Aberaţia de la ANAF: un copil minor din Alba trebuie să plătească asigurări de sănătate pentru perioada în care nu era născut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aldea Eugen, tată minorei care a primit impunere de impozit pentru perioada când nu era născută
Aldea Eugen, tată minorei care a primit impunere de impozit pentru perioada când nu era născută

Peste 48.000 de persoane fizice din judeţul Alba au primit în primele zile ale anului 2015 de la ANAF somaţii privind plata unor datorii restante din anul 2012. Este vorba despre contribuţii la asigurările sociale de sănătate pentru venituri pe care oamenii le-au realizat în urmă cu trei ani. Câteva mii dintre somaţii sunt pe numele unor copii minori care au primit alocaţiile în conturi deschise la bănci.

În cazul copiilor suma de plată impusă este de 468 de lei, respectiv 39 de lei în fiecare lună. Cu alte cuvinte, statul a plătit o alocaţie de 42 de lei pe lună, dar acum ia înapoi suma de 39 de lei în contul unei aşa zise contribuţii la asigurări de sănătate pentru venitul realizat din dobânda aferentă sumei din contul bancar. Şi pentru ca aberaţia legislativă să fie şi mai mare există cazuri de copii născuţi în anul 2012, pentru care s-a calculat contribuţie CASS şi în lunile anterioare datei în care au venit pe lume. 

Un astfel de caz este cel al minorei Aldea Larisa Georgiana din Alba Iulia, care s-a născut în 25 aprilie 2012. Părinţii acesteia au primit acasă o decizie de impunere în valoare de 468 de lei, calculată pentru venituri realizate în toate lunile anului 2012, inclusiv pentru perioada 1 ianuarie – 24 aprilie. Tatăl fetei, Aldea Eugen, a stat, ieri, zeci de minute la cozi la AFP Alba pentru a depune o contestaţie. ”I-am făcut un cont în care era virată indemnizaţia. Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Fata mea s-a născut în luna aprilie şi am primit că trebuie să plătim şi pentru lunile dinainte. Asta este Statul Român, îşi bate joc de noi”, a spus Aldea Eugen. Tânărul a depus contestaţie în care a scris, la recomandarea funcţionarilor de la fisc, faptul că potrivit legislaţiei în domeniul sănătăţii, copiii minori beneficiează de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei. 

alba anaf somatie

Un alt caz este al unei tinere care are acum 14 ani din Baia de Arieş. Mariana Adriana Trifon a primit acasă o decizie de impunere de 468 de lei pentru o dobândă de 60 de lei, calculată la alocaţia care a intrat în cont pe tot parcursul anului 2012. În două zile, la AFP Alba s-au depus câteva sute de contestaţii. Foarte supărat era ieri, pe holul instituţiei, un bărbat care lucrează de mai mulţi ani în Spania. Acesta a primit, atât pe numele lui cât şi al soţiei, decizii cu aceeaşi sumă: 468 lei. ”Când mă întorc în Spania o să merg acolo la televizor şi o să spun totul despre abuzurile din România. O aberaţie mai mare ca asta nu am văzut. Cine îmi plăteşete mie timpul pierdut pentru a sta la cozile astea”, a spus acesta.

alba anaf somatie

O situaţie la fel de halucintantă este a unei femei în vârstă de 93 de ani, tot din oraşul Baia de Arieş. Soţul acesteia a decedat şi a scos bani de înmormântare dintr-un cont bancar. Femeia nu a lichidat contul şi a mai lăsat la bancă suma de 12 lei. A primit acum decizie de impunere cu suma de 468 de lei pentru dobând obţinută în anul 2012 după suma de 12 lei. Silvia Mătrăiescu din Alba Iulia a primit somaţie de plată pentru că a realizat „un profit” din dobânzi tot la un cont deschis în bancă. Deşi este casnică şi nu are niciun venit, totuşi ar avea de plată, contribuţie la CASS, 468 de lei. Femeia susţine că la vremea respectivă avea doar 300 de lei în cont. „Nemulţumirea mea este că nu am venitul atât cât mi-a socotit pe fiecare lună. Mi-a pus venit 80 de milioane pe an şi eu nu am atât. Să-mi calculeze pe ce am luat eu, nu pe suma pe care nu am primit-o. Nu e corectă legea asta”, a declarat Silvia Mătrăiescu.

Poziţia ANAF

Impozitul datorat, în procent de 5,5 la sută s-a calculat la nivelul salariului minim de 700 de lei pe lună (8.400 lei pe an) şi nu în funcţie de venitul realizat de fiecare persoană în parte. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJFP Alba, Iulia Mireştean, băncile au furnizat ANAF-ului toate persoanele cu CNP care au obţinut venituri din dobânzi, iar softul fiscului a emis deciziile de impunere fără se ţine cont de  vârsta persoanei sau cuantumul veniturilor. AFP Alba a transmis miercuri un comunicat de presă: ”Conducerea ANAF a transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. Precizǎm, incǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu ίl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi.”

”Deciziile au fost emise pentru venituri sunt de tipul: investiţii financiare – pentru dobânzile bancare sau dividende acordate de SIF-uri. S-au mai emis decizii pentru premii şi câştiguri la jocuri de noroc, care sunt declarate de organizatori la Fisc. Categoriile vulnerabile care am înţeles că au primit astfel de decizii, în judeţ, identificate de instituţia noastră, sunt tineri aflaţi la studii, până la vârsta de 25 de ani sau chiar sub 18 ani, unele categorii speciale cum sunt militarii, ale căror salarii nu se comunică la organul fiscal; se adaugă cei ce au obţinut dividende şi cei cu sume foarte mici, pensionari sau persoane fără venituri. Aceste categorii de persoane, care se consideră nedreptăţite, dar şi cei în cazul cărora organele fiscale nu au avut posibilitatea să-i identifice, cum sunt militarii, ei nefiind în baza de date a Finanţelor, pot face contestaţii în termen de 30 de zile de la primirea deciziei”, a declarat Iulia Mireştean.

Somaţii de plată pentru asigurări de sănătate pe numele unor minori. Sute de oameni au cerut explicaţii la AFP Alba

Români cu care ne mândrim. Şeful de gară din Alba Iulia care a oferit ceai cald şi gustări călătorilor ce aşteptau un tren întârziat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite