FOTO Petiţie pentru oprirea asfaltării drumului de la Peştera Huda lui Papară: ”În rezervaţie naturală nu trebuie să existe trafic auto”

0
0
Drumul este asfaltat până aproape de peşteră
Drumul este asfaltat până aproape de peşteră

Aproape 300 de persoane au semnat până luni, 25 mai 2020, o petiţie prin care solicită renunţarea la un proiect de asflatare a unui drum care face legătura cu peştera Huda lui Papară din Apuseni.

Semnatarii petiţiei solicită Primăriei comunei Sălciua, pe teritoriul căreia se află rezervaţia naturală Peştera Huda lui Papară, să oprească asflatarea drumului care duce până în faţa peşterii

Cere şi tu Primăriei din Comuna Sălciua să oprească asfaltarea drumului din faţa Peşterii Huda lui Papara - din Munţii Apuseni! Zona este, în acest moment, Rezervaţie Naturala Protejată, este considerata zona ecologică şi nu zona de trafic intens, care să necesite asfaltare!

În proiectul primăriei sunt incluse două parcări: una în faţa punţii din faţa Peşterii Huda lui Papară, care trece peste Valea Morilor şi o alta în partea cealaltă de acces, pe drumul care merge de la Pensiunea Sub Piatra la peşteră. Familiile din cătunul Sub Piatră nu sunt de acord cu asfaltarea drumului de acces, acestea urmând sa depună la primărie o cerere de modificare a proiectului.

pestera petitie apuseni

Aceasta petiţie este importantă deoarece zona este Arie Naturală Protejată, unde nu ar trebui să existe trafic auto intens şi unde nu ar trebui folosite materiale precum asfaltul. Dorim stoparea ASFALTĂRII DIN FAŢA PEŞTERII HUDA LUI PAPARĂ ŞI ASFALTAREA CELOR DOUĂ PARCĂRI DE PE DRUMUL DE ACCES CĂTRE PEŞTERĂ”, se precizează în petiţia lansată online.

Noul drum a fost amenajat pe o fostă cărare care făcea legătura, pe o distanţă de circa 500 de metri, între vechiul drum comunal asfaltat şi zona peşterii. După modernizare, cea mai apropiată aprcare asfaltată ar urma să fie la circa 200 de metri de peşteră. Huda lui Papară găzduieşte cea mai mare colonie de lilieci din Europa, numărul acestora fiind estimat la peste 100.000. 

asfalt pestera apuseni

Peştera se află în comuna Sălciua în partea de nord-vest a Munţilor Trascău, la izvorul pârâului Valea Morilor, afluent al Arieşului, la o altitudine de 567 m. Portalul de acces în interior are o înălţime de aproape 40 de metri. În 2004, printr-un program cu finanţare europeană, s-a demarat o acţiune de amenajare pentru vizitare care, însă, nu a fost finalizată. Vechiul sistem de vizitare al peşterii a fost distrus de viiturile formate în urma furtunilor. În prezent, accesul în interior este interzis turiştilor. Pot intra doar speologi şi alţi specialişti care deţin echipament specific. Se ajunge la peşteră de la drumul naţional nr. 75, din satul Sălciua de Jos. Distanţa până în cătunul Sub Piatră, unde se află obiectivul turistic, este de cinci kilometri.

Citiţi şi:

Focarul de coronavirus de la fabrica de îngheţată din Sebeş: încă 20 de persoane au fost testate pozitiv. DSP a realizat peste 400 de teste individuale

 

FOTO Simbolul arhitecturii şi comerţului comunist din Alba Iulia, transformat în mall. Cine este proprietarul afacerii

 

FOTO Ferrari distrus în accident rutier pe Transalpina, în Alba. Şoferul maşinii de lux ar fi provocat impactul cu un Ford

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite