Românul campion al Italiei la cocktaliuri pe bază de cafea. A obţinut un nou succes  la cel mai important concurs de profil din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Băcăinţan a obţinut locul şase în Brazilia FOTO comunicaffe.it
Dan Băcăinţan a obţinut locul şase în Brazilia FOTO comunicaffe.it

Campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea, românul Dan Băcăinţan, a obţinut un succes important la cea mai prestigioasă competiţie din lume, dedicată cafelei, organizată în Brazilia.

Campionatul Mondial de Cafea a avut loc la Belo Horizonte, în Brazilia, iar Dani Băcăinţan a reuşit să ajungă în finală, ocupând un loc şase în lume la prepararea de cocktailuri bazate pe cafea. 

Tânărul barista este din Alba Iulia şi a plecat în Italia în anul 2005. Peste o sută de specialişti la nivel mondial, din lumea selectă a cafelei, s-au întrecut pentru un loc de top la mai multe secţiuni: World Latte Art Championship, World Coffee in Good Spirits Championship, World Brewers Cup, şi World Cup Tasters Championship, găzduite în cadrul Săptămânii Intenrnaţionale a Cafelei. ”Campionii naţionali de pe tot globul au venit să lupte pentru patru titluri mondiale: Cupa Mondială a Brevetelor, Campionatul Mondial de Arte Lumea, Campionatul Mondial de Sală de Competiţii şi Campionatul Mondial de Cafea Spirtoasă”, au afirmat organizatorii celei mai importante competiţii de gen din lume.

barman bacaintan alba

Dan Băcăinţan a participat la acest eveniment în calitate de campion al Italiei, premiu obţinut în luna februarie, 2018. Tânărul de 28 de ani i-a cucerit pe italieni povestindu-le despre Transilvania şi despre România.”Le-am spus aşa: ţara mea este România şi că amintirea mea cea mai frumoasă este legată de verile călduroase ale Transilvaniei. În acel moment i-am rugat pe juraţi să îşi imagineze că se află în Transilvania pe timp de vară, şi am aprins un ventilator cu aer cald. Pe muzica lui Gheorghe Zamfir, le-am zis să îşi imagineze ca se află în minunatele păduri ale Transilvaniei şi că pe o stâncă pot vedea castelul lui Vlad Ţepeş, cunoscut de ei drept Dracula. Ce ar fi mai potrivit de băut decat un drink sângeros? Aşa s-a născut ideea mea despre cafeaua Vlaady Marry”, afirmă Dan.

barman bacaintan alba

Pentru Campionatul Mondial din Brazilia, pregătirea a început imediat după competiţia din Italia. „Eu şi soţia mea Simona, am început să căutăm împreună idei care au luat formă, ca un puzzle câteva luni mai târziu. Cercetarea noastră a început cu a căuta cea mai bună temperatură pentru a servi cafea şi alcool. Şi ne-am dat seama imediat că aceeaşi băutură, la diferite temperaturi s-a schimbat incredibil. Aşa că s-a născut conceptul nostru de competiţie şi am reuşit să creăm două băuturi cu totul diferite cu aceeaşi reţetă. De fapt le-am numit Celsius şi Fahrenheit pentru că erau două chei pentru citirea aceleiaşi băuturi. Totul a fost posibil datorită evoluţiei complexe a aromei cafelei noastre de la fierbinte la rece: de la notele de cireşe calde la notele proaspete de ananas”, spune Dan Băcăinţan.

barman bacaintan alba

Barista român a folosit în competiţie tipul de cafea Panama Geisha Finca Hartmann cu 8 zile de fermentare anaerobă. În semifinală, s-a prezentat cu două băuturi, diferenţa fiind, aşa cum spunea, de temperatură, explică el. Dan Băcăinţan este consultant şi trainer pe probleme de cafea, la Londra, dar şi angajat pentru a testa cele mai noi espresoare scoase pe piaţă de o firmă din Italia. Pasiunea sa pentru cafea a început odată cu liceul din Italia (în România începuse, înainte să plece, Liceul Sportiv din Alba Iulia), unde a învăţat tot procesul, de la bobul de cafea, până la licidul care ajunge în ceaşcă. De fapt, este vorba despre o pasiune pentru cocktailuri şi pentru meseria de barman. A studiat mult şi învăţat totul despre alcool. Apoi a descoperit cafeaua, de care s-a îndrăgostit cu aceeaşi pasiune. 

Citiţi şi:

Recordurile spaţiului cosmic: cu ce viteză circulă cel mai rapid corp ceresc şi care este cel mai îndepărtat obiect făcut de om

FOTO VIDEO Pădurea misterioasă din Munţii Trascău de unde s-a luat lemnul de stejar folosit la tâmplăria din Casa Poporului

Apeluri pe Facebook pentru boicotarea Jandarmeriei de Ziua Naţională. Mesajul transmis de primarul din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite