VIDEO Sfera 360, urmaşa cubului Rubik
0
Multe nopţi nedormite îi aşteaptă pe pasionaţii jocurilor de logică. Profesorul maghiar Ernö Rubik, inventatorul celebrului cub care-i poartă numele, a creat o nouă jucărie: sfera Rubik 306.
Cubul său, inventat în 1974, a fost una dintre cele mai enervante jucării din toate timpurile şi s-a vândut în peste 350 de milioane de exemplare în toată lumea. Cel mai nou joc creat de Rubik ar putea fi la fel de enervant ca şi originalul, potrivit ediţiei online a ziarului britanic „The Times”.
Jucăria 360, care va intra în vânzare în cursul acestei luni în Europa, este compusă din şase bile mici de culori diferite care se află înăuntrul a trei sfere puse una în alta. Scopul jocului este ca fiecare bilă să fie adusă din mijloc în capsula de culoarea corespunzătoare de pe sfera exterioară.
Profesorul Rubik a spus despre cubul său că e „uşor să-i înţelegi obiectivul, dar e greu să găseşti soluţia”. Rezolvarea sferei 360 e la fel de dificilă. „Te uiţi la ea şi zici «Nu poate fi atât de greu», explică David Hedley Jones, vicepreşedinte al companiei Rubik. „Dar e incredibil de complicat. Are nişte şmecherii foarte ingenioase.”
Gravitaţia, un factor suplimentar
Dan Harris, dublu campion britanic la cubul Rubik, este entuziasmat de noul joc. „Arată destul de cool, e foarte tactil şi necesită acelaşi fel de dexteritate fizică şi «abordare» ca şi cubul.” „Ca provocare mentală, nu se compară, pentru că există doar o configuraţie la început şi una la sfârşit”.
Jucătorul subliniază însă că 360 are o atractivitate mult mai mare. „Majoritatea celor care încearcă să facă cubul renunţă în câteva zile, dar sfera e mult mai uşoară şi are un potenţial mult mai mare de a-i ţine pe oameni interesaţi până reuşesc să o rezolve.”
Profesorul Rubik spune că 360 cere o dexteritate manuală mai mare decât cubul original. „E o provocare ce ţine mai mult de mişcare, mai fizică, pentru că intră în ecuaţie şi gravitaţia.” Vicepreşedintele Hedley Jones recunoaşte că prima încercare de a rezolva sfera este foarte frustrantă.
Dar „odată ce ai învăţat câteva şmecherii, devine puţin mai uşor.” Vânzătorii de jucării din Marea Britanie anticipează că ţara va cădea din nou victimă „febrei Rubik”, după ce în anii '80 aproape că nu exista o casă în care să nu se găsească celebrul cub.
„E un produs minunat. Se va vinde bine de Crăciun”, consideră Stuart Grant, directorul de achiziţii de la lanţul de magazine The Entertainer. În încercarea jurnaliştilor de la „The Times” de a rezolva 360, prima bilă s-a rostogolit la locul potrivit abia după cinci ore de „chin”.

Ernö Rubik a inventat cubul pentru a-şi ajuta studenţii să înveţe despre designul 3D
Unii jucători sunt însă deja competitivi, iar primul turneu de Rubik 360 va avea loc la Dusseldorf în luna octombrie. Potrivit vicepreşedintelui companiei Hedley Jones, competiţia va fi strânsă. „Am văzut deja persoane care îl rezolvă în mai puţin de un minut.”
Cea mai bine vândută jucărie
Profesorul Rubik, un conferenţiar de la Academia de Arte Aplicate şi Meserii din Budapesta, avea 30 de ani când a inventat Cubul Magic cu scopul de a-şi învăţa studenţii despre designul 3D. A durat şase ani ca jucăria să depăşească estul Europei şi să devină un bestseller internaţional.
Primele prototipuri au fost produse spre sfârşitul lui 1977 şi au fost vândute la Budapesta, iar în septembrie 1979, Rubik a semnat un acord cu Ideal Toys pentru a aduce Cubul Magic în Occident. Jocul şi-a făcut debutul internaţional la târgurile de jucării din Londra, Paris, Nürnberg şi New York în ianuarie şi februarie 1980.
Primele cuburi, rebotezate după numele inventatorului, au fost exportate din Ungaria în mai 1980. Primul campionat de rezolvare rapidă a cubului organizat de Cartea Recordurilor Guinness a avut loc la München, la 13 martie 1981. Învingătorul oficial, un localnic, a obţinut un record de 38 de secunde.
Primul campionat internaţional s-a ţinut la Budapesta în iunie 1982 şi a fost câştigat de un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde. De-a lungul timpului, competiţiile oficiale s-au înmulţit, numai în 2006 fiind organizate 33 de concursuri. În plus, există şi competiţii alternative neoficiale în care participanţii trebuie să rezolve cubul legaţi la ochi, sub apă, cu o singură mână sau cu picioarele.
Cubul magic
-1974 este anul în care Ernö Rubik a inventat cubul care-i poartă numele, la Budapesta.
-350 de milioane de exemplare au fost vândute în toată lumea; puse unul lângă altul, acestea ar forma un şir care s-ar întinde de la un pol la altul.
-7,08 secunde este recordul mondial pentru timpul mediu de rezolvare a cubului, stabilit în 2008.
-500 de kilograme este greutatea celui mai mare cub, înalt de trei metri, expus în Tennessee.
-„Algoritmul lui Dumnezeu“ este numele dat celei mai scurte soluţii a cubului, din 25 de mişcări.