Sondaj: 51% dintre români cred că ar trebui căutate şi alte metode pentru a opri pandemia, în afară de vaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Românii sunt mai degrabă adepţii unor metode alternative de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus. Doar 27% dintre români se bazează pe vaccinare, în timp ce 51% optează pentru găsirea altor metode, iar aproape 20% nu sunt de acord cu acest tip de vaccinare, arată Barometrul de Securitate al României, care a analizat percepţia românilor asupra crizei Covid-19.

Teoriile conspiraţioniste privind pandemia de Covid-19 prezintă un succes îngrijorător la români, arată realizatorii studiului. 

27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de Covid-19. La polul opus, procentul celor care consideră că ar trebui căutate şi alte metode este de 51%, în timp ce aproape 20% spun că nu prea sunt de acord în general cu acest tip de vaccinare.

Un procent de aproximativ 40% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina, pe când 27,3% se mai gândesc dacă o vor face în perioada următoare, iar 32,5% declară că se opun vaccinării. Această ultimă cifră a mai crescut puţin faţă de începutul anului, probabil şi pe fondul discuţiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin.

Nu în ultimul rând, românii consideră că cel mai eficient vaccin anti-covid este Pfizer. 

Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), pentru AstraZeneca, DAMEN, Lockheed Martin. Datele au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021, în urma unui chestionar telefonic. Volumul eşantionului a fost de 1000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite