e mai scump cu transport cu tot, omul răspunde că nu. 

„Dacă faci un calcul, trebuie să iei minim două flacoane de cinci litri ca să renteze. Cu preţul a două flacoane de apă din magazin plăteşti benzina până aici. Dacă ai mai multe flacoane, celelalte sunt gratis”, explică el.  De altfel, omul mai spune, aproape amuzat, că şi-a cumpărat mai multe peturi de cinci litri cu apă plată din magazin, doar ca să aibă cu ce să vină la Baia Sprie, ulterior. 

Investiţiile primăriei l-au transformat în loc de popas

izvor

La Izvorul Ciontolan, aşa cum este cunoscut de localnici, Primăria Baia Sprie a făcut, recent, investiţii, pentru amenajarea locului, care este acum un loc de popas. Bănci şi mese, mai multe locuri de parcare şi un acoperiş din lemn deasupra izvorului, pentru vremea ploioasă ori prea însorită. „Ideea e că zilnic vin foarte mulţi cetăţeni, nu doar din Baia Sprie, aşa că am zis că dacă tot stau acolo, măcar să stea în nişte condiţii mai bune. Acum avem în derulare lucrările la iluminatul public, iar pe viitor, vom avea acolo şi un barbeque. Va fi un mic popas turistic”, spune viceprimarul Tiberiu Barkoczi. 

Acesta a mai arătat că, în cursul săptămânii ce urmează, micul popas va fi iluminat, pentru a veni în ajutorul celor cei care vor veni după apă pe întuneric. De asemenea, se va suplimenta numărul de conducte prin care vine apa. 

„Nu am reuşit anul acesta, dar anul viitor o să suplimentăm alimentarea cu apă din acelaşi bazin cu încă o coloană şi cu un dispersor. Ne-a promis un meseriaş local că va face un fel de cişmea, cu trei repartitoare, ca să vină apa la trei surse. Va fi, practic, încă o coloană de apă, ca să fie aces la mai multe izvoare”, mai explică viceprimarul. Bazinul de decantare se află chiar la baza dealului, peste râul Săsar şi a fost construit cu zeci de an în urmă. Apa este adusă printr-o conductă, care traversează râul, până în parcarea amenajată acum ca loc de popas.

Izvorul, cunoscut dintotdeauna de localnici

Pe pagina de Facebook info-Baia Sprie au fost publicate mai multe fotografii din anii ’30 - ’40, în care apar localnici veniţi la izvor, ca la fântâna satului. „Izvorul de la Ciontolan are un trecut binecunoscut străvechi, a fost îndrăgit şi de către strămoşi, care au poposit cu mare plăcere acolo după o plimbare mai îndepărtată, sau cu diferite ocazii de deconectare. A fost un loc prielnic şi plăcut şi pentru muncitorii de la flotaţie de peste drum, unde şi-au consumat mâncarea în pauza de masă, după care s-au potolit cu apa rece deosebit de bună. În ultimii ani, mulţi oameni au început să îl folosească pentru apă de băut, în locul apei cu impurităţi, tulbure, clorată de la conducte. Inclusiv de la distanţe mai mari şi nu numai din Baia Sprie au venit cu maşini după apa de la Ciontolan şi cărau în cantităţi mari pe termen lung, pentru băut. A trecut şi vremea când s-a distrus tot ce era folositor. Numai de dragul distrugerii, a lipsei de civilizaţie şi comportament normal”, scrie adinistratorul paginii.

Civilizaţia consumatorilor încă lasă de dorit

Deşi totul a fost amenajat, iar în parcare există o platformă cu pubele de gunoi, oamenii continuă să-şi arunce resturile şi flacoanele de plastic pe care nu le mai folosesc în râu, chiar în spatele izvorului. „Am dat undă verde poliţiei locale să aplice sancţiuni, pentru că acolo sunt deja două pubele, au unde să arunce gunoaiele. Este un afiş lângă platforma de gunoi, oamenii au fost informaţi că nu au voie să arunce gunoaiele peste tot. Sunt 3-4 metri până la pubelele de gunoi”, mai arată viceprimarul.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite