Şcoală de vară în satul din Apuseni cu 14 bătrâni. Se va repara o şură veche de peste 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şura cu acoperiş de paie va fi centrul de informare al Muzeului Viu
Şura cu acoperiş de paie va fi centrul de informare al Muzeului Viu

Un grup de tineri pasionaţi de arhitectura veche a Apusenilor organizează în fiecare an şcoală de vară la Tecşeşti, comuna Întregalde, pentru a restaura case construită în urmă cu mai bine de 100 de ani, care cu timpul s-ar distruge.

”Pentru anul 2021 ne-am propus ca în cadrul şcolii de vară să continuăm lucrările de restaurare cu Şura La Origini. Este o şură ridicată în urmă cu 50 de ani, dispune de un acoperiş tradiţional din paie şi a intrat în administrarea Asociaţiei în anul 2020. Şura La Origini va avea un rol de informare a vizitatorilor.

Vom amenaja în interiorul acesteia un spaţiu expoziţional şi de prezentare a istoriei satului cu poze, unelte vechi specifice zonei şi alte obiecte relevante”, susţin reprezentanţii poeictului ”La Origini”.

Un număr de 15 participanţi vor fi admişi pentru a participa la şcoala de vară ce se va desfăşura în perioada 15 – 29 august 2021. Iniţial va avea loc o instruire cu privire la lucrările de restaurare ce vor fi efectuate

Participanţii vor însuţi metodele de reabilitare a acoperişurilor tradiţionale din paie, iar tinerii au posibilitatea de a învăţa şi a practica meseria într-un mediu istoric natural, participând la crearea unui model de reabilitare si punere in funcţiune care să ducă la valorificarea patrimoniului istoric si cultural existent in Tecşeşti. Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau şi cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent.

scoala vara apuseni muzeul viu

Muzeul viu de la Tecşeşti

Publicul va avea acces la o istorie aplicată şi va afla informaţii despre vechile civilizaţii, cine sunt strămoşii noştri şi care sunt legendele transmise până astăzi. Este vorba despre un concept nou în România, însemnând un muzeu unde turiştii nu doar vizitează, ci pot şi locui o perioadă, pentru a simţi pe viu traiul simplu de zi cu zi de la sat.

În cadrul acestui proiect, între anii 2014-2017 s-au reprodus colibe din perioada neolitică, construite cu tehnici specifice epocii, folosind doar pământ, paie, apă şi balegă de cal, pe o structură din lemn, fără îmbinări, doar cu legături din sfoară. Sectorul neolitic este un proiect de arheologie şi arhitectură experimentală, creat pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite şi metodele de construcţie, în bază unei comparaţii cu dovezile arheologice reale.

scoala vara apuseni muzeul viu

Cătunul Tecşeşti

Întregul proiect La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti este realizat din donaţii, sponsorizări şi munca voluntară a celor care au crezut în idealul de readucere la viată a acestui sat izolat. În 2018, a demarat partea ”modernă” a proiectului care constă în restaurarea unor construcţii locuite sau părăsite de oameni.

La Tecşeşti mai locuiesc doar 14 persoane în vârstă. Accesul dificil a făcut ca toţi tinerii să plece în altă parte. Au mai rămas locului doar bătrânii care s-au obişnuit cu greutăţile de zi cu zi.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Povestea arestării celui mai căutat partizan din România. Cum s-a ascuns Ion Gavrilă Ogoranu timp de 28 de ani de Securitate FOTO VIDEO

ASF intervine în disputa pentru controlul Prebet Aiud. Trei firme acţionează ilegal pentru a prelua compania

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite