Impozit pe alocaţia copiilor: peste 2.000 de decizii de plată de CAS-ului pentru dobânzile bancare, suspendate în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AJFP Alba a suspendat un număr de 2.040 de decizii de impunere anuală privind plata contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru dobânzi obţinute din alocaţiile unor minori. Situaţia rămâne, însă, tensionată la sediul instituţiei, sute de persoane fizice prezentându-se şi joi pentru a depune contestaţii.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice din Alba Iulia, singurul comunicat din partea ANAF-ului a fost cel prin care a fost suspendată taxa pentru veniturile din dobânzile bancare realizate de părinţii care nu şi-au ridicat alocaţiilor copiilor din conturi.

Practic, încă se aşteaptă soluţionarea conflictului legislativ. Mai exact, o rezolvare de la Guvern care ar putea modifica ordonanţa, sau în instanţă, unde cei nemulţumiţi pot să ceară să li se facă dreptate. Situaţia este similară la nivelul întregii ţări, însă Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea, care tipăreşte şi expediază aceste decizii  de impunere a lucrat „în ordine alfabetică”, judeţele Alba şi Argeş fiind primele.

În judeţul Alba au fost emise 48.176 de astfel de decizii de regularizare: 15.784 în Alba Iulia, 8.228 în Aiud, 4.632 la Blaj, 7.670 la Câmpeni, 3.726 în Cugir, 6.324 la Sebeş şi 1.812 la Zlatna. În cazurile cu dobânzile bancare pentru alocaţia copiilor, cele 2.040 de astfel de decizii, suspendate marţi de ANAF, au fost emise astfel: 839 în Alba Iulia, 259 – Aiud, 195 – Blaj, 262 – Câmpeni, 145 –  Cugir, 289 – Sebeş şi 51 în Zlatna.

Dacă contribuabilii nu plătesc se vor calcula majorări şi penalităţi, iar dacă vor depune contestaţie, se va aştepta rezultatul. Termenul de plată este în maxim 60 de zile de la data comunicării deciziei, după care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Potrivit AJFP Alba, aceste decizii de impunere au fost emise pentru persoanele care au realizat venituri din:

- investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende <SIF, cupoane>, din dobânzi <venit financiar din dobânzi CEC, Bănci, dobânzi la alocaţii> – din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen,  pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse la FISC de plătitorii de venituri)

- premii şi câştiguri din jocuri de noroc

- operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal

- alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.

Aberaţia de la ANAF: un copil minor din Alba trebuie să plătească asigurări de sănătate pentru perioada în care nu era născut

Somaţii de plată pentru asigurări de sănătate pe numele unor minori. Sute de oameni au cerut explicaţii la AFP Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite