Controale mixte: Farmaciile din Maramureş, pline de nereguli. Se preferă medicamentele scumpe în locul celor ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile din Maramures, la control FOTO:Arhiva
Farmaciile din Maramures, la control FOTO:Arhiva

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Maramureş a efectuat un control privind furnizorii de medicamente şi de materiale sanitare din întreg judeţul Maramureş. Perioada care a fost supusă controlului a fost 1 iulie 2014 - noiembrie 2014.

Potrivit declaraţiilor făcute de către directorul DSP Maramureş, dr. Rares Pop, a fost un control de tip operativ, fiind desfăşurat împreună cu CAS Maramureş.

“Tematica a fost verificarea respectării de către furnizorii de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi după modelul de contract prevăzut în normele metodologice de aplicare a programului naţional. Respectarea normelor igienico-sanitare la toţi furnizorii şi alte aspecte care au putut fi sesizate la faţa locului. 

S- au întocmit procese verbale de constatare la un număr de 113 farmacii, ce au fost verificate. Au fost controlate aproape toate farmaciile din judeţ.

Ce s-a constatat: Marea majoritate a farmaciilor nu respectă obligaţia de a se aproviziona continuu cu medicamente corespunzătoare DCI-urilor, prevăzute în listă, cu prioritate cu medicamente al căror preţ pe unitate terapeutică, este mai mic sau egal cu preţul de referinţă.

Asta înseamnă că la o anumită substanţă activă, pentru un anumit medicament, ei trebuiau să aibă în farmacie medicamentul cu preţul cel mai mic sau cel cu preţul egal cu preţul de referinţă care l-a dat de lista medicamentelor compensate. Marea majoritate au medicamente care sunt peste această valoare”,a declarat dr. Rares Pop.

Acesta a mai adăugat că s-au identificat anumite neconformităţi în ceea ce priveşte aplicarea normelor metodologice din cadrul contractului-cadru cu CAS Maramureş.

“Totodată au fost anumite farmacii care nu aveau prezenţa unui farmacist în unitate, ci doar a asistentului de farmacie.  Din ceea ce reprezintă normele igienico-sanitare, s-au constatat la un număr de farmacii autorizaţia de funcţionare care nu era în conformitate cu activitatea desfăşurată efectiv, farmacii care nu deţin contracte de prestări servicii cu operatori economici autorizaţi

pentru ridicare şi distrugerea medicamentelor expirate. S-a constatat şi faptul că depozitarea medicamentelor expirate nu era conformă cu legislaţia în vigoare; lipsa dispozitivelor de temperatură şi umiditate din farmacii. Li s-a spus ceea ce s-a constatat, tuturor agenţilor urmând a exista o nouă verificare a remedierii tututor deficienţelor care s-au constatat”, a concluzionat directorul DSP Maramureş.

Mai trebuie spus că sancţiunile aplicate de DSP Maramureş pot merge de la amenzi contravenţionale până la ridicarea autorizaţiei de funcţionare a farmaciilor.

Citeste si: Ministerul Sănătăţii: „Farmacia nu trebuie să-i propună pacientului un medicament mai scump!”

Semnal de alarmă. Oficiali de la Protecţia Consumatorilor susţin că multe farmacii eliberează medicamente fără reţetă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite