Decizie tardivă a Biroului Electoral Alba: afişele pentru referendum care reproduc culorile drapelului României trebuie îndepărtate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 1 Alba, înfiinţat pentru organizarea Referendumului pentru revizuirea Constituţiei, a admis plângerea formulată de un cetăţean şi a dispus înlăturarea de îndată din toate locurile publice şi de pe toate panourile special amenajate a tuturor materialelor electorale care conţin combinaţii de culori într-o succesiune care reproduce drapelul României.

Decizia a fost luată joi, 4 octombrie, însă nu va produce efecte pentru că nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore la Biroul Electoral Central, care expiră sâmbătă, 6 octombrie, în prima zi de desfăşurare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei

”Se constată că la data de 4.10.2018 a fost înregistrată sub nr. 75/2018 la BEC nr. 1 Alba plângerea formulată de către domnul Branca Cristian, prin care învederează faptul că în circumscripţia electorală nr. 1 Alba, există afişate în diverse locuri publice, şi pe toate panourile special amenajate, materiale electorale realizate cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 208/2015 şi ale OUG nr. 86/2018, solicitând înlăturarea acestora în cel mai scurt timp.

În motivare, se susţine că materialele electorale afişate nu respectă dispoziţiile art. 79 alin. 4 şi 7 din Legea nr. 208/2015, deoarece pe un panou electoral se pot aplica numai două afişe electorale, fiind interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României. În probaţiune au fost anexate fotografii ale unor panouri electorale. Analizând plângerea, cu unanimitate de voturi, BEC nr. 1 Alba admite solicitarea de îndepărtare a materialului electoral, pentru următoarele considerente”, se susţine în conţinutul deciziei BEC Alba.

Imagine indisponibilă

Afişe electorale lipite în staţie de autobuz

Membrii Biroului Electoral maia firmă că, potrivit opiniei Biroului Electoral Central exprimată în adresa nr. 92/C/BEC/R/2018, sunt aplicabile în mod corespunzător prevederile art. 79 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare având în vedere art. 62 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare. Din planşele fotografice anexate plângerii rezultă că acestea conţin combinaţii de culori într-o succesiune care reproduce drapelul României, se constată că acestea sunt realizate cu încălcarea dispoziţiilor art. 79 alin. 7 din Legea nr. 208/2015 şi se impune a fi îndepărtate.

Imagine indisponibilă

”Admite plângerea formulată de petentul Branea Cristian şi în consecinţă dispune înlăturarea de îndată din toate locurile publice şi de pe toate panourile special amenajate a tuturor materialelor electorale care conţin combinaţii de culori într-o succesiune care reproduce drapelul României. Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de către Primarul mun. Alba Iulia. Cu drept de contestaţie în 48 de la data afişării. Contestaţia se depune la Biroul Electoral Central”, se arată în Hotărârea BEC nr.1 Alba”, se mai susţine în hotărârea BEC Alba.

Imagine indisponibilă

În Alba au fost lipite afişe şi amplasate bannere care îndemnau lumea să voteze la referendum şi în alte spaţii decât cele stabilite de primării, cum ar fi stâlpi de electricitate, staţii de autobuz, clădiri publice, biserici, etc. Un banner amplasat pe sediul Facultării de Teologie Ortodoxă a fost dat jos după o zi, pentru că era amplasat ilegal, şi a fost redirecţionat pe clădirea magazinului Unirea, din centrul oraşului, tot ilegal. În ambele situaţii Poliţia Locală a somat proprietarii clădirilor să dea jos bannerul pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi afişat.

Citiţi şi:

FOTO Eroul uitat care îşi doarme somnul de veci în epava avionului cu care s-a prăbuşit în Apuseni. Momente emoţionante la 28 de ani de la tragedie

 

Cine sunt românii morţi în accidentul teribil din Turcia. Una dintre victime a candidat la Primăria Blaj din partea PMP

 

FOTO VIDEO Record Guinness la Alba Iulia: cea mai mare imagine a unei ţări formată din oameni. Cifra 100 realizată simbolic în harta României

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite