Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula

0
Publicat:

Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București. .

Trenul este unul modern www.wall-street.ro
Trenul este unul modern www.wall-street.ro

Astfel, România va avea primul tren nou după 20 de ani de când țara noastră nu a mai achiziționat material rulant pentru persoane nou. Este primul tren electric inter-regional dintre cele 37 contractate de Alstom.

Echipa ARF, împreună cu reprezentanţii supervizorului Egis Rail, au putut semna acceptanţa ramei RE-IR1 ARF şi aceasta a fost gata de plecare spre România. Trenul este programat să ajungă în staţia Curtici pe data de 2 decembrie 2023, la ora 20:00”, a declarat, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu.

Trenul va fi tractat 

Oficialul a precizat că trenul va ajunge în România tractat. Din Curtici vehiculul va pleca spre Bucureşti pe 4 decembrie. După finalizarea procedurilor de vămuire şi autorizarea de a circula temporar.

 „Testarea începe din 6 decembrie la Bucureşti şi la Făurei şi pe reţeaua publică, pentru că trebuie să parcurgă 10.000 de kilometri”, a precizat Roşeanu.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia). Acestea vor conecta Capitala cu principalele centre urbane ale ţării.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt în număr de 9.

Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Trenul are 6 vagoane și 350 de locuri.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2.421.771.878 lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Trenurile vor fi echipate și cu un sistem de numărare a numărului de călători, pe bază de senzori de înaltă precizie. Fiecare unitate va include patru toalete ecologice, distribuite în mod egal. Va exista inclusiv o toaletă special amenajată pentru persoanele cu dizabilități.

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite