Orașul din Transilvania care își reduce factura la iluminat public cu 50%. Au fost instalate 3.000 de corpuri LED

0
Publicat:

Municipiul Aiud din județul Alba este printre puținele localități din România care va avea un iluminat public realizat exclusiv cu corpuri LED. Factura va fi redusă cu aproape 50 la sută.

Noul sistem va fi complet oprațional în luna noiembrie FOTO Primăria Aiud„
Noul sistem va fi complet oprațional în luna noiembrie FOTO Primăria Aiud„

Noul sistem de telegestiune a iluminatului public va reduce substanțial consumul de electricitate, estimările fiind între 40% și 50%.

„Trecem la iluminat public pe LED atât în urbanul municipiului Aiud, cât și în rural. Au mai rămas de montat corpuri de iluminat în zona urbană, montarea fiind finalizată în satele componente și localitățile aparținătoare. Aiudul devine astfel singurul municipiu din județul Alba iluminat integral pe LED. Mai mult, avem cel mai performant sistem integrat de iluminat public, care ne va permite reducerea substanțială a consumului de electricitate, inclusiv prin ajustarea luminozității lămpilor LED”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud

Investiția a fost cofinanțată din fonduri nerambursabile – 2,4 milioane lei provenind de la Administrația Fondului pentru Mediu și aproximativ 11 milioane de lei din fonduri europene.

Fiecare corp de iluminat, controlat independent

Potrivit administratorului public al municipiului, Liviu Florea, sistemul de telegestiune a iluminatului public pe LED ar urma să fie complet funcțional începând cu luna noiembrie.

„Vom avea cel mai modern sistem de telegestiune a iluminatului public pe LED din județul Alba. Sunt puține localități în țară care se pot lăuda cu un astfel de sistem, integrat, cu acoperire asupra întregii comunități. Atât zona urbană cât și toate zonele rurale. Avantajul sistemului este că el se poate adapta în funcție de nevoi, reducând substanțial consumul de energie electrică. Telegestiunea punct cu punct are marele avantaj de a permite ca fiecare dintre LED-uri să poată fi controlat independent de celelalte”, spune Liviu Florea.

Fiecare dintre cele peste 3.000 de LED-uri de la nivelul municipiului Aiud și a satelor aparținătoare va fi monitorizat din punctul de vedere al funcționării. Atunci că el nu funcționează în parametri normali sau se defectează, sistemul va notifica dispeceratul în timp real, în vederea unei intervenții rapide.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite