Ce s-a ales de „baronii“ lui Năstase din judeţul Bacău. Toţi „greii“ social democraţi au avut probleme cu Justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai importanţi lideri ai Partidului Social Democrat din Bacău, din perioada 2000-2004, au fost condamnaţi sau sunt implicaţi în dosare de corupţie. Irina Jianu şi Cornel Iacobov au fost condamnaţi la 6, respectiv 7  ani de închisoare, fostul primar Dumitru Sechelariu a decedat şi nu a mai apucat finalul procesului penal iar Viorel Hrebenciuc este în arest preventiv, în dosarul retrocedărilor ilegale.

„Gulerele albe“ din Bacău, cum au mai fost numiţi liderii Partidului Social Democrat din perioada 2000-20004, a Guvernului Adrian Năstase, au avut mari probleme cu Legea, odată cu schimbarea puterii politice. Cei mai importanţi lideri au fost deja condamnaţi definitiv.

Cornel Iacobov a fost condamnat pe 28 mai 2012, definitiv,  la 7 ani de înhisoare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru prejudicierea RAFO Oneşti, cu 240 de miliarde de lei vechi. În acelaşi dosar al DIICOT au mai primit condamnări Toader Găurean, şase ani şi Marin Marin, şapte ani. Ambii fuseseră apropiaţi cercurilor social democrate din vremea Guvernului Năstase. Totodată, Cornel Iacobov, Toder  Găurean şi Marin Marin au fost obligaţi la plata către Rafo a 18.455.220,26 lei şi a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Societatea Rafo, care a fost apelant în cauză, a fost şi obligată la plata a 1.000 de lei cheltuieli judiciare.

Irina Jianu, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) a fost  condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi la patru ani în cazul "Zambaccian". Ea ar putea fi eliberată zilele acestea, după doi ani şi jumătat de detenţie, de Tribunalul Bacău, dacă va fi menţinută hotărârea judecătoriei Bacău, privitor la eliberarea condiţionată.

În aceleaşi dosare a fost condamnat şi premierul Adrian Năstase, la doi ani, respectiv patru ani de închisoare. Ultima condamnare a fost dată anul acesta de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Adrian Năstase, care l-a obligat şi la plata a 1,824 milioane de lei. Pe 23 iulie, Adrian Năstase a fost eliberat condiţionat de Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti.

Dumitru Sechelariu a fost inculpat într-un dosar referitor la un schimb de terenuri şi luare de mită. Fostul primar PSD al Bacăului, deosebit de influent în perioada 2000-2004,  nu a mai apucat finalul procesului. El a decedat pe 16 februarie 2014, după un cancer pulmonar.

Viorel Hrebenciuc, „eminenţa cenuşie a PSD“, „sforarul politicii româneşti“ cum a mai fost supranumit este acum arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Hrebenciuc a fost timp de 23 de ani preşedintele PSD Bacău şi pentru o bună perioadă de timp deputat şi lider al Grupului Parlamentar PSD.  În ultimele luni, s-a ales cu trei dosare penale. Pentru trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul retrocedării ilegale a 43 de mii de hectare de pădure a fost arestat preventiv, împreună cu fiul său, Andrei, pentru 30 de zile.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite