Moartea stupidă a unui muncitor care a confundat sticla de ţuică cu o substanţă periculoasă. Un coleg al acestuia, condamnat pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a murit în ambulanţa care îl transporta spre spital
Bărbatul a murit în ambulanţa care îl transporta spre spital

Un accident de muncă stupid ce a avut loc la o societate comercială din Cugir a dus la moartea unui angajat. Victima a ingerat din greşeală o substanţă pe care a confundat-o cu ţuică şi care i-a provocat decesul.

Cercetările efectuate de poliţie, parchet şi ITM au dus la constituirea unui dosar penal şi la trimiterea în judecată a unui bărbat, coleg de serviciu cu victima, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În 15 ianuarie 2018, Judecătoria Alba Iulia a pronunţat prima hotărâre în acest dosar. Inculpatul (Aurel H.) a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni.

Astfel, potrivit cercetărilor efectuate în dosar, în cursul lunii septembrie 2015, inculpatul Aurel H. (52 de ani) în calitate de rectificator universal în cadrul unei societăţi comerciale, utilizând în procesul muncii substanţa de răcire numită ibersol, prin încălcarea dispoziţiilor interne şi a instrucţiunilor primite de la angajator referitoare la manipularea respectivei substanţe (letală pentru om prin ingerare), a ambalat-o într-un pet de 2 litri, depozitând-o în dulapul său personal din incinta atelierului din secţia Mecanică IX. La data de 9 noiembrie 2015, inculpatul a pus în acelaşi dulap, lângă petul în care se afla ibersol, un recipient asemănător care conţinea ţuică. În ziua următoare, respectiv la data de 10 noiembrie 2015, atunci când persoana vătămată (F. I.) i-a cerut inculpatului ţuică, acesta l-a direcţionat spre dulapul său, însă victima, care nu avea cunoştinţă despre existenţa ibersolului şi nici nu a fost încunoştinţată despre acest fapt, a băut din recipientul care conţinea ibersol, fapt ce a condus la decesul acesteia. 

Contrar normelor elaborate de angajator, care reglementează manipularea, transportul şi depozitarea substanţei ibersol, inculpatul Aurel H., primind ibersolul de la colegul său pentru a-l folosi la maşina de rectificat, l-a ambalat într-un pet de 2 litri cu inscripţia Giusto Natura (recipient în care anterior a fost suc), depozitându-l în dulapul său personal din incinta atelierului Secţiei Mecanică IX, de unde, din când în când, completa la maşina de rectificat. La data producerii incidentului, în petul cu ibersol era cantitatea de aproximativ 200 ml de substanţă.

I-a recomandat victimei să mănânce pâine şi să bea apă

”Persoana vătămată F. I., nefiind informată cu privire la faptul că în acelaşi dulap şi pe aceeaşi etajeră  (la aproximativ 5 cm unul de altul), se afla şi un pet conţinând Ibersol (ambele inscripţionate Giusto Natura care aveau şi culoare asemănătoare), victima a băut din substanţa ibersol. Observând că nu este ţuică, l-a anunţat pe inculpat, care, realizând confuzia provocată, i-a recomandat victimei să bea apă şi să consume pâine, fără a anunţa conducerea societăţii despre faptul că victima a intrat în contact cu o substanţă toxică, astfel cum impunea regulamentul. După alte 5 minute, starea persoanei vătămate s-a agravat, ulterior aceasta fiind preluată de o ambulanţă, decedând în jurul orei 17:50, în drum spre Spitalul Judeţean Alba”, se afirmă în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia. Inculpatul a recunoscut şi regretat fapta comisă şi a afirmat că nu şi-a imaginat că este posibil ca din cauza unei sticle cu ţuică pusă în dulapul său din secţia unde îşi desfăşura activitatea, să se producă un astfel de eveniment tragic. Acesta a completat că nu a prevăzut o posibilă confuzie pentru că toţi ceilalţi colegi depozitau substanţa antirugină sub denumirea de ibersol, rămasă neutilizată în dulap, la fel ca şi inculpatul şi era o normalitate în secţie să depozitezi astfel substanţa folosită în utilajele de prelucrare a metalelor.

”Inculpatul trebuia şi putea să prevadă că prin fapta sa - de a depozita în dulapul personal substanţa toxică ibersol, iar lângă aceasta, un recipient asemănător, conţinând ţuică, indicând victimei să consume ţuică şi direcţionând-o spre dulap, fără a o informa în prealabil în care recipient se află băutura alcoolică -  se putea produce moartea victimei”, a precizat judecătorul. Aurel H. a primit 1 an şi 10 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, respectiv 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii  de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Prin contopire a rezultat pedeapsa de 2 ani, a cărei executare a fost supendată sub supraveghere. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citiţi şi:

Principesa fecioară a Transilvaniei care a renunţat la căsătoria „neconsumată“ cu Sigismund Báthory şi a devenit spioana lui Mihai Viteazul

Tablete de ultimă generaţie pentru consilierii locali din Alba Iulia: ”Nepotul meu de doi ani şi jumătate deschide şi telefon, şi tabletă”

Fostul şef al SRI Alba vs. „sistemul securistic şi divizia ofiţerilor acoperiţi din presă“. Cum se apără Ioan Tarnu în procesul deschis de Traian Berbeceanu

Mărturii despre Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1918: ”Era un om foarte vesel şi plăcut, un mare povestitor”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite