Spitalele româneşti, bombe cu ceas pentru pacienţi şi personalul medical

0
0

Cu toate că unităţile sanitare sunt verificate periodic de pompieri din perspectiva siguranţei la incendii, unele spitale nu au încă sisteme de evacuare corespunzătoare şi pun în pericol viaţa pacienţilor.

Incendiul produs luni seară la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti din cauza unui scurtcircuit a evidenţiat, încă o dată, hibele sistemului sanitar românesc. Norocul, spun specialiştii, este că intervenţia pompierilor a fost rapidă şi fumul, care s-a degajat la parter şi la etajul 1 nu a pus în pericol siguranţa pacienţilor internaţi, astfel că nu a fost nevoie de o evacuare a acestora. Se putea însă ajunge la o situaţie mult mai gravă, cum a fost tragedia de la Maternitatea Giuleşti din 2010, spune doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Tocmai din acest motiv, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) efectuează controale regulate în spitale, iar conducerile care nu soluţionează problemele evidenţiate în rapoarte, primesc avertisment sau chiar amenzi usturătoare, completează oficialul.

„IGSU face controale în spitale. Problema este că unele situaţii de urgenţă nu pot fi prevenite. La Spitalul Universitar a fost un scurt circuit la un anumit tip de aparat, scurt circuit care se poate produce şi într-o casă, spre exemplu. Acolo unde sunt găsite probleme, unde s-au găsit lipsuri sau aspecte care încalcă siguranţa la incendii au fost luate măsuri. nu putem spune că situaţia de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală s-a întâmplat dintr-o neglijenţă, vom primi un raport în acest sens în următoarele zile. Orice poate să se întâmple chiar dacă ai luat cele mai drastice măsuri. Tot există riscul să se întâmple ceva. Pe noi ne interesează să se acţioneze corect în astfel de situaţii şi să se apeleze în cel mai scurt timp la serviciile de urgenţă astfel încât să poată să intervină“, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul Raed Arafat.

Nereguli depistate în spitale

Oficialul susţine că toate rapoartele întocmite de pompierii care fac verificări ajung ulterior la Ministerul Sănătăţii. „Au fost găsite nereguli la spitale şi s-au formulat recomandări. Cel mai important este ca spitalele să nu facă improvizaţii, să aibă ieşirile de urgenţă deschise, să nu fie blocate”, a completat Arafat.

De cealaltă parte, oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că nu poate face mare lucru în asemenea situaţii. „Sunt accidente care pot avea loc. Îţi trebuie un management performant pe toate palierele. Conform legii, managerul trebuie să aibă toate verificările făcute la zi şi să se asigure că aparatura este verificată pentru a nu exista riscuri pentru pacient. Cel mult, poţi să îl schimbi din funcţie”, arată surse ministeriale.

Unităţi sanitare fără sisteme de evacuare

Doar că din cele peste 400 de spitale din ţară, aflate atât în subordinea MS cât şi în cea a autorităţilor locale, multe nu respectă regulile impuse de autorităţi. Asta susţine Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). Unele nu au sisteme de evacuare, altele au o structură învechită, care nu permite evacuarea pacienţilor în timp util. Iar planurile de evacuare sunt, câteodată, făcute strict pe hârtie, avertizează reprezentantul pacienţilor.

„Este inadmisibil ca spitalele să funcţioneze într-un asemenea regim de risc. În mod normal fiecare spital trebuie să aibă un program de evacuare. Noi am verificat anul trecut acest program. În primul rând nu au buline pe uşi. Trebuie să existe acel sistem de bulină roşie, respectiv bulina verde. La bulina verde este cu autoevacuare: pacienţii de acolo sunt valizi şi se pot evacua singuri. Dar există saloane unde pui bulina roşie. Acolo personalul trebuie să fie instruit privind evacuarea. Nici nu există suficiente tărgi şi paturi speciale pentru bolnavii nedeplasabili. Fiecare manager trebuie să se gospodărească, să contracteze cu terţi sisteme de stingere a incendiilor, sisteme de avertizare, sisteme de avertizare la fum sau la gaze. Planurile trebuie făcute la modul real nu pe hârtie”, arată Vasile Barbu.

Pacienţii nedeplasabili, problema majoră în caz de incendiu

Esenţial este ca o tragedie precum cea de la Maternitatea Giuleşti, când şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au fost grav răniţi, să nu se repete, spune şeful DSU. „Personalul din spital trebuie să fie obligatoriu instruit în evacuarea pacienţilor, să le arate cum să se coordoneze ca să îi evacueze corect. Problema majoră care se pune în spitalele mari o reprezintă secţiile în care pacienţii sunt imobilizaţi, terapia intensivă, ortopedia. Aici într-adevăr este nevoie de sprijin extern, uneori nu este suficient să ai doar sprijinul de la spital“, susţine Raed Arafat.

„Spitalele nu trebuie să facă nicio improvizaţie“, a mai spus oficialul. Cu alte cuvinte, toţi hidranţii şi toate stingătoarele trebuie să fie funcţionale, pe tipurile care sunt necesare.

„În unele zone sunt necesare anumite tipuri de stingăoare în altele sunt necesare alte tipuri de stingătoare. Este esenţial să se asigure că ieşirile de urgenţă nu sunt blocate, sistemele de avertizare pentru fum şi foc trebuie să fie funcţionale pentru incendii. Toate acestea sunt măsurile pe care trebuie să le ia orice spital pentru a se asigura că în cazul în care întâmpină o situaţie de urgenţă poate să facă faţă şi poate să reducă pagubele şi să nu ajungă în situaţia de a avea victime“, a conchis Arafat.

Incendiu şi la un spital din Baia Mare

În aceeaşi zi în care la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti s-a produs un scurt-circuit, panica i-a cuprins pe angajaţii de la Spitalul de Psihiatrie şi Boli Infecţioase din Baia Mare după ce un acoperişul unităţii sanitare a fost cuprins de flăcări.

După ce au intervenit pentru stingerea focului, incendiul a fost declarat stins. Nici în acest caz nu s-a impus evacuarea pacienţilor, după cum au declarat pentru presa locală cadre medicale din spital.

Din primele informaţii reiese totuşi că incendiul s-a declanşat de la lucrările de izolare ale acoperişului. Urmează ca reprezentanţii instituţiilor abilitate să cerceteze exact circumstanţele în care acoperişul clădirii din incinta spitalului a luat foc.

„Au ars aproximativ cinci metri din acoperiş şi aproape 20 de metri liniari de cablu electric. Posibila cauză a incendiului e modul defectuos de operare a muncitorilor care efectuau lucrări de izolare la acoperişul clădirii“, au arătat reprezentanţii unităţii medicale.  Potrivit acestora, incendiul a afectat numai partea de acoperiş a secţiei de psihiatrie, clădirea fiind separată de corpul principal din spital. Ultimele statistici arată că numărul pacienţilor trataţi în unitatea sanitară depăşeşte 15.000 pe an, cei mai mulţi beneficiind de spitalizare de zi.

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite