Salvatorii arădeni au salvat un speolog polonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvatorii de la Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o misiune de salvare desfăşurată în judeţul Bihor la scurt timp după ce s-a încheiat un exerciţiu regional salvaspeo la care au luat parte.

Sâmbătă, în jurul orei 18.30 patrula Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor aflată la refugiul Salvamont din Poiana Glăvoi – Padiş, munţii Bihor, şi care asigura serviciul de permanenţă în zonă a fost anunţată de un speolog polonez că un coleg a suferit un accident prin cădere de la înălţime, în Avenul Borţig.
Avenul Borţig este o cavitate naturală cu o adâncime de -54 de metri, dezvoltată preponderent pe verticală, particularitatea acestuia fiind intrarea de mari dimensiuni care are un diametru de circa 35 de metri, avenul fiind un cilindru aproape perfect.

La baza verticalei, de la adâncimea de circa -40 de metri începe un imens tobogan de gheaţă care coboară aproape vertical până la adâncimea de - 54 de metri. Toboganul este de fapt vârful unui gheţar subteran, cu un volum de circa 30.000 de metri cubi, al doilea ca mărime din România, după cel din Peştera Scărişoara. Speologul polonez a alunecat pe acest tobogan de la cota – 40 de metri până la baza acestuia.

„Conform calendarului de activitate al Salvaspeo România pentru anul 2013, la sfârşitul săptămânii trecut, 31 mai – 02 iunie, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor şi Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, în baza protocolului de colaborare existent între cele două servicii judeţene, au programat desfăşurarea unui exerciţiu regional salvaspeo, în Peştera Meziad, munţii Pădurea Craiului, comuna Remeţi, judeţul Bihor. La acest exerciţiu de salvare s-au prezentat circa două zeci de salvatori din judeţele Bihor şi Arad. Nimeni nu bănuia însă că la scurt timp de la încheierea exerciţiului de salvare derulat sâmbătă, profesionalismul salvatorilor speologi va fi pus la încercare în aceiaşi zi şi în condiţii reale”, spun reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad.

În paralel cu semnalarea accidentului la dispeceratul Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor s-au alarmează şi echipele de salvatorii speologi aflaţi la Peştera Meziad, aceştia fiind redirecţionaţi spre locaţia accidentului.

La prima evaluare realizată de patrula salvamont care a ajuns de urgenţă la victimă pentru acordarea primului ajutor s-a confirmăt accidentul dar şi faptul că victima era suspectă de o fractură de femur, bazin şi cot, toate pe partea dreaptă, ca rezultat al impactului în urma căderii.

La scurt timp echipele de salvatori s-au reunit la gura avenului şi au început să echipeze cavitatea pentru evacuare.

Salvatorii de la suprafaţă au lucrat în regim continuu sub o ploaie torenţială în timp ce, cei aflaţi în subteran, care au evacuat accidentatul pe gheţar, au fost nevoiţi să lucreze la o temperatură de sub 0° C.

La ora 02:55 victima a fost evacuată până la suprafaţă, de unde a fost transportată mai departe pe o potecă accidentată pe o distanţă de încă circa 4 kilometri până la punctul de întâlnire cu echipajul SMURD, sosit de la Oradea. La ora 04:55 victima a fost preluată de echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primire Urgenţe Oradea.

La acţiunea de salvare au participat şaisprezece salvatori de la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, şapte de la Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, un salvator speolog polonez şi un echipaj medical SMURD format din patru persoane.

Mai puteţi citi: Un salvator caută ajutor. Pompierul are nevoie urgentă de sânge grupa 01

FOTOGALERIE: Salvatorii montani şi-au dat testul final în peştera Bătrânului din Bihor 

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite