Dumitru Fărcaş va primi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii judeţeni au hotărât să-i confere titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş” maestrului Dumitru Fărcaş. El este considerat „un reprezentant de vază ai Maramureşului”, după cum arată în expunerea de motive consilierul judeţean Anton Rohian, cel car a făcut propunerea.

Evenimentul va avea loc în preajma zilei de 12 mai, ziua de naştere a maestruui Dumitru Fărcaş, care va împini 80 de ani. ”Consiliul Judeţean Maramureş propune acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş, maestrului Dumitru Fărcaş, pentru întreaga viaţă pusă în slujba culturii şi a artei muzicale maramureşene, pentru toată munca şi străduinţa depuse în în cinstea folclorului românesc. Dumitru Fărcaş este cel care a făcut din taragot, regele instrumentelor tradiţionale”, a arătat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Dumitru Fărcaş a făcut parte din componenţa Ansamblului Folcloric Naţional ”Transilvania”, încă din anul 1959, cunoscut la acea vreme sub numele de ”Ansamblul Maramureşului”. A fost membru fondator şi a luat parte la primul spectacol al acestei instituţii emblematice de cultură a Judeţului Maramureş. Este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor, iar începând cu anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”. Maestrul Dumitru Fărcaş a fost răsplătit cu diplome de onoare ale Institutului – Smithsonian Washington DC, în anii 1976 şi 1999. După absolvirea Academiei clujene a învăţat singur să cânte la taragot, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Marţisorul” a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi international, se mai arată în expunerea de motive. ”Maestrului Dumitru Farcas i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. De menţionat este faptul că, celebrul generic al Tezaurului Folcloric, emisiunea etalon a Televiziunii naţionale, este semnat şi interpretat de Dumitru Fărcaş. Răsplata ce se cuvine pentru faptele de excepţie ale acestor personalităţi eminente ale judeţului nostru este întotdeauna prea mică în raport cu însemnătatea lor. Se cuvine, deci, să le arătam expresia recunoştinţei noastre, conferindu-le un titlu care să le aducă cinste şi apreciere din partea maramureşenilor”, a mai arătat preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, în expunerea sa de motive.

Mai puteţi citi:

Hope ans Homes for Children, de 20 de ani în România. Proiectul început în Baia Mare a schimbat destinele a mii de copii

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite