Jaf ca-n filme la un sediu de bancă. „Armele” infractorului: un tub cu oxigen, o sticlă cu benzină și o cagulă pe față

0
Publicat:

Un bărbat din Mediaș s-a uitat la filme cu jafuri de bănci și a decis să pună în aplicare una dintre metodele văzute pe internet la el în oraș. S-a înarmat cu un tub în care se afla oxigen, o sticlă cu benzină și și-a pus o cagulă pe față.

Imagini de la intervenția pompierilor FOTO ISU Sibiu
Imagini de la intervenția pompierilor FOTO ISU Sibiu

A ales să jefuiască sucursala Unicredit Bank din Mediaș. Voia să spargă ATM-ul aflat la intrarea în bancă, în speranța că va obține astfel o sumă mare de bani.

Petru Florin A. a vrut să dea lovitura în noaptea de 29 ianuarie 2023. „După un plan premeditat, îmbrăcat cu o geacă de culoare neagră cu glugă, mănuşi negre în mâini, fața acoperită până la nivelul ochilor, având în spate un rucsac montan de dimensiuni mari, iar în buzunarul drept un pet de plastic de 0,5l cu dop roşu, cu scopul de a sustrage bani din bancomatul Sucursalei UniCredit, a intrat în zona denumită 24h a UniCredit - Sucursala Mediaș, încercând în două rânduri să blocheze ușa de intrare, fără succes”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Bărbatul a revenit în scurt timp, având asupra sa un lemn cu care dorea să blocheze ușa de acces. Totul a durat trei minute. „Îmbrăcat cu aceleaşi obiecte vestimentare şi având faţa acoperită, la ora 03:45:59, revine la ATM-ul Unicredit Bank şi blochează ușa de intrare cu o bucată de lemn, pentru a nu se închide, după care tastează pe monitorul ATM-ului, deschizând astfel fanta echipamentului bancar, ocazie cu care introduce o bucată de lemn pentru a bloca fanta.

Planul infracţional continuă cu introducerea în lăcaș a furtunului atașat unui tub cu gaz sau oxigen, pe care îl avea asupra sa și cu introducerea în bancomat a gazului, după care din pet-ul deţinut pulverizează pe ATM o substanță inflamabilă (benzină), iar apoi conduce substanța inflamabilă pe asfalt până în fața sucursalei, după care aprinde combustibilul cu o brichetă. La ora 03:49:00, manoperele inculpatului generează explozia ATM-ul, urmată de un incendiu. Deoarece casetele de valori au rămas intacte, autorul a părăsit câmpul infracțional fără a sustrage valori monetare”, se mai susține în documentul citat.

Pagube de peste 200.000 de lei

Rezultatul a fost un incendiu puternic, care a afectat sediul băncii. Inițial, s-a crezut că focul a fost declanșat de un scurtcircuit, dar, după vizionarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, s-a stabilit că a fost vorba despre o tentativă de jaf.

Autorul faptei a fost identificat în scurt timp și a fost trimis în judecată pentru furt calificat. Acesta a recunoscut fapta și a declarat că s-a lăsat influențat de înregistrări video și filme cu jefuitori de bănci vizionate pe internet. 

Petru Florin A. a fost condamnat definitiv, în 5 decembrie 2023, la 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Acesta trebuie să plătească băncii păgubite suma de 200.900 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de reparație efectuate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite