Ce reprezintă monumentul din România care a stat 92 de ani „în captivitate”. Tocmai a fost expus din nou FOTO

0
Publicat:

După mai bine de 90 de ani de „captivitate”, astăzi, 1 martie 2024, se expune din nou „Aradul întristat”, primul monument civil de for public al orașului de pe Mureș.

Monumentul a fost restaurat FOTO Complexul Muzeal Arad
Monumentul a fost restaurat FOTO Complexul Muzeal Arad

Statuia din Arad nu a mai fost expusă public de 92 de ani. Aceasta comemorează sângeroasele lupte de stradă din timpul Revoluției din 1848-49 din municipiul Arad.

Consiliul Județean a finanțat Muzeul pentru organizarea expoziției permanente care va găzdui sculptura din marmură de Carrara, dedicată luptelor eroice din actuala Piață Avram Iancu, în februarie 1849, când arădenii au eliberat orașul de armata austriacă. După reexpunerea tripticului lui Feszty, care și el a fost ascuns aproximaitv 50 de ani în depozitul Muzeului, se redă Aradului încă o operă de artă emblematică pentru spiritul arădean”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Statuia intitulată „Aradul întristat" (Búsuló Arad), care comemorează luptele sângeroase de stradă dintre gărzile naționale maghiare – honvezi, cum erau cunoscute acestea, și trupele imperiale, care s-au desfășurat în Arad în data de 8 februarie 1849, a fost realizată de către sculptorul Aradi Zsigmond, nepotul celui mai important rabin din Arad, reformatorul Aaron Chorin, în atelierul său din Milano, și a ajuns cu trenul în Arad în data 2 octombrie 1869.

Statuia a fost dezvelită în 8 februarie 1873 și a fost amplasată în mai multe locuri din oraș. În anul 1932 a fost demontată și, pentru puțin timp, expusă în Palatul Cultural, iar apoi, în acealași an, a fost depozitată în magazia din pivnița muzeului.

Am avut o întâlnire de lucru cu domnul Fekete Károly, vicepreședinte al Asociației «Kölcsey» Arad, în vederea extinderii expoziţiei «Tezaur 1848-1849» cu o sală dedicată monumentului «Aradul întristat». Monumentul este din marmură albă de Carrara. Statuia «Aradul întristat» urmează să fie restaurată de sculptorul Kocsis Rudolf, iar apoi va fi prezentată publicului în expoziția «Tezaur  1848-1849. Repere din Colecţia de relicve a muzeului arădean», declara la începutul lunii februarie directorul Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.

AradPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite