Primăria Rimetea, amendată cu 40.000 de lei de DSP pentru izvorul contaminat din centrul comunei. Mai mulţi turişti au ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvorul de la Rimetea a provocat îmbolnăvirea mai multor turişti
Izvorul de la Rimetea a provocat îmbolnăvirea mai multor turişti

Direcţia de Sănătate Publică Alba a amendat cu 40.000 de lei Primăria comunei Rimetea după ce mai mulţi turişti s-au îmbolnăvit de enterocolită. Aceştia au băut apă de la un izvor din centrul localităţii.

După sesizările primite la sediul instituţiei, reprezentanţii DSP s-au deplasat la Rimetea pentru a realiza o anchetă şi pentru a preleva probe din izvor.

”Ca urmare a verificărilor efectuate la UAT Rimetea, după sesizarea privind posibile îmbolnăviri a mai multor persoane care au consumat apă de la un izvor aflat pe domeniul public al comunei, inspectorii DSP Alba au sancţionat Primăria Rimetea cu o amendă în cuantum de 40.000 de lei. Motivul îl reprezintă lipsa Autorizaţiei Sanitare de funcţionare pentru reţeaua comunală de distribuţie a apei potabile.

De asemenea, au fost recoltate probe din sursa de apă (izvorul) indicat ca şi origine a îmbolnăvirilor, urmând ca în urma analizelor de laborator să se stabilească dacă apa de aici este sau nu potabilă. Din verificări a mai reieşit faptul că mai multe persoane care au consumat apă din sursa amintită s-au prezentat la spital cu simptome digestive însă nu au necesitat internare”, a transmis, marţi, DSP Alba.

”Pentru cine merge prin Rimetea - se pare că izvorul mare din centru este contaminat, mai multe persoane care am băut din el weekend-ul trecut, din mai multe grupuri, am contactat diverse forme de gastroenterocolită. Take care!”, a scris o persoană pe Facebook, la sfârşitul săptămânii trecute. ”Confirm! am băut weekend-ul trecut de acolo. 5 persoane din grupul de 6 cu care am fost şi care au băut, am avut probleme urâte”, a precizat o altă persoană.

O sesizare pe această temă a ajuns la DSP Alba vineri, 17 iulie, în care se precizează că opt persoane care au consumat apă din izvor au avut simptome de boală. Izvorul din centrul comunei Rimetea este o atracţie turistică pentru persoanele care vizitează zona. Mulţi turişti beau apă de aici, fără a şti că este contaminată. Nu există niciun semn în limba română care să atenţioneze că apa nu este potabilă.

Localnicii îl numesc „vaior”. Este un izvor străvechi, cu debit puternic, ce se varsă în şase bazine. Este o marcă a satului, fiindcă de sute de ani sătenii îl folosesc pentru adăparea animalelor şi spălarea covoarelor.

Citiţi şi:

 

VIDEO Momentele în care o viitură inundă spaţiile unei pensiuni din Alba: „Am nevoie de ajutor“

 

Schemă de fraudare a unei societăţi de creditare, cu 145.000 de lei. Credite obţinute cu ajutorul a două angajate

 

FOTO VIDEO Lucrări intense la nodul rutier Sebeş de pe A10. Se montează un pod de traversare a autostrăzii A1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite