România trece la ora de vară, în acest weekend. Când a fost introdusă, pentru prima dată, schimbarea orei

0
Publicat:

Românii urmează să-și ajusteze ceasurile în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie. Ora 3:00 va deveni ora 4:00, marcând astfel trecerea la ora de vară.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară FOTO Shutterstock
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară FOTO Shutterstock

Potrivit www.timeanddate.com, acest orar de vară va fi în vigoare până în ultima duminică a lunii octombrie (27).

Trecerea la ora de vară nu va afecta circulația trenurilor în România, conform informațiilor furnizate de CFR Călători. Mersul trenurilor va rămâne neschimbat, conform orarului stabilit anterior.

Ora de vară din România este aliniată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene, fiind introdusă pentru prima dată în 1932.

Între anii 1941 și 1979, această practică nu a fost utilizată. În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanța nr. 20, s-a stabilit că trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică a lunii martie, la ora 3:00, când devine ora 4:00, și revine la ora standard în ultima duminică a lunii octombrie, la ora 4:00, când devine ora 3:00.

În Europa, schimbarea orei este coordonată, iar conform legislației UE, ora de vară începe în ultima duminică a lunii martie și se încheie în ultima duminică a lunii octombrie. Majoritatea țărilor europene participă la această practică, însă există excepții.

177 de state nu aplică „ora de vară” conform sursei citate. Este vorba, în principal, despre țările ecuatoriale şi tropicale, unde durata zilei este egală cu cea a nopții, de-a lungul anului. În general nu se aplică pe continentele America de Sud, Africa, Asia şi Australia.

Schimbarea orei este o practică adoptată la nivel global, fiind implementată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial și ulterior extinsă la nivel mondial. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie), potrivit sursei menţionate.

Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite