100 de anjajaţi de la Finanţele maramureşene sunt in preaviz. Aproape jumătate din ei vor rămâne fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
100 de angajaţi ai DGFP Maramureş sunt în preaviz Foto: Adevărul
100 de angajaţi ai DGFP Maramureş sunt în preaviz Foto: Adevărul

Ca urmare a reorganizării instituţiei Finanţelor Publice din Maramureş aproximativ 100 de angajaţi au primit preaviz, urmând ca unii dintre aceştia să se reorienteze către un nou post, iar alţii să rămână fără loc de muncă. Decizia a fost primită cu nemulţumire de către liderii de sindicat, aceştia susţinând că iniţial s-ar fi promis că numărul de angajaţi nu va avea de suferit ca urmare a reorganizării.

În urma deciziei de regionalizare a finanţelor publice, componenţa unităţii din Maramureş va avea de suferit. Dacă în localităţiile Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei şi Şomcuta Mare se va păstra structura actuală, la Direcşia Generală a Finanţelor Publice Maramureş a început deja reorganizarea.„Au fost primite deja în jur de 100 de preavize pentru funcţionarii care s-au regăsit în unele structuri ale Direcţiei Generale a Finanţelor care la ora actuală vor fi doar în cadrul direcţie regionale. Aici sunt în principal serviciile suport, serviciile independente ale acestei direcţii, rămânând axată în principal activitatea noastra de inspecţie fiscală, activitatea de colectare şi de asistenţă contribuabili“, a precizat directorul Finanţelor din Maramureş, Ioan Popa. 

Conform Directorului Finaţelor Maramureş cei care au primit preavize nu vor fi automat înlăturaţi din sistem ci se va încerca relocarea lor pe alte posturi disponibile. „Deci, funcţionarii care au primit preavizele despre care vorbeam, au la dispoziţie şapte zile pentru a primi o listă de opţiuni. În momentul în care primesc preavizele nu înseamnă neapărat pleacarea din sistem. Li se pune la dispoziţie o listă cu posturile vacante, la acelaşi nivel al studiilor, de aceeaşi pregătire şi dânşi vor putea opta pentru ocuparea acestor posturi vacante în cadrul sistemului actual“, a explicat Ioan Popa. 

Cu toate acestea preavizele primite au stârnit numeroase controverse în rândul liderilor de sindicat. Aceştia se arată nemulţumiţi de modul în care s-a făcut până în prezent regionalizarea. „Nici astăzi, spre exemplu, nu ştim cu exactitate la ce se referă reorganizarea. Şi, mai mult decât atât, de fiecare dată când am cerut să ni se explice modul în care se face reorganizarea ni s-a spus că totul este o simulare la nivel naţional, ca să fie pregatiţi în momentul în care se dă hotărare de guvern cu numărul de posturi aprobat la nivelul ministerului şi-apoi, sigur, la nivelul ANAF-ului“, a punctat Dumitru Borodi, preşedintele sindicatului finanţelor maramureşene. Acesta a mai adăugat că, potrivit calculelor făcute, 47 de persoane nu vor mai avea loc de muncă la sfârşitul întrgului proces de reorganizare. 

Finaţiştii maramureşeni susţin că reorganizarea va avea un impact pozitiv asupra modului de funcţionabilitate a instituţiei. Odată cu aceste restructurări vor fi îndepărtate o serie de trepte birocratice, acestea având ca finalitate îmbunătăţirea realţiei dintre fisc şi contribuabili.

O angajată de la Finanţele sucevene a încercat să se sinucidă în instituţie după ce a primit preaviz de concediere

FOTO  Finanţiştii arădeni au înterupt lucrul şi au ieşit în stradă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite