Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO

0
Publicat:

Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani

Primarul din Gura Văii a reușit să vândă imobilele părăsite de romi FOTO MA
Primarul din Gura Văii a reușit să vândă imobilele părăsite de romi FOTO MA

În urmă cu doi ani, 129 de case pe care nu le dorea nimeni au fost scoase la licitațien cu prețuri pornind de la 250 de euro, fiind cumpărate în totalitate, în urma unei campanii mediatice.

După inundațiile catastrofale care au măturat, în 2005, albia râului Trotuș și casele oamenilor care locuiau în zonă, autoritățile le-au construit 205 locuințe noi, pe Dealul Călugărilor, la șapte kilometri de Onești, în bătaia vântului și fără sursă de apă la acea vreme. Din această cauză, sătenii s-au mutat în comuna vecină, Ștefan cel Mare (satul Rădeana), unde, în timp, și-au construit vile.

Fără să fie păzite și fără un sistem de monitorizare video, cele 205 case din BCA, cu fundație solidă și acoperiș de tablă, construite de autorități după inundații, au fost devastate, fiind furate ușile, geamurile, instalațiile sanitare și în unele cazuri și acoperișul.

Investiția eșuată a autorităților de la acea vreme, cu bani de la bugetul de stat, a fost valorificată abia în 2022, de un edil tânăr aflat la început de mandat, care s-a gândit să scoată casele la licitație.

Conform unei evaluări făcute de expert, în două cazuri, licitația pentru achiziția unei case și a lotului de pământ aferent, de aproximativ 400 de metri pătrați, pleca de la 250 de euro.

Informația a ajuns în presa locală și în cea centrală. Pentru un așa chilipir, la licitație s-au depus 860 de oferte, iar prețul a crescut foarte mult. Au venit să cumpere casele români din toată țara, dar și de peste hotare.

"Din vânzarea caselor la acea licitație am obținut la bugetul local peste 1.8 milioane de lei și anual sunt plătite impozite de aproximativ 100 .000 de lei. Am scos la licitație și loturi de teren, cu 2 euro metrul pătrat, care s-au vândut", a declarat pentru „Adevărul” primarul Silviu Tinei, din Gura Văii.

Peste 30 de moldoveni au case la Rotunda. Locul, ideal pentru odihnă

Dealul Călugărilor oferă o priveliște unică spre dealurile subcarpatice, dar și spre muntele Nemira, aflat la peste 20 de kilometri. Traseul stabilit al Autostrăzii Bacău - Brașov A13 trece pe lângă deal, unde va fi construit un viaduct.

Pădurea nu este departe, iar pășunea este acum casă pentru mai multe stâne de oi. „Locul este bun pentru agroturism și sporturi de teren, cu ATV-uri sau SUV-uri. Celor care au cumpărat aici le-au plăcut priveliștea și liniștea", a mai spus primarul Tinei.

Casele, cumpărate cu sume între 1.000 și 3.000 de euro, au ajuns la vânzare pe piața imobiliară cu sume ce se apropie de 10.000 de euro. Pentru un duplex, format din două case lipite, de 40 metri pătrați și peste 600 de metri de teren, un proprietar cere pe olx.ro 14.900 de euro.

Chiar dacă locul încă nu a cunoscut o dezvoltare deosebită, sunt și proprietari care au reabilitat casele, le-au ridicat un etaj iar temporar sunt locuite. Nu mai puțin de 30 de cetățeni români din Republica Moldova au o casă de vacanță la Rotunda, potrivit primarului Silviu Tinei.

„Am cumpărat mai multe case la Rotunda, iar o parte le-am dat rudelor. Vrem să ne petrecem măcar o săptămână de odihnă aici. Este multă liniște și peisajele sunt frumoase", a precizat Rodica Cenușă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite