Stereotipurile și rivalitățile românilor, satirizate de un vlogger străin. „Disprețuit de o țară întreagă și de însuși Dumnezeu” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vlogger cu origini în Serbia a făcut un clip-satiră despre România, bazat chiar pe stereotipurile și rivalitățile românilor. Nu au scăpat de ironiile sale Bucureștiul, Clujul, Timișoara, Craiova sau Harghita și Covasna.

image

Vloggerul explică de la bun început, în descrierea clipului postat pe You Tube, că nu și-a dorit să ofenseze pe nimeni.

Acest videoclip se dorește a fi satiră și nu încearcă în niciun fel să jignească pe nimeni din niciunul dintre locurile menționate. Acestea sunt câteva stereotipuri pe care românii înșiși le-au inventat despre oameni din diferite orașe din România și pur și simplu împărtășesc cu internetul larg lucrurile care mi-au fost spuse de un român adevărat (da, ele există)”, a scris el în descriere.

Clipul s-a bucurat de un succes pe măsură. În trei luni a adunat aproape 400.000 de vizionări (392.315 vizionări în momentul redactării acestui articol). Pe de altă parte, autorul are aproape 250.000 de abonați (224.000), iar dintre cei care au văzut acest clip aproape toți au fost români care l-au felicitat și s-au amuzat copios.

„Centura ruginită” a României

În Serbia avem o vorbă: Cu cât mergi mai spre sud, cu atât devine mai trist. Și asta se aplică foarte bine și României. Nordul țării este destul de bine dezvoltat, plin de castele frumoase, pădurea maiestuoasă, iar apoi, de îndată ce treci munții Carpați, atât oltenii, cât și muntenii sunt un fel de „centură ruginită” a României. Pe vremuri, zona era inima industriei țării, coșul de pâine al țării, până când autoritățile au decis să separe cele două regiuni, operă definitivată de Iliescu, care au fost distruse, zona ajungând mai rău ca o prostituată în GTA 5. Lucru care face ca ambele regiuni să fie cele mai sărace și mai puțin dezvoltate zone din țară”, începe el.

Apoi, se referă mai pe larg la regiunea Olteniei și vorbește despre Craiova, pe care o vede ca pe un „Ohio românesc”, dar nu uită nici de Caracal.

romania png jpg

„Mulți oameni îi consideră pe olteni nepoliticoși și needucați. În Oltenia, cel mai mare oraș este Craiova, unde cam toată lumea l-a luat la inimă mult prea mult pe Samurai Jack și acum oamenii merg cu cureaua katana pentru că șansele să fii înjunghiat în timp ce traversezi strada sunt de 10 ori mai mari decât în Londra. Este în esență un Ohio al României.

Tot în Oltenia este și Caracal și pentru a ilustra cât de rele sunt lucrurile acolo voi citi ce a scris unul dintre abonații mei despre acest loc. „Avem ceea ce se numește Cele șapte minuni de la Caracal. Numărul 1: Au construit un bloc de apartamente și au uitat macaraua înăuntru. Numărul 2: A fost un incendiu la stația de pompieri. Numărul 3: S-a furat ușa secției de poliție. Numărul 4: Cimitirul este pe strada Învierii. Numărul 5: Fabrica de pâine este pe strada Foamei. Numărul 6: Închisoarea este pe strada Libertății. Numărul 7: Este o singură școală și aceea este Școala nr. 2. Caracal se mai numește și locul unde s-a răsturnat carul cu proști”, se amuză el.

„Chiar și oamenii din București urăsc faptul că sunt în București”

După Oltenia, a venit rândul Bucureștiului să fie „mitraliat”. Iar vloggerul nu a avut deloc milă de capitala României.

„Dacă ai vizitat vreodată Bucureștiul, ca străin probabil că prima întrebare pe care ți-ai pus-o a fost: de ce sunt eu aici? Orașul în sine este disprețuit de o țară întreagă și probabil de însuși Dumnezeu. Chiar și oamenii din București urăsc faptul că sunt în București. Întregul oraș a fost devastat de Wrangler McGee deoarece a crezut că ar fi mult mai bine să transforme frumosul oraș istoric al României într-o suburbie a Moscovei și a demolat jumătate de oraș doar pentru a construi case Minecraft și un buncăr nuclear infuzat de paranoia pe care l-a numit Casa Poporului (Parlamentul), în vreme ce ruina cea mai mare parte a orașului vechi, locuri importante din punct de vedere cultural și istoric”, susține el.

Aici, el amintește de murdăria din București, de șobolanii care îl bântuie și de traficul mai greu decât cel din New York, expresii ale eșecului epic al celor care conduc capitala.

Mulți români din alte zone ale țării, atunci când vin să viziteze se plâng de cât de murdară este capitala și cum miroase a urină. În principiu e ca New Yorkul, dar fără atât de mulți șobolani și cu trafic mult mai rău. Locuitorii orașului sunt împărțiți în două categorii: moldoveni și bombardieri. Nu există nimic între ei. Dacă nu ai fost suficient de norocos încât să-ți găsești un loc de muncă în Italia și să scapi de sărăcia lucie din Moldova și te mulțumești cu următorul cel mai bun lucru, București, ori ai văzut cândva un episod din The Jersey Shore și ai decis să îți bazezi întreaga personalitate pe Pauly D, ai făcut oricum o alegere de 10 din 10.”

Iar dacă cineva credea că Transilvania va fi cruțată, s-a înșelat. Vloggerul amintește că zona s-a dezvoltat în mare parte datorită banilor absorbiți din Uniunea Europeană, în condițiile în care de la bugetul central nu sunt alocate sume la fel de mari ca pentru celalalte regiuni ale țării, deși zona produce mult. Aici, el include Clujul și Timișoara, dar și județele Harghita și Covasna.

„Mergând mai departe, avem locul despre care ungurii continuă să se plângă de sute de ani: Transilvania. Da, zona pe care toată lumea o cunoaște pentru Dracula și din cauza căruia oamenii își dau ochii peste cap atât de tare încât își văd lobul frontal de fiecare dată când străinii pomenesc de el. Principalul stereotip este că localnicii vorbesc mai rar decât fac bătrânii dragoste. Acest lucru îi enervează în special pe bucureșteni care își pronunță mai repede cuvintele decât un copil de 6 ani pe cocaină. Dincolo de asta, regiunea este cunoscută pentru munții săi minunați, pentru multiculturalism și pentru absorbirea tuturor fondurilor de dezvoltare din UE și pe care Bucureștiul le-a abandonat.”

„Clujul a fost numit și epicentrul epidemiei de femboy” 

Vloggerul nu a menajat deloc Clujul și Timișoara, amintind de rivalitatea celor două burguri pe care le consideră „narcisiste”.

Cel mai faimos oraș din Transilvania este Cluj-Napoca, care este vestit pentru industria IT în plină expansiune și pentru complexul de superioritate insuportabil. Deși IT-iștii care petrec 8-10 ore pe zi uitându-se la linii de cod pentru un salariu mai mare decât media națională, dar tot câștigă mai puțin decât un spălător de wc-uri din Germania, întreaga populație crede că e mai bună ca restul țării, chiar dacă mai mult de jumătate din salariul lor se duce pentru plata unor chirii a ceea ce sunt în esență niște cutii de carton și livrări pe Glovo. Atunci când clujenii pleacă din orașul lor, vor spune mereu că tot la ei e mai bine. Mai ales atunci când clujenii ajung în Timișoara, cealaltă zonă narcisistă a țării. Doamne ferește să se plimbe pe străzile Timișoarei că vor spune cât de nasol e comparativ cu Clujul până când te vor face să-ți dorești să-ți zbori creierii cu un Clock 17 pe care l-ai adus ilegal în țară din războiul din Iugoslavia. Din cauza acestei încrederi excesive și a holbatului la ecran toată ziua, Cluj a fost numit și epicentrul epidemiei de femboy (băieți efeminați).

Ironizați sunt și secuii, despre care spune că poartă cuțite, la fel cum cei din Kentuky nu ies din casă fără arme.

„Mai încolo, ai Harghita și Covasna, cunoscute și drept ținutul: Nu vorbesc limba română. Ținutul Secuiesc este practic Kentucky-ul României. Ambele se plâng despre drepturile lor și cum sudul, sau în cazul acesta Ungaria va recăpăta puterea și ambele trăiesc în mijlocul pustietății. Dacă în Kentucky oamenii poartă cu ei pistoale peste tot, în Ținutul Secuiesc au cu ei mereu un cuțit.”

„Moldova e exact cum ți-ai imagina că arată un sat din estul Europei”

La final, vloggerul se ocupă pe larg și de Moldova, pe care o compară cu un sat din estul Europei. Aici, el amintește despre sărăcia din zonă și despre patima pentru băutură pe care, spune vloggerul, ar avea-o moldovenii.

„Mare parte din Moldova este exact cum ți-ai imagina că arată un sat din estul Europei cu excepția câtorva orașe notabile. Cel mai cunoscut dintre ele este Iași, care este precum luminița de la capătul tunelului, deoarece este un oraș așezat în mijlocul pustietății, cu aproape nimic altceva în jur în afară de sticle goale de votcă și imigranți moldoveni, pentru că chiar dacă e un oraș singuratic, tot e mai bine decât să locuiești în Chișinău.

Mai la sud ai cealaltă perlă moldovenească preaiubită de toți românii, Vaslui. Dacă ești un alcoolic care și-a cheltuit tot salariul pe băuturi spitoase, ți-ai neglijat complet soția și copiii și ai ajuns să bei spirt Mona filtrat prin pâine, atunci te-ai simți ca acasă aici. Cam singurul context în care este menționat Vasluiul este când vine vorba de alcool”, a încheiat vloggerul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite