Ungaria 1956, prima mare revolta anticomunista din Estul european (III)
0O rascoala spontana de amploare impotriva dominatiei sovietice
Cronologia evenimentelor din Ungaria de la sfarsitul lunii octombrie 1956 este foarte bogata, asa cum reiese ea din "Buletinele speciale - strict confidentiale" alcatuite de Agerpres si destinate strict liderilor comunisti de la Bucuresti ce-l aveau in frunte pe stalinistul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Practic, materialele respective contineau toate telegramele, declaratiile, relatarile ori comentariile de la Budapesta care, la acea ora, se afla in centrul atentiei mondiale. Nu e mai putin adevarat ca acest loc era impartit cu criza Canalului de Suez. Israelul, Anglia si Franta intervenisera in forta exact in aceleasi zile impotriva Egiptului, dupa ce presedintele acestei tari, Gamal Abdel Nasser, nationalizase Canalul de Suez, singura cale de nagivatie rapida si directa intre Marea Mediterana si Marea Rosie, iar de acolo spre Oceanul Indian. Surprinzator sau nu, dar, despre "criza Suezului" in acele "Buletine speciale" se aflau extrem de putine stiri. In schimb, in Scanteia ori alte ziare, acestea se gaseau din belsug, insotite adesea si de comentarii redactionale si de luari de pozitie. In schimb, in cazul revoltei anticomuniste din Ungaria, aceleasi Buletine speciale sunt arhipline, in timp ce, in presa zilnica, totul se dadea cu o zgarcenie teribila, iar "filtrul" era total, probabil dirijat direct de la Kremlin prin oamenii sai parasutati la Bucuresti pe post de consilieri, in realitate de "comisari" autentici, cu cizme, cu vipusca si uniforme. Un alt lucru surprinzator, aceleasi "Buletine speciale - strict confidentiale" nu aveau mai nimic despre alegerile prezidentiale din SUA, care urmau sa se desfasoare peste numai cateva zile, mai precis la 6 noiembrie. E drept, invingatorul se stia dinainte - era generalul erou din cel de-al doilea razboi mondial, cel care comandase debarcarea aliatilor, 6 iunie 1944, Dwight Eisenhower. Acesta il avea colistier pe Richard Nixon. Cat priveste contracandidatii lor - Adlai Stevenson si, respectiv, Carey E. Kefauver - ii semnalam aici pentru istorie, intrucat nici macar buletinele amintite nu-i pomenesc, dar ziarele!
Revenind la rascoala anticomunista din Ungaria, Buletinele speciale trimise lui Dej si acolitilor sai se axeaza acum pe evolutia situatiei din Budapesta. Printre randuri, pana si in acestea, abia se poate citi ca revolta nu numai ca n-a fost potolita, chiar si de interventia trupelor sovietice, ci a capatat amploare si duritate. In context, reamintim ca ne aflam in plin razboi rece, sferele de influenta erau bine delimitate si respectate scrupulos. De aceea, citind reactia secretarului de Stat Allen Dulles, potrivit caruia "guvernul american priveste cu interes (subl. ns.) situatia din Ungaria si simpatizeaza cu eforturile poporului ungar pe calea recastigarii libertatii si independentei sale", nu poti decat sa zambesti cu amaraciune chiar si peste timp. Mai tarziu, reactia lui Eisenhower va fi mult mai energica. Totodata, comentariile unor ziaristi occidentali, dintre cei foarte putini care au ajuns atunci, in acele zile fierbinti, la Budapesta sunt centrate pe schimbarile la "varf" de acolo: liderul partidului, Erno Gero, fusese inlocuit dupa numai doua zile de la reconfirmare cu Janos Kadar, perceput drept "un nationalist apropiat de popor si popular printre muncitori". Imediat, cel numit in functie de sovietici, prin mijlocirea ambasadorului Iurii Andropov (viitor sef al KGB si succesor al lui K. Cernenko in fruntea bolsevicilor sovietici), s-a dovedit un neostalinist total, un mare tragator de sfori politice. A fost un comunist dur si pur, care a stiut sa profite in folos propriu de aceasta "rascoala impotriva oricarei forme de guvernare comunista", el manevrand cu dibacie inspre Moscova, chiar daca, mult mai tarziu, dupa lichidarea revolutiei, cu tancurile sovietice, a promovat un liberalism cu fata umana, in limitele stricte ale socialismului.
Janos Kadar (Janos Czemanek), cel mai longeviv lider comunist ungar. Nascut la Fiume (azi Rijeka) in 1912, a decedat la Budapesta, in 1989. De profesie mecanic, a devenit militant sindical la 17 ani si a intrat in miscarea comunista clandestina in 1931. Inchis, el urca in ierarhia partidului comunist, dand dovada si de un cert talent organizatoric. In 1943, ajunge in Comitetul Central al partidului, iar dupa 1945 detine functii de prim-plan: membru al Biroului Politic, secretar general adjunct, ministru de Interne, sef al politiei secrete (1948-1951). Victima a epurarilor, fiind suspectat de titoism va fi inchis (1951-1953). A fost responsabil de arestarea si executarea prietenului sau, ministrul de Externe Laszlo Rajk, care criticase politica lui Stalin. Eliberat din puscarie, ezita sa ia partea unuia sau altuia dintre curentele ce se infruntau - reformatorii ori stalinistii. In timpul revolutiei din 1956 a fost ales prim-secretar al partidului la sfarsitul lui octombrie. Favorabil, la inceput, insurgentilor, a format apoi un alt guvern (pe care l-a condus pana in 1958) ce a sustinut interventia sovietica si l-a arestat pe Imre Nagy si altii. A mai condus guvernul intre 1961-1965, in paralel cu functia suprema in partid, pe care a abandonat-o in 1988, devenind presedinte onorific. Paradoxal, cel care a condus reprimarea dura a revolutionarilor din 1956 a fost si cel care a liberalizat regimul, dar in limitele sistemului socialist. A murit la 6 iulie 1989, exact in ziua in care Curtea Suprema a Ungariei ii reabilita in mod solemn pe Imre Nagy si tovarasii lui pe care Kadar ii executase in 1958.
LONDRA. - Corespondentul in Marea Britanie al agentiei United Press este de parere ca "razboiul civil din Ungaria s-a extins de la o lupta interna intre comunismul de tip sovietic si cel de tip titoist la o rascoala impotriva oricarei forme de guvernare comunista". El este de parere ca miscarea care initial s-a declansat in favoarea aducerii lui Imre Nagy in fruntea guvernului s-a transformat intr-o miscare care il pericliteaza pe Nagy insasi, acesta venind la putere prea tarziu. O sursa diplomatica a declarat ca daca Nagy ar fi inlocuit pe HegedUs acum trei zile, situatia s-ar fi putut pastra neschimbata pentru guvernul comunist. Gomulka este considerat in cercurile londoneze mai dibaci, dat fiind ca a preluat conducerea partidului pe cai constitutionale, declarand imediat dupa aceea ca Polonia intentioneaza sa ramana in relatii de prietenie cu U.R.S.S. Aceasta declaratie nu a lasat Moscovei nici un pretext de a interveni in Polonia, in timp ce caracterul antisovietic al manifestatiilor din Ungaria a oferit U.R.S.S. pretextul de a intra in actiune. Un diplomat britanic care a parasit miercuri Budapesta a declarat ca demonstratia pasnica a degenerat din cauza unui mare grup de ofiteri, care s-a amestecat in multime. A urmat apoi interventia politiei si tot restul de manifestari care se cunosc.
Declaratia lui Eisenhower cu privire la evenimentele din Ungaria
NEW YORK - Buletinul de Stiri al Casei Albe transmite: Secretarul de presa al Casei Albe James Hagerty a inmanat ziaristilor o declaratie a presedintelui Eisenhower cu privire la recentele evenimente din Ungaria. Textul declaratiei este urmatorul: "Statele Unite considera evenimentele din Ungaria ca o noua expresie a puternicei dorinte de libertate a poporului ungar. Cererile repetate ale studentilor si muncitorilor intra desigur in cadrul drepturilor umane la care toti sunt indreptatiti, care sunt consfintite in Carta Natiunilor Unite, care sunt garantate expres poporului ungar prin tratatul de pace semnat de guvernele Ungariei si de puterile aliate printre care si Uniunea Sovietica, si Statele Unite". "Statele Unite regreta interventia fortelor militare sovietice care, conform tratatului de pace, ar fi trebuit retrase si a caror prezenta in Ungaria urmareste, dupa cum s-a dovedit, nu apararea Ungariei impotriva unei agresiuni armate din afara, ci continuarea ocupatiei Ungariei de catre un guvern strain, pentru propriile sale scopuri. Inima Americii este alaturi de poporul Ungariei".
SA/C/ml
WASHINGTON. - Agentia Associated Press transmite un comentariu semnat de John M. Hightower:
Manifestarea pumnului de fier al U.R.S.S. in Ungaria pare de natura sa dauneze grav capacitatii ei de a castiga prieteni si de a-si asigura influenta in regiuni ca de pilda sudul Asiei si Orientul Mijlociu.
Intrarea in lupta a trupelor sovietice impotriva studentilor si muncitorilor unguri, fie chiar si la cererea guvernului comunist ungar, este considerata la Washington ca o actiune pe care Moscova a cautat desigur, cu disperare, sa o evite.
Personalitatile oficiale americane considera ca o actiune de acest fel va distruge un mit pe care sovieticii l-au intretinut timp indelungat. Acest mit consta in existenta unor relatii prietenesti liber consimtite intre puterea centrala de la Moscova si capitalele tarilor comuniste satelite.
Tabloul propagandei sovietice oferit tarilor din Orient, in contrast cu colonialismul occidental, a fost o situatie fericita de bunastare la care popoarele asuprite pot spera daca accepta sa inlature "imperialismul" pe care comunistii il condamna.
Prin contrast, aliatii occidentali au afirmat ca in timp ce ei acordau intr-o masura mereu crescanda autoguvernarea fostelor posesiuni ale imperiului lor, Uniunea Sovietica adopta o pozitie diferita.
Personalitati oficiale si diplomati occidentali de la Washington sunt convinsi ca actiunea Uniunii Sovietice va cauza daune uriase politicii externe fundamentale a Rusiei si propagandei sale. Se parea ca, in prezent, a inceput o perioada noua de destindere a lui Hrusciov si a presedintelui Consiliului de Ministri, Nicolai Bulganin, dar atunci cand problema a devenit acuta tancurile au intrat in actiune intocmai ca in zilele lui Stalin.
Revolta desfasurata cu succes saptamana trecuta impotriva dominatiei sovietice in Polonia, cu tot caracterul ei dramatic, nu a fost nici pe departe atat de senzationala ca ceea ce s-a petrecut in Ungaria.
Marea diferenta a constat in aceea ca polonezii si-au stapanit pasiunile si ca nu au recurs niciodata la o actiune deschisa pe care autoritatile comuniste ar fi putut-o folosi ca un pretext pentru a apela la trupele sovietice.
CR/AW
VIENA. - Agentia France Presse transmite:
Serviciile de securitate austriece anunta ca in dimineata zilei de miercuri, 24 octombrie au fost auzite focuri de arma trase probabil in apropierea localitatii Sankt-Gothard (Ungaria), nu departe de Guessing (Austria) in Burgenlandul meridional. Din aceasta regiune s-a putut observa, de asemenea, o intensa activitate de patrule ungare.
Autoritatile austriece precizeaza, de asemenea, ca spre seara nici o cerere pentru azil politic nu a fost formulata in Austria de catre refugiati venind din Ungaria.
In seara zilei de miercuri 24 octombrie, o importanta conferinta intrunita la Ministerul Afacerilor Interne al Austriei a studiat "masurile care se impun pentru asigurarea securitatii populatiei de la frontiera austriaca".
DR/AW
VIENA. - Agentia Reuter transmite: Observatorii din Viena au fost impresionati de imensa amploare si forta a acestei revolte, dupa cat se pare spontana, impotriva dominatiei sovietice si a "stalinismului".
Amploarea poate fi apreciata din faptul ca ordinele guvernamentale date in prezent arata ca in intreaga Ungarie fabricile si-au suspendat activitatea, magazinele au fost pretutindeni inchise, traficul a incetat si intreaga viata normala a fost intrerupta.
Puterea si fanatismul "rebelilor" pot fi apreciate, afirma observatorii, din faptul ca aceste grupuri de tineri muncitori si studenti slab inarmati si de fapt neorganizati au rezistat atata timp impotriva puternicii forte trimisa impotriva lor. Armata ungara, bine inarmata si bine instruita, numeroasele forte politienesti bine echipate si, in sfarsit, unitatile sovietice selectionate inarmate cu tancuri si artilerie au avut nevoie de doua zile pentru a zdrobi aceasta miscare care mai continua in unele grupuri mici si razlete. Miercuri seara inca, comunicate oficiale aratau ca armata mai are de luptat impotriva "contraatacurilor". Dupa parerea observatorilor din Viena aceasta este aproape un miracol.
DR/fd/dj
CR/AW/fd/dj
VIENA. - Agentia Associated Press transmite:
In ziua de 25 octombrie, la Budapesta fortele rebele anticomuniste au continuat lupta disperata impotriva trupelor ungare si sovietice care urmareau sa le zdrobeasca. Postul de radio Budapesta a anuntat, de asemenea, ca au inceput numeroase arestari in randurile rebelilor si a suspectilor de simpatie pentru rebeli. S-a interzis iesirea pe strazi intre orele 18 si 6 dimineata. Joi la ora 11, rebeliunea a intrat in cea de-a 38-a ora. Cu toate acestea, situatia rebelilor - grupuri de studenti si muncitori - parea sa devina mereu mai disperata. Liniile telefonice care legau Budapesta de lumea din afara au fost intrerupte.
Operatorii unguri nu primeau cereri de convorbiri. Postul de radio Budapesta a afirmat la ora 11.15: "Cu toate ca restabilirea ordinei in capitala inregistreaza progrese insemnate, elemente lipsite de raspundere in grupuri mici continua inca sa lupte si sa traga focuri de arma. "Autoritatile lovesc cu energie impotriva acestor grupuri rezistente."Populatia a primit recomandatia, in propriul sau interes, de a iesi pe strazi numai in cazuri de extrema necesitate,
CR/AW/