Cine a lăsat-o pe Monica să moară de dorul mamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile care aveau în grijă fetiţa decedată după ce a refuzat hrana cred că şi-au făcut datoria

Fetiţa care a decedat vineri pe patul Spitalului Clinic Judeţean Arad, acolo unde zăcea de dorul mamei sale, a fost înmormântată ieri. În viziunea instituţiilor responsabile de soarta Monicăi Cismaş, de 10 ani, „toată lumea şi-a făcut treaba”.

După ce mama a lăsat-o în grija bunicii, la începutul anului trecut, iar micuţa a ajuns la spital, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş a dispus plasamentul Monicăi. Aproape 12 luni mai târziu, în decembrie 2010, femeia se întoarce în ţară şi îşi cere fetiţa în instanţă. Monica Cismaş este încredinţată mamei, în 8 martie 2011, conform unei sentinţe judecătoreşti.

Anchete de ochii lumii

Contactaţi telefonic, asistenţii sociali ai Primăriei comunei Fântânele, acolo unde mama are domiciliul în acte, susţin că au făcut „ancheta”, care a constat doar în nişte discuţii, în noiembrie anul trecut.

„Mama ne-a cerut ajutorul. Am stat de vorbă cu unchiul fetiţei, care a susţinut că este de acord ca, în cazul în care fetiţa se va face bine, să locuiască împreună cu mama la el acasă”, se disculpă Marinela Neamţ, asistent social la Primăria Fântânele.

După ce Monica a ajuns la Spitalul Judeţean Arad în luna februarie, părăsită de mamă, asistenţii sociali au făcut demersuri pentru a-i găsi familia. În 14 iunie s-au făcut ultimele încercări pentru a clarifica starea Monicăi Cismaş. Ultima dată când mama şi-a vizitat fetiţa a fost sfârşitul lui februarie. Abia după vâlva creată în jurul morţii fetiţei, DGASPC Arad a sesizat organele legii. „Am făcut o adresă Poliţiei prin care am cerut să verifice pe linia lor de competenţă dacă mama poate fi acuzată că a părăsit-o pe fetiţă. Protecţia Copilului nu trage la răspundere, ci oferă servicii”, a spus Angelica Stana, purtător de cuvânt al DGASPC Arad.

Reacţii întârziate

Reprezentanţii IPJ Arad susţin că au fost informaţi despre caz abia vineri, când fetiţa a decedat. „Noi nu am ştiut de acest caz. Nu ne-a cerut nimeni să o căutăm pe mamă. Poliţiştilor din comuna Fântânele li s-a cerut să verifice doar dacă numita Cristina Cismaş figurează la adresa din buletin. Ei au verificat, au constatat că nu este aşa şi au transmis răspuns”, a declarat subcomisar Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.

Până la această dată nu a fost dispusă o anchetă la DGASPC Arad. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti au refuzat să comenteze situaţia.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite