Regizoarea Elisabeta Bostan, celebrată în oraşul natal. Buhuşiul îi dedică Festivalul CineCopilăria, iar Casa de Cultură îi va purta numele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizoarea Elisabeta Bostan, ianuarie 2022  FOTO Andrei Luca
Regizoarea Elisabeta Bostan, ianuarie 2022  FOTO Andrei Luca

Printre invitaţii festivalului de la Buhuşi, Bacău, din perioada 5-6 martie 2022, dedicat regizoarei Elisabeta Bostan, se numără Izabela Bostan, Manuela Hărăbor, George Mihăiţă, Ileana Popovici, Laurenţiu Damian, Bianca Brad, Mircea Diaconu, Medeea Marinescu.

O nouă sărbătoare în cinematografia românească se anunţă în perioada 5-6 martie, la Buhuşi, acolo unde regizoarea Elisabeta Bostan va fi sărbătorită pentru întreaga activitate, chiar în oraşul natal. 

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei ARTIS, organizator al festivalului, CineCopilăria va aduce la Casa de Cultură Buhuşi un program de proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte şi întâlniri cinematografice. Cu această ocazie, instituţia de cultură va fi oficializată sub numele de Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” Buhuşi, iar regizoarea va fi numită cetăţean de onoare al oraşului. 

Printre primele nume deja confirmate la festival se numără apropiaţi şi personalităţi marcante ale cinematografiei, cu care Elisabeta Bostan a colaborat de-a lungul anilor: Izabela Bostan, Manuela Hărăbor, George Mihăiţă, Ileana Popovici, Laurenţiu Damian, Bianca Brad, Mircea Diaconu şi Medeea Marinescu (intervenţie online). 

50 de ani de Veronica

Festivalul marchează şi 50 de ani de la lansarea celui mai îndrăgit film pentru copii, Veronica, care va avea la Buhuşi o proiecţie specială, moment în care spectatorii se vor întâlni cu o parte dintre cei care au dat viaţă personajelor.  

„Cei mici, alături de părinţi şi de toţi cei care iubesc producţiile renumitei regizoare, sunt aşteptaţi şi la proiecţiile filmelor Campioana, Mama, Zâmbet de soare şi Promisiuni”, se arată într-un comunicat de presă. 

elisabeta bostan

FOTO Asociaţia ARTIS

De asemenea, în cadrul festivalului va putea fi urmărit şi un interviu video în exclusivitate cu regizoarea, realizat la începutul acestui an de Andrei Giurgia, în calitate de director al festivalului CineCopilăria

„Ne bucurăm că (re)trăim CineCopilăria chiar aici, la Buhuşi, acasă la doamna Elisabeta Bostan. Am crescut cu filmele dumneaei, producţii care au bucurat generaţii şi generaţii, iar acum îi dedicăm un film-festival.  Pentru astfel de evenimente este important ca autorităţile să sprijine cultura şi festivalurile. La Buhuşi, am găsit deschidere şi, mai mult decât atât, o recunoaştere a valorilor. Ne place să ne gândim la marile noastre personalităţi din film cât sunt încă lângă noi, cât le putem mulţumi în faţă şi le putem răsplăti munca de-o viaţă”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului. 

Acesta subliniază în continuare că s-a muncit mult la aceste proiect, care a fost întârziat şi de pandemie. Printre organizatori se numără şi Primăria Buhuşi, dar şi Casa de Cultură a oraşului în care s-a născut iubita regizoare de filme pentru copii. 

„O vorbă înţeleaptă spune aşa: «Cine nu-şi cunoaşte trecutul, nu are viitor»! Datoria noastră este să ne cunoaştem trecutul, să ne respectăm valorile şi să le promovăm. Doamnei Elisabeta Bostan, fiică a oraşului Buhuşi, îi suntem recunoscători pentru întreaga creaţie şi pentru dragostea faţă de sufletele gingaşe şi pure ale copiilor. Să nu uităm: cu toţii rămânem copii, indiferent de vârstă, ne bucurăm şi ne emoţionăm în faţa lucrurilor frumoase. Vă mulţumim, doamna Elisabeta Bostan, pentru că existaţi, suntem onoraţi pentru că v-aţi născut pe aceste meleaguri şi vă iubim!”, spune Vasile Zaharia, primarul oraşului Buhuşi. 

Programul complet al festivalului va fi anunţat pe site-ul www.elisabetabostan.ro şi pagina de facebook CineCopilăria. Intrarea la eveniment va fi liberă, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Festivalul CineCopilăria de la Buhuşi, inspirat de regizoarea Elisabeta Bostan, fiică a oraşului VIDEO

Perspectiva demenţei în acţiune: ameninţarea cu folosirea armelor nucleare

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite