Cât de sănătoase sunt untul şi margarina. Ce alegem să mâncăm - sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Untul şi margarina trebuie consumate rar.
Untul şi margarina trebuie consumate rar.

Micul dejun se întâmplă de multe ori pe fugă, astfel încât, din criză de timp, suntem tentaţi să folosim produse cum ar fi margarina sau untul. Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune cum şi cât de des trebuie consumate aceste produse.

Înainte de orice trebuie să luăm în considerare păstrarea sănătăţii, în special a inimii. Margarina a fost inventată de francezi în anii 1800 ca o alternativă a untului considerat ca fiind aliment de lux (rar şi greu de obţinut). Paradoxal e că la început era considerat mai sănătoasă decât untul, deoarece la bază conţine produse vegetale, având un conţinut de 80% grăsime. Totuşi, unde-i problema? Unde s-a pierdut calitatea ce recomandă acest produs ca fiind unul sănătos?

"În procesul de obţinere pentru a rămâne solidă la temperatura camerei, uleiurile vegetale sunt hidrogenate -  procedeu ce inevitabil formează acizi graşi trans ce cresc colesterolul LDL(rău). Grăsimile saturate din uleiurile vegetale şi acizii graşi trans dăunează sănătăţii inimii. Pentru cei ce preferă margarina, putem găsi tot în comerţ margarina fără grăsimi trans. Chiar şi puţine grame de grăsimi trans, în mod repetat sunt dăunătoare sănătăţii inimii. Unii producători oferă un produs mai scăzut în calorii, o margarină în compoziţia căreia se adaugă apă sau alte ingrediente pentru a reduce cantitatea globală de grăsimi. Alţii oferă o margarină bătută care conţine mai puţine grăsimi decât cea tradiţională (densă)", ne explică nutriţionistul arădean Dan Merişca.

Nici cu untul nu ne putem lăuda, susţine nutriţionistul arădean. Deşi în mod natural a fost produs iniţial dintr-un singur ingredient, laptele (smântâna ce se malaxează până la solidificare), untul conţine 80% grăsime din lapte.

"Pentru a obţine un kilogram de unt sunt necesari 11 litri de lapte. De exemplu o linguriţă de unt conţine:100 de calorii, 11 grame grăsimi din care 7 sunt grăsimi saturate, 30 de mg colesterol (10% din doza maxim admisă). Preferabil ar fi să consumăm untul bătut spumă - prin baterea lui se adaugă aer făcându-l mai puţin dens şi mai uşor, astfel încât o linguriţă din acest unt să conţină o jumătate din caloriile aflate în cel tradiţional (dens)", mai spune nutriţionistul arădean.

Ideal este, în opinia lui Dan Merişca, să evităm astfel de alimente, atât untul, cât şi margarina. Dar dacă totuşi nu putem renunţa, recomandabil e să folosim raţional aceste produse, fiind suficient doar un strat foarte subţire întins pe felia de pâine, de preferat cea din făină integrală (neagră).

Vă mai recmandăm: Cea mai bună reţetă de unt cu usturoi şi verdeţuri

Miei din unt şi clopote zburătoare: tradiţii pascale puţin mai ciudate

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite