Un artist plastic a dat adeverințe ilegale pentru pensionari din SRI, Poliție și Armată. Daunele provocate statului

0
Publicat:

Un artist plastic din Alba Iulia, președinte al unei asociații nonguvernamentale, a scăpat de o condamnare penală, dar trebuie să plătească daune de peste 300.000 de lei.

Oamenii au primit ilegal sume importante de bani la pensie FOTO Adevărul
Oamenii au primit ilegal sume importante de bani la pensie FOTO Adevărul

Traian M. este judecat pentru un prejudiciu de sute de mii de lei după ce în calitate de președinte al asociației a emis ilegal peste 70 de adeverințe în baza cărora 69 de persoane au obţinut un plus de 50% la pensie.

Bărbatul a fost absolvit din punct de vedere penal pentru că infracțiunile s-au prescris încă din anul 2021. Pictorul este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii susțin că asociaţia acestuia nu a beneficiat niciodată de statutul de „utilitate publică” pentru a putea elibera documentele adresate pensionarilor. Faptele s-au petrecut în perioada 2012–2016.

Cu adeverinţele respective, persoanele au indus în eroare funcţionari de la 12 case de pensii din ţară, dar şi de la Casele de Pensii ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Daune de sute de mii de lei

În total, zeci de persoane au obţinut indemnizaţii în valoare totală de 685.014 lei. „În perioada 2012-2016, în calitate de preşedinte al unei Uniuni din Alba Iulia, inculpatul M. a emis 72 adeverinţe către 69 de persoane, atestând faptul că acestea deţin calitatea de membrii ai Uniunii şi că această entitate este de utilitate publică pentru ca respectivele persoane să beneficieze de indemnizaţia de pensie suplimentară prevăzută de Legea nr. 8/2006, deşi Uniunea nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar ulterior beneficiarii adeverinţelor au depus aceste înscrisuri la casele de pensii şi au indus în eroare funcţionarii publici, obţinând indemnizaţii suplimentare în cuantum total de 685.014 lei”, se precizează în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul a fost, însă, obligat, să plătească peste 300.000 de lei către următoarele instituții:

Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne - 5.300 lei

Casa Judeţeană de Pensii Alba - 231.178 lei

Casa Judeţeană de Pensii Ilfov - 4.425 lei

Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin - 2.148 lei

Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa - 8.994 lei

Casa Judeţeană de Pensii Municipiului Bucureşti - 60.136 lei

Restul caselor de pensii nu au avut pretenții civile în dosar, prejudiciul fiind recuperat. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, din 13 noiembrie 2023, poate fi contestată la instanța superioară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite