Tricolorul românesc, la ferestrele căminului Universităţii Bocconi
0Universitatea Luigi Bocconi, Milano. Puţini sunt absolvenţii de liceu, din toată lumea, care nu râvnesc să urmeze cursurile de economie ale uneia dintre cele mai importante universităţi ale
Universitatea Luigi Bocconi, Milano. Puţini sunt absolvenţii de liceu, din toată lumea, care nu râvnesc să urmeze cursurile de economie ale uneia dintre cele mai importante universităţi ale lumii. În anale sunt şi 23 de studenţi români care studiază aici în prezent. Printre studenţii din Milano circulă o vorbă: "Dacă termini Bocconi, nu trebuie să cauţi o slujbă, pentru că te caută ea pe tine". Dacă treci pe strada Frederico Bocconi îţi dai seama că locul e populat de români. Ajunge să priveşti în sus, la ferestrele căminului Universităţii Bocconi: la etajul patru flutura un steag românesc. Este camera în care locuieşte Răzvan Andrei Preduchin. Perete în perete, în camera alăturată stă Florina Budau.
Sunt doar doi dintre studenţii români la Bocconi. La uşa camerei numărul 4514 răspunde Răzvan. Are 19 ani şi este bucureştean, absolvent al Colegiului I.L. Caragiale. Studiază Bachelor's International Economy in Management, pentru următorii trei ani. A ajuns prin forţele proprii la Bocconi. La liceu, a avut în fiecare an medii de peste 9.50. "Dacă ai în cap dinainte ce vrei să faci, nu se poate să nu reuşeşti", spune Răzvan. Florina are 20 de ani. Studiază în italiană Economie şi ştiinţe Sociale. A plecat din România acum 5 ani şi s-a stabilit cu mama sa la Torino, unde a terminat liceul. "Am avut un prieten care mi-a explicat că aici, la Bocconi, raportul profesor-elev este foarte important, că sunt mulţi studenţi străini şi nu se merge pe diferenţieri", povesteşte Florina. Mama sa lucrează ca babysitter la Torino. Tatăl său a murit şi familia are un venit foarte mic, Florina beneficiind de o serie de reduceri de taxe.
O masă studenţească 2,70 euro
Dacă demonstrezi că nu ai bani, eşti eligibil, pentru taxa de învăţământ nu trebuie să plăteşti. Trebuie achitată doar masa şi cazarea, adică 2,70 euro pentru o masă şi 2.200 euro pe an pentru cazare. Sunt 66 de locuri în pensionat. Dacă nu stai în cămin, nu îţi rămâne decât să plăteşti chiria în Milano. Pe zidurile căminului sunt tot felul de afişe care te îndeamnă să închiriezi o cameră, în oraş, cu 350 euro pe lună, sau un apartament, pentru 900-1000 euro lunar. O dată ce primeşti prin e-mail răspunsul că ai fost admis, primeşti şi repartiţia în camera de cămin. Ca să vii în primul an, trebuie să plăteşti 1.500 euro taxa de înscriere, care se restituie după câteva luni. Mai plăteşti 500 euro safe-depozit, cu alte cuvinte, o garanţie pe care facultatea o are, în cazul în care te apuci să strici prin camera de cămin. Ca să îţi păstrezi locul în cămin, este obligatoriu să ai la finele anului 45 de credite. Preferabil e să ai 60, pentru a evita pericolul de a nu mai prinde loc în cămin anul viitor. Camerele căminelor studenţeşti de la Bocconi sunt dotate cu strictul necesar pentru o persoană. Nici vorbă de mai multe paturi într-o cameră sau supracazări. Ai un pat, un dulap, o masă şi un scaun.
"Sistemul de învăţământ are un nivel mai ridicat"
Românii spun că le place la Bocconi pentru că este un nivel mai ridicat al sistemului de învăţământ comparativ cu România. "Mi se pare că materia era mai grea în România, dar aici e mai bine din punct de vedere al oportunităţilor pe care le ai", spune Răzvan. Românilor le place că învaţă situaţii pe care le întâmpină în practică, dacă studiază zilnic, au timp liber mai mult după cursuri şi că nu le lipseşte absolut nimic: pot printa 20 de pagini de cursuri pe zi, profesorii predau numai pe slide-uri, sistemul de învăţământ e disponibil on-line pe internet, şi că pot apela la profesori în momentul în care nu au înţeles anumite lucruri, întrucât fiecare profesor are un birou unde poţi merge să îi ceri să îţi mai explice o dată cursul. Le mai place că nu există discriminări şi prejudecăţi şi că au acces nelimitat la internet şi pot vorbi pe messenger şi skype cu părinţii aflaţi la distanţă. Studenţii români de la Bocconi sunt convinşi că, dacă nu ar fi fost români, le-ar fi fost mult mai greu: românii sunt mai prudenţi, mai dibaci şi au capacitatea de a se adapta mai uşor.