Bloc locuit de romi, demolat la Alba Iulia pentru a se construi o parcare. Saga „Turturica” la final VIDEO

0
Publicat:

La Alba Iulia a început procesul de demolare a Blocului G2 „Turturica”, locuit în trecut aproape exclusiv de romi, urmând ca în locul acestuia să fie construită o parcare supraetajată cu 171 de locuri.

Se demolează blocul „Turturica” din Alba Iulia FOTO Adevărul
Se demolează blocul „Turturica” din Alba Iulia FOTO Adevărul

Lucrările de demolare ar urma să dureze maximum 30 de zile. Blocul de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Ulterior a devenit bloc de locuinţe confort IV, locuit aproape exclusiv de romi.

„Turturica”, cum este denumit la nivel local, a devenit o enclavă de cetăţeni de etnie romă, în mijlocul celui mai populat cartier al municipiului Alba Iulia.

Pe lângă vechimea blocului şi condiţiile de locuit insalubre, un alt motiv invocat pentru demolare a fost reprezentat de scandalurile repetate în care ar fi fost implicaţi locatarii precum şi mizeria lăsată în jurul imobilului.

În urmă cu 5 ani au fost evacuaţi cu forţa, de jandarmi şi poliţişti locali, 216 de cetăţeni de etnie romă care locuiau în garsoniere închiriate de la primărie. Ulterior, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD).

Cele două insituţii au câștigat, în final, procesul prin care au solicitat anularea sancţiunii. CNCD a considerat că „evacuarea unui număr mare de persoane, în jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizată, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.

S-au mutat peste noapte la rude și prieteni

Familiile de romi evacuate au apelat la rude, prieteni, cunoştinţe pentru a-i lua în întreţinere. Alte persoane şi-au gasit chirie, altele au dormit în faţa blocului cu săptămânile, neavând unde să meargă. Cei care au avut unde să se mute şi-au dus lucrurile cu maşini şi cărucioare, fiind ajutaţi de ceilalţi.

Existau persoane care munceau la momentul evacuării, drept pentru care au fost nevoite să îşi lase copiii afară lângă lucrurile personale, pentru a putea merge la muncă. Ulterior, proprietarii care au mai rămas în bloc au fost despăgubiți cu sume infime și au trebuit să părăsească imobilul.

Contractul de demolare și construire a parcării a fost obținut de firma Lincoln Plus SRL Sebeș. Viitoarea parcare supraetajată, având un regim de înălțime P+2E, va dispune de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri exterioare. Aici, conducătorii auto cu vehicule electrice vor beneficia de stații de încărcare, iar pasionații de biciclete vor avea la dispoziție un punct de închiriere în sistem „bike sharing”.

Terasa clădirii va fi transformată într-un spațiu verde și o zonă de joacă pentru cei mici. Valoarea totală a contractului se ridică la 11.734.486 lei, fără TVA, iar lucrările vor fi împărțite în servicii de proiectare, verificare tehnică și execuție propriu-zisă.

Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Parcarea ar urma să fie dată în folosință în 2025.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite