Școală cu 9 elevi din Munții Apuseni, modernizată cu 1,86 milioane de lei. În comună mai trăiesc 577 de oameni

0
Publicat:

O școală generală din județul Alba, unde mai învață doar nouă elevi, va fi modernizată printr-o investiție ce va primi finanțare prin PNRR. Școala este în comuna Întregalde, una dintre cele mai sărace comunități din România.

Școala din Întregalde va fi modernizată FOTO Adevărul
Școala din Întregalde va fi modernizată FOTO Adevărul

Primăria Întregalde a demarat procesul de achiziție publică pentru proiectul de modernizare a unității școlare, estimat la suma de 1,86 de milioane de lei.

Dezvoltarea zonei depinde de realizarea acestei investiții. După executarea lucrărilor de modernizare a clădirii școlii generale din Intregalde, calitatea serviciilor educaționale oferite elevilor va crește exponențial. Scăderea continuă a numărului de locuitori al comunei este un factor care semnalizează necesitatea unor investiții imediate în creșterea calității serviciilor oferite locuitorilor, respective atragerea turiștilor. O astfel de investiție este și reabilitarea clădirii școlii generale din localitate”, se precizează în caietul de sarcini.

După lucrările de reparații și modernizare, reprezentanții primăriei au în plan să dezvolte serviciile în comunitate și să mărească numărul de elevi.

„La școală mai avem doar 9 copii, una dintre problemele foarte grave ale comunității noastre. Sperăm prin ceea ce facem acum, prin modernizarea sediului să putem realiza protocoale de colaborare fie prin instituțiile de la Arhiepiscopie pe partea de centre sociale. Să aducem copiii pe bază de plasament și să asigurăm astfel și forța de muncă sau noi locuri de muncă la noi în comunitate”, a declarat, recent, primarul Victoria Moga.

Durata estimată de realizare a lucrărilor este de maxim 12 luni, termenul decurgând de la dată transmiterii ordinului de începere a lucrărilor. Proiectul prevede modernizarea integral a clădirii, respectiv reparații capitale (interioare și exterioare), înlocuirea instalației electrice, refacerea acoperișului și înlocuirea instalațiilor termice și sanitare.

Comuna Întragalde, amplasată într-un cadrul natural spectaculos al Munților Trascău, din Apuseni, are potrivit datelor ultimului recensământ, doar 577 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior când se înregistraseră 877 de locuitori. Oamenii trăiesc în 11 sate și cătune risipite în văi și pe culmi montane. Comuna a devenit cunoscută în lumea iubitorilor de film după premierea filmului „Întregalde”, al regizorului Radu Muntean, care a reprezentat România la Cannes 2021.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite