Secretele neobișnuitei cure cu păpădie, explicate de un nutriționist. Vindecă mai multe afecțiuni

0
Publicat:

Nutriționistul Luminița Catană oferă detalii despre o cură mai puțin obișnuită și cunoscută: cea cu păpădie. Se face primăvara și are un rol detoxifiant, de stimulare a drenajului limfatic și de susținere a funcției hepatice.

Păpădiile se găsesc în multe locuri FOTO Claudia Untaru
Păpădiile se găsesc în multe locuri FOTO Claudia Untaru

Este important de știut că păpădia poate fi adaugată în diferite smoothie-uri, pe lângă alte plante și fructe. Tulpinile consumate fragede sunt un beneficiu pentru organism, însă în cantități moderate.

Luminița Catană ne spune că păpădia are un nume sofisticat, Taraxacanum oficinale, și face parte dintr-o familie de plante cu proprietăți multiple –Asteraceae.

De altfel, este înrudită cu prețioasa rucola. Au același gust ușor amărui, și frunzele tinere pot orna oricând o salată. Este întâlnită peste tot în locurile însorite, sub diferite specii și nume: lăptucă, floare de mălai, crestățea.

Pe parcursul vieții ei, are trei înfățișări diferite, semănând oarecum cu trei corpuri cerești: soarele - floarea galbenă, luna-mingea de puf și stelele-semințele dispersate ale pufului. Cunoscută încă din Egiptul antic, este o plantă ale cărei componente - rădăcini, frunze, floare -semințe pot fi folosite în alimentație, în ceaiuri sau pulberi și reprezintă o sursă bogată în farmacia naturii, căci poate fi folosită în întregime.

Mingea de puf FOTO Claudia Untaru
Mingea de puf FOTO Claudia Untaru

Semințele pot fi purtate de vânt până la șapte‑opt kilometri și de aceea se și răspândește atât de ușor. Poate fi polenizată de mai multe insecte, nu doar de albine.

Floarea galbenă devine rotundă și pufoasă, conține multe semințe, numite achene. Acestea constituie o sursă bogată de vitamine și nutrienți, antioxidanți și minerale, care pot fi folosite ca și condiment. Păpădia deschide sezonul de recoltare a plantelor medicinale din flora spontană.

Rezistentă, prezentă într-o multitudine de specii, are frunzele crestate și tulpini fragede, de culoare galben verzui, ce conțin o sevă binefăcătoare. Înfloresc dimineața și se închid seara sau când vremea este mohorâtă.

Frunzele de păpădie se culeg fie primăvara, atunci când au apărut și când sunt crude, și pot fi folosite proaspete, în salate sau într-un smoothie, fie toamna, când apar din nou frunzele noi și crude. După ce se maturează, au un gust amărui puternic și nu mai au proprietăți terapeutice. Frunzele recoltate se usucă și se folosesc în ceaiuri simple sau combinații. Se culeg frunzele late, se taie cu un cuțit și se pun la uscat. Florile se rup cu mâna și se aleg cele mai intens colorate. Le putem folosi pentru a obține o miere gustoasă, sirop, dar au și aplicații în cosmetică. Se pot folosi uscate, în diferite ceaiuri, pentru spălaturi locale, creme, ir de buze sau comprese locale”, spune nutriționistul Luminița Catană.

Rădăcinile se recoltează separat, cu mâna sau cu ajutorul unei lopeți mici, de preferat după ploaie, când pământul este mai moale. Se curăță bine și se usucă într-un loc ferit de praf.

Luminița ne mai mărturisește că frunzele conțin flavonaide, potasiu, vitaminele A, B, C, D și H, luteină, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate și contribuie la un aspect sănătos al pielii.

Ceaiul previne fermentația intestinală, reducând balonarea și prevenind constipația. Consumat după mâncare, câte o ceșcuță, ceaiul reduce senzația de prea plin sau disconfort digestiv.

Pot fi folosite și frunzele păpădiilor FOTO Claudia Untaru
Pot fi folosite și frunzele păpădiilor FOTO Claudia Untaru

Rădăcinile se folosesc pentru rolul lor diuretic, detoxifiant al sângelui și al sistemului digestiv. Susțin reglarea tranzitului intestinal, combat constipația, transpirația abundentă, ajută la eliminarea metalelor grele și sprijină dizolvarea pietrelor renale.

Ceaiul de păpădie și, în general, preparatele care conțin părți din păpădie au rol de reglare a tensiunii arteriale, favorizează secrețiile biliare și hepatice, susțin funcția hepatică și ajută la detoxifierea ficatului.

Bună pentru ficat 

Este recomandată și celor care au un ficatul afectat de alcool. Este o plantă tonică și revitalizantă, susține sistemul digestiv și sistemul imunitar. Tulpinile fragede consumate în primele trei- patru săptămâni de primăvară au un puternic rol antiinflamator și sunt un remediu excelent pentru cei care suferă de artrită sau reumatism.

„O cură de păpădii primăvara are un rol detoxifiant, de stimulare a drenajului limfatic și susținere a funcției hepatice. Poate fi adăugată în salate, în diferite smoothieuri, pe lângă alte plante și fructe. Tulpinile consumate fragede sunt un beneficiu pentru organism, însă în cantități moderate. Se fac cure de 10-14 zile și se pot vedea schimbări”, încheie Luminița Catană.

Nutriționistul ne dezvăluie cum se obține siropul de păpădie

Se culeg 500 de grame de flori de păpădie și se pun la foc cu 500 ml apă filtrată și 100 grame zahăr de mesteacăn. Se ține preparatul să fiarbă la foc încet, până se obține o consistență ușor vâscoasă. Se lasă la răcit timp de 24 de ore, se filtrează și se păstrează în sticle sterilizate în prealabil și bine închise.

Excelent pentru o limonadă:

Puneți 50 ml sirop, 1 litru de apă, felii de lămâie și frunze de mentă. Veți obține o limonadă reconfortantă, digestivă și cu gust plăcut. Siropul se poate consuma și ca atare: câte o linguriță sau două, înainte de mesele principale.

Luminița Catană a scris și o carte în care descrie beneficiile acestei plante: „E vremea păpădiilor”. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite