Sute de mii de euro cheltuiţi pentru restaurarea unei clădiri monument din Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurarea clădirii renovate a avut loc astăzi
Inaugurarea clădirii renovate a avut loc astăzi

Un imobil vechi de 100 de ani a fost inaugurat astăzi la Roşia Montană după ce timp de doi ani de zile a fost restaurat. Imobilul cu numărul 325 din localitate a găzduit pe vremuri o farmacie, iar pentru renovarea lui s-au cheltuit circa 150.000 euro, sumă la care se vor adaugă cheltuielile viitoare de întreţinere şi funcţionare a clădirii.

Clădirea a fost reabilitată în cadrul unui program care vizează refacerea a 41 de clădiri istorice şi trei biserici. Casa restuaurată se află în centrul comunei Roşia Montană şi, alături de alte monumente vechi ar putea fi introdusă în patrimoniul UNESCO. Investiţia e derulată de compania Roşia Montană Gold Corporation.

Clădirea restaurată este situată în zona Piaţă, la numărul 325, şi este parte integrantă din frontul arhitectonic central alcătuit din case cu o vechime mai mare de 100 de ani. “Casa de la 325”, cum este cunoscută în comună, datează din anul 1874 şi, conform blazonului de pe faţadă, a avut, la început, destinaţia de farmacie. Ea a intrat în proprietatea RMGC în anul 2003.  În momentul achiziţiei, clădirea era părăsită şi se afla într-o stare de degradare foarte avansată. Peste 100 de oameni au muncit la readucerea clădirii într-o formă cât mai apropiată de cea originală. Clădirea a fost restaurată folosindu-se materiale originale, însă a primit şi îmbunătăţiri specifice timpurilor moderne (săli de baie, sistem de încălzire centralizată etc).

RMGC a selectat ca proiectant şi antreprenor general al lucrărilor de restaurare una dintre companiile cu cea mai vastă experienţă în domeniu din ţară, cu sediul în Alba Iulia, aceeaşi care s-a ocupat şi de restaurarea unor obiective istorice deosebit de importante precum Cetatea Vauban din Alba, Castelul Huniazilor din Hunedoara sau Cazinoul din Sinaia.

Expoziţie despre minerit

De astăzi, clădirea 325 găzduieşte “Aurul Apusenilor – Expoziţia de istorie a mineritului în Roşia Montană”. O parte din colecţia prezentată conţine elemente arheologice descoperite în timpul “Programului Naţional de Cercetare Alburnus Maior” (2001-2006), iniţiat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României, printre care exponate provenind din necropolele Tăul Corna, Ţarina, Hop-Găuri, Pârâul Porcului sau inventarul arheologic al monumentului funerar de la Tăul Găuri. O altă parte este compusă din exponate legate de istoria mineritului în zonă, ustensile şi echipamente folosite în extracţia aurului din timpul romanilor şi până în prezent. Exponatele sunt piese de patrimoniu aflate în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite