Şantaj într-o benzinărie: 5.000 de euro pentru ciocolată expirată. Ce a păţit şantajistul

0
0

Un tânăr de 22 de ani, din Bacău, a fost trimis în judecată şi condamnat, fiind acuzat că l-a şantajat pe administratorul unei benzinării din oraş, după ce a găsit pe rafturi un baton de ciocolată expirat.

Venit cu un grup de prieteni într-o benzinărie de pe Prelungirea Bradului, din Bacău, Costeluş Catola (22 ani), a descoperit pe raftul de dulciuri un produs expirat de o săptămână.

Bărbatul a făcut mai multe fotografii şi filmuleţe, cerând angajatului benzinăriei să comunice administratorului că, dacă nu vrea să publice pe Facebook imaginile cu produsul expirat şi să anunţe Protecţia Consumatorului, să îl contacteze urgent.  

Ulterior, la telefon, tânărul a solicitat administratorului benzinăriei suma de 5.000 de euro. Timp de trei zile, tânărul l-a contactat în repetate rânduri pe administrator. La un moment dat, văzând că nu reuşeste să obţină banii, a încercat să mai lase din ”pret”, însă a fost reclamat la Politie. După ce a aflat că poliţia se află pe urmele sale, tânărul l-a contactat pe administratorul benzinăriei şi l-a anunţat că, de fapt, a fost o glumă şi că nu doreşte nicio sumă de bani. 

Pus sub acuzaţia de şantaj şi în faţa probelor evidente, tânărul şi-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere. Judecătoria Bacău a dispus condamnarea sa la 2 ani de închisoare cu suspendare şi l-a obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Judecătorii au arătat, în motivare, că în situaţia în care a găsit un produs expirat, tânărul avea obligaţia să se adreseze instituţiilor statului, nu să apeleze la o soluţie ilicită pentru a obţine o sumă de bani de pe urma neregulii constatate.

”Chiar dacă fapta cu care inculpatul a ameninţat că va fi dată în vileag este una reală, stabilindu-se că într-adevăr exista un produs alimentar expus la vânzare pe rafturile benzinăriei, apreciem că inculpatul avea cunoştinţă despre posibilitatea apelării la unele căi legale pentru sesizarea neregulilor constatate, însă a ales în deplină cunoştinţă de cauză să urmărească dobândirea unor foloase patrimoniale în mod injust, pe căi nepermise de lege. Din prima discuţie telefonică purtată între persoana vătămată şi inculpat reiese faptul că cel din urmă doreşte să ajungă la o înţelegere pentru a nu posta imagini cu privire la produsul găsit expirat contra unei sume de bani despre care spune că ” nu-i bătut în cuie, preţu, doamnă! Cât vreţi să daţi.... ”. Cu privire la valoarea sumei de bani, inculpatul spune că: ” n-o fost nesimţit ”, ” nu-i aşa mult ””, se arată în motivarea judecătorilor.

Tânărul de 22 de ani nu se află la prima încălcare a legii, el figurând cu condamnări din 2014 şi 2015 în Franţa şi  Marea Britanie pentru fapte de furt calificat, infracţiuni contra statului, a ordinii publice.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite