Alba: Iuliu Salcă pregăteşte viitorii mecanici şi tinichigii auto
0Iuliu Salcă este profesor de discipline tehnice în cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa“ din Alba Iulia. În paralel predă cursuri de formare profesională în domeniul auto.
Profil
Născut la: 12 septembrie 1973, Aiud
Studii: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
Familie: necăsătorit
Este pasionat de maşini încă din copilărie. „De mic copil am fost captivat de maşini. Eram ucenicul bunicului meu, care era mecanic. De la el am moştenit această pasiune care pe parcurs a crescut şi s-a dezvoltat, drept urmare am ales cursurile unei facultăţi tehnice, specializarea automobile“, povesteşte Iuliu Salcă.
Iuliu Salcă a intrat în învăţământ în urmă cu 12 ani. Pe parcursul timpului a pregătit elevi care au avut rezultate foarte bune la concursurile pe meserii specifice, inclusiv la olimpiadele naţionale.
„Iniţial, am optat pentru învăţământ din dorinţă de a avea un loc de muncă corespunzător specializării pe care o aveam. În scurt timp mi-am dat seama că profesoratul e mai mult decât atât, trebuie să te implici şi să te dedici acestei activităţi“, a spus Iuliu. În perioada următoare el va susţine examenul de obţinere a gradului 1 didactic.
În cadrul orelor de curs şi de laborator, pregăteşte elevii în meserii precum mecanic şi tinichigiu auto, precum şi tehnicieni în transporturi. „Elevii care aleg acest profil sunt atraşi de lucrurile palpabile. Automobilul este omniprezent la orele de laborator unde ei identifică şi asamblează diverse piese, fac diagnosticări asupra unor componente ale maşinii“, a precizat profesorul de discipline tehnice.
Organizează cursuri de calificare
În urmă cu patru ani, Iuliu Salcă s-a decis să-şi deschidă propria afacere şi a pus bazele unui centru de formare profesională a adulţilor în localitatea Aiud.
„Am optat pentru acest domeniu deoarece aveam deja experienţă în formarea iniţială şi continuă a cursanţilor. Consider că e bine să întreprinzi ceva într-un sector în care eşti deja pregătit. În momentul actual e nevoie de calificarea persoanelor care muncesc în respectivul domeniu, iniţierea şi calificarea, respectiv recalificarea noilor angajaţi“, a spus Iuliu Salcă.

O parte din cursanţi.
Predă cursuri de mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto şi tehnician transporturi, diferite niveluri de calificare, iar în viitor se va axa şi pe specializările electrician-electronist auto şi mecanic-vulcanizator.
„Vin la cursuri atât oameni care lucrează în domeniu, dar şi cei care vor să înveţe o meserie sau să se recalifice. Mă bucur că foşti elevi au optat să se specializeze. De asemenea, sunt cursanţi care au ajuns deja la al treilea curs de calificare. Plata cursurilor se face în cinci rate şi se oferă reduceri pentru şomeri şi elevi“, a spus Iuliu Salcă.
Aveţi un site destinat cursurilor de formare profesională?
I.S.: Încă din 2007, de când am demarat acest proiect am creat şi site-ul www.autoprofesional.ro. Este o pagina de prezentare a calificărilor disponibile, iar în perioada următoare va fi modenizată. Faptul că am reuşit să realizez un centru de formare a adulţilor, să fiu un membru activ în domeniul auto, al unei lumi în permanentă evoluţie, este una dintre cele mai mari satisfacţii“.
Ce planuri de viitor aveţi?
I.S.: „Pe termen scurt, vreau să vin cu noi oferte de calificare în domeniu. În ceea ce priveşte perioada următoare, am în plan realizarea unui atelier auto special destinat pregătirii practice a cursanţilor. La momentul actual trebuie să ne desfăşurăm activitatea în service-uri auto private“.
Ce-i place: „Îmi place faptul că pe parcursul timpului am colaborat cu oameni de cea mai bună calitate din domeniul auto. Nu de puţine ori, am reuşit să adun la un loc persoane aflate în competiţie profesională. Îmi place să lucrez cu elevii. Ascult şi sunt fan al muzicii tehno“.
Ce nu-i place: „Nu îmi place faptul că există foarte multe unităţi autoservice care au personal necalificat. Îmi displace că nu se pune accent pe gratuitatea cursurilor de formare profesională adresate elevilor şi şomerilor şi faptul că statul nu oferă sprijin pentru subvenţionarea acestora. Nu-mi place că există o procedură stufoasă pentru accesarea fondurilor europene destinate pregătirii profesionale“.