Dialogul operatorilor 112 cu teroristul din Onești. Poliția, incapabilă să gestioneze luarea de ostatici

0
Publicat:

Dialogul dintre criminalul Gheorghe Moroșan din Onești și dispecerii de la Serviciul Național de Urgență 112 arată că autoritățile nu erau nici pe departe pregătite să gestioneze o astfel de situație.

Gheorghe Moroșan FOTO arhivă Adevărul
Gheorghe Moroșan FOTO arhivă Adevărul

În motivarea deciziei prin care Gheorghe Moroșan a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru lipsire de libertate, omor calificat şi tulburarea liniştii publice sunt cuprinse și discuțiile pe care acesta le-a purtat cu operatorii 112 înainte să îi ucidă pe cei doi muncitori, pe care îi sechestrase timp de mai multe ore.

Reamintim că, pe 1 martie 2021, doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani, care renovau un apartament în Oneşti, au fost ucişi de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a sechestrat şi i-a legat pe cei doi în balconul locuinţei, apoi i-a înjunghiat repetat.

Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, în condițiile în care negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind apoi spitalizat.

Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul - Gheorghe Moroşan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante, cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele cu cuţitul când unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Criminalul, pasat între operatorii 112

Zeci de minute au stat operatorii de la 112 la discuții cu Gheorghe Moroșan, timp care s-a scurs în defavoarea victimelor. Uneori, operatorii îi pasează pe criminal de la unul la altul, de la Poliția Onești la Poliția Bacău și invers, în timp ce criminalul amenință că îi ucide pe ostatici.

Totul a culminat cu solicitarea dispecerului de la 112 către unul dintre ostatici, căruia îi cerea ca el să îl calmeze pe Moroșan.

Gheorghe Moroșan a avut 3 conversații lungi cu operatorii de la 112. Între timp, Gheorghe Moroșan a vorbit și cu soția lui, Aurelia, conversație din care rezultă că aceasta a fost tot timpul la curent cu planul soțului ei.

În primul apel la 112, dispecerii nu înțelegeau unde sunt ținuți ostaticii.  La ora 11.47, Moroșan a apelat numărul unic de urgenţă 112 și a purtat următoarea conversaţie:

Operator 112: 112, ce urgență aveți?

Moroșan Gheorghe: Doamnă, Moroșan Gheorghe mă numesc, sunt pe strada Stirenului, (…) apartamentul meu proprietate personală.

Operator 112: Gheorghe Moroșan, (…), da?

Moroșan Gheorghe: Exact, aici mi-a intrat Chimcomplexul și eu de 10 ani de zile li cer unde este hotărârea judecătorească de evacuare.

Operator 112: Da, vă cred, da’ de ce sunați la 112?

Moroșan Gheorghe: Nu, mie îmi dați la ministrul Justiției și la ministrul de Interne.

Operator 112: Da’ nu avem legături la ministrul Justiției, mă înțelegeți, aicea.

Moroșan Gheorghe: Nu este… am doi, doamnă, ascultați-mă bine ce vă spun acum.

Operator 112: Spuneți.

Moroșan Gheorghe: Am doi oameni. Eu mai mult de două ore nu aștept. Dacă nu, le iau gâturile, îi omor pe amândoi!

Operator 112: Ei, nu rezolvați așa treaba.

Moroșan Gheorghe: Eu am găsit doi oameni aici și gata.

Operator 112: Liniștiți-vă.

Moroșan Gheorghe: Nu, domnule, ascultați ce vă spun eu, din momentul de față dacă în două ore nu vine, am luat gâturile la amândoi (neinteligibil), niște bandiți de procurori și banditul de comandant al poliției de aici din (Onești – n.r.) cu banditul de comandant al județului Bacău.

 Operator 112: Vă pun în legătură cu Poliția Bacău.

Moroșan Gheorghe: Eu acum – ori e laie ori bălaie, din două una, nu stau după niște bandiți, hoarde de bandiți.

Operator 112: Eiii! Domnul Moroșan sunteți pe Stirenului (…)?

Moroșan Gheorghe: Apartamentul 11, să-mi vină în fața apartamentului să stea de vorbă cu mine, dar până nu vine ministrul Justiției, ministrul de Interne, nu aveți nicio șansă, în două ore îi omor, vă uitați cum îi omor!

Operator 112: Haideți, domnule, liniștiți-vă puțin, vă rog frumos, vorbiți cu Poliția Bacău.

Moroșan Gheorghe: Nu mă liniștesc, nu stau la discuție cu nimeni, deci să fie clară situația, nu stau la discuție cu nimeni, dacă a încercat cineva la ușă sau să intre forțat îi omor, deci n-au nicio șansă să fie clar, cuțitul mi-i la mine în mână, le iau gâturile ca la broaște!

Operator 112: Îîî... Și mi-a închis! Deci Poliția nu răspunde, mă auziți totuși, alo, alo, bine că v-ați parcat, eu ce să fac acuma, alo...!

„Îmi pare rău că n-am găsit mai mulți, să am ce omorî!”

La scurt timp după apelul la 112, un echipaj de poliţie s-a deplasat pe strada Stirenului şi în urma constatărilor din teren au început să fie direcţionate la faţa locului, succesiv, mai multe echipaje de poliţie, jandarmi, precum şi echipaje de prim-ajutor și pompieri.

De asemenea, la faţa locului, la solicitarea lui Moroșan, care dorea să discute cu un comandant, s-a prezentat adjunctul şefului poliţiei Onești, martorul (…) Iuri, iar după o perioadă de timp şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, însoţit de şeful poliţiei Onești.

Gheorghe Moroșan, într-o discuție cu soția lui, îi spune: „Îmi pare rău că n-am găsit mai mulți, să am ce omorî!”

Șeful Poliției Onești şi-a mai amintit că la un moment dat l-a auzit pe Gheorghe Moroșan cerându-i soţiei sale o eşarfă ca să lege, fără a înţelege exact discuţia dintre cei doi. Discuția dintre cei doi a fost înregistrată audio, iar eșarfa a fost identificată cu prilejul efectuării percheziţiei informatice.

Al doilea apel la 112 – Dispecerul îi cere victimei să îl calmeze pe criminal

La ora 14.38, Gheorghe Moroșan a apelat din nou numărul de urgență 112 şi a purtat următoarea discuţie:

Dispecer 112: 112, ce urgență aveți?

Gheorghe Moroșan: Moroșan mă numesc, sunt din Onești, strada Stirenului 1 B cu 11, am anunțat și am spus că am doi oameni, aici, care i-am găsit în apartament. Poliția vine ca să-i salveze, nu-i salvează, eu vă avertizez că în momentul când vrea să ridice vreo scară sau au umblat la ușă sau simt că vor să intre peste mine, îi omor pe amândoi, că-s legați. Deci n-au nicio șansă de viață, șansa lor de viață să-mi aducă hotărârea judecătorească de evacuare a familiei mele, dacă nu este hotărârea judecătorească de evacuare și ...

Dispecer IPJ Bacău: Poliția Bacău, ce urgență aveți?

Dispecer 112: Domnul Moroșan, vorbiți cu Poliția județului Bacău și explicați situația.

Moroșan Gheorghe: Eu nu discut cu nicio Poliție, eu v-am avertizat, îi a doua oară!

Dispecer IPJ Bacău: Alo!

Dispecer 112: A zis că vrea să-i omoare pe amândoi care sunt în casă.

Dispecer Poliția Onești: Oamenii ăia au și ei o familie (neinteligibil).

Moroșan Gheorghe: Nu mă interesează de familia nimănui, nu mă interesez de nimeni!

Dispecer Poliția Onești: Oamenii de acolo nu au nicio vină, dați-mi un pic să vorbesc și cu…Dați-mi un pic domnii de acolo, să vorbesc un pic cu ei!

Moroșan Gheorghe: Da, vorbiți. Poftim, vorbiți.

Victima: Alo...

Dispecer Poliția Onești: Da, v-ascult, ce se întâmplă?

Victima: Ce să se întâmple, suntem sechestrați în apartamentul dânsului, legați la spate și ne amenință că ne omoară dacă (neinteligibil) o mișcare pe stradă sau la ușă.

Dispecer Poliția Onești: Am înțeles, rugămintea mea este în felul următor: să încercați să-l liniștiți dumneavoastră. Vă liniștiți, o să ajungă și colegii mei să căutăm o soluție să-l rezolvăm pe domnule, da…

Victima: Dânsul așteaptă aia… Actul ală care îl cere dânsul.

Dispecer Poliția Onești: Am înțeles, o să… Asta încercăm, să facem rost de actul respectiv, ca să… (neinteligibil)

Moroșan Gheorghe: Gata, gata, dom’le că se discută prea mult, nu mai aveți ce discuta cu el!

Dispecer Poliția Onești: Bine.

Moroșan Gheorghe: Pe ăsta nu-l interesează pe om, zi-i...

Ultima conversație înainte de comiterea crimelor

Instanța reține că la ora 16.20, Gheorghe Moroșan a apelat pentru ultima oară numărul de urgență 112 şi a purtat următoarea conversaţie:

Dispecer 112: 112, ce urgență aveți?

Moroșan Gheorghe: Sărut mâna, Moroșan mă numesc, sunt din Onești, strada Stirenului 1 B cu 11. Știți, nu, situația?

Dispecer 112: Da, da, ați mai sunat, spuneți.

Moroșan Gheorghe: Da, exact, dați-mi legătura la ministrul de Interne și la ministrul Justiției.

Dispecer 112: Vi s-a mai zis că nu este o legătură acolo, doar cu Poliția vă putem da legătura, nu avem legătură la minister.

Moroșan Gheorghe: Cu cine, de la Poliție de la București, de la Minister, da’ cu cine?

Dispecer 112: Rămâneți să vorbiți cu Poliția, vă rog!

Moroșan Gheorghe: Care Poliție?

Dispecer 112: Poliția Bacău.

Moroșan Gheorghe: Nu am nevoie de Poliția Bacău, doamnă!

Dispecer IPJ Bacău: Poliția Bacău, ce urgență aveți? Bună ziua!

Moroșan Gheorghe: Nu-i nicio urgență dom’le, eu am spus să nu-mi deie la Poliția Bacău, că eu n-am nevoie de voi! Eu am nevoie de ministrul Justiției și ministrul de Interne!

Dispecer IPJ Bacău: Nu avem posibilitatea să vă facem legătura la ministrul de Justiție sau Interne, dar ce se întâmplă acolo domnu’ Moroșan?

Moroșan Gheorghe: Ce se întâmplă, da’ mi-a jefuit acum 10 ani de zile, mi-a jefuit cu ajutorul Poliției și Justiției, mi-a jefuit apartamentul!

Dispecer IPJ Bacău: Am înțeles.

Moroșan Gheorghe: Șî așa, știți situația, nu o știți prea bine…Și uite că le-am cerut, sunt patru ore de când le cer hotărârea judecătorească de evacuare!

Dispecer IPJ Bacău: Da, am înțeles că e acolo la dumneavoastră în lucru la Onești.

Moroșan Gheorghe: Da, în lucru, da’ de 10 ani de zile e în lucru! Îi în lucru, da’ cum lucrează de nu se poate …ooo… face zeițari (n.r. – se referă la zețari), acuma a inventat zeițarii, cu zeițari de aur și bate în aur!

Dispecer IPJ Bacău: Păi stați, îi vedeți acolo, stați de vorbă cu ei: dom’le ați găsit hotărârea asta?

Moroșan Gheorghe: Da’ unde e aici? S-a dus și a căutat-o. Cred că, de acum, trebuie să sape pe aici prin fața blocului, s-o caute în pământ!

Dispecer IPJ Bacău: Domnul Moroșan.

Moroșan Gheorghe: Da.

Dispecer IPJ Bacău: Deci, repet, vă liniștiți, iau legătura cu colegii de la…

Moroșan Gheorghe: Nu, domnule! Cu cine, cu cine, cu cine, cu cine, să iau legătura?!

Dispecer IPJ Bacău: Să văd unde poate să fie hotărârea asta.

Moroșan Gheorghe: Cum îți spune dumitale, cum îți spune?

Dispecer IPJ Bacău: Deci sunt operator 4 Poliția Bacău….

Moroșan Gheorghe: Cum te cheamă, cum te cheamă?

Dispecer IPJ Bacău: Numele meu este (…).

Moroșan Gheorghe: Da’, auzi, vorbește (neinteligibil) cu (…), da.

Dispecer IPJ Bacău: Alo, dispecer Poliția Bacău, cu cine vorbesc? Alo. O închis, Oneștiul, ați fost în ascultare, da, m-ați auzit?

Ultimele cuvinte ale victimelor: „Hai că ne omoară nenorocitul! Nu, nu, nu!”

Instanța reține că după 5 ore în care a fost lipsit de libertate în mod ilegal şi torturat psihic de ameninţările cu moartea proferate în mod constant Gheorghe Moroșan, într-un gest de revoltă, victima l-a lovit pe inculpat cu piciorul în zona membrelor inferioare.

În acel moment, reține instanța, Gheorghe Moroșanu a luat cuţitul de pe pervazul balconului, s-a întors brusc şi a lovit victima în zona corpului cu acel cuţit. Victima a fugit imediat din balcon, fiind urmat de către criminal.

În continuare, deşi victima căzuse la podea în mijlocul sufrageriei, înjunghiat şi lipsit de orice formă de apărare, inculpatul a continuat să îi aplice lovituri de cuţit, timp în care a doua victimă s-a refugiat în ultima cameră a apartamentului, cea situată în faţa uşii de acces în imobil.

Ulterior, în ciuda ţipetelor de disperare ale victimei, inculpatul s-a apropiat şi de acesta şi cu aceeaşi brutalitate şi orice lipsă de empatie umană l-a lovit în mod repetat cu acelaşi cuţit, în diferite zone ale corpului.

Strigătele de disperare şi de agonie ale celor două victime („Hai! Hai că ne omoară nenorocitul! Haideţi…haideţi....Nu, nu, nu!”) au răsunat pe strada Stirenului, au fost auzite de persoanele prezente la faţa locului şi au fost înregistrate de un martor, acesta rămânând pe trotuarul din faţa balconului în timpul intervenţiei organelor de poliţie.

Conform declaraţiilor martorilor, în momentul în care au observat busculada din balcon, iar vecinii au strigat la colegii din interiorul scării blocului să intervină, acţiune întreprinsă de lucrătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale concomitent cu momentul în care au auzit strigăte şi zgomote de lovituri în interiorul apartamentului.

„Pătrunderea în forţă în interiorul locuinţei s-a realizat însă cu dificultate şi s-a finalizat prin executarea de focuri de armă (atât cu muniţie letală, cât şi cu muniţie neletală, asupra inculpatului Moroșan Gheorghe), dar nu şi prin salvarea vieţilor celor două victime”, se arată în motivarea instanței.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite