Război împotriva orfanilor din Odorheiu Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Primarul Szasz Jenö se luptă în justiţie pentru a anula actul de donaţie prin care Congregaţia "Inimi Neprihănite" a primit clădirea unde îngrijeşte 120 de copii

>> Primarul Szasz Jenö se luptă în justiţie pentru a anula actul de donaţie prin care Congregaţia "Inimi Neprihănite" a primit clădirea unde îngrijeşte 120 de copii abandonaţi.

Nemulţumit de funcţionarea Casei "Sf. Iosif", care ar strica echilibrul etnic în Odorhei, primarul Szasz Jenö a atacat de mai multe ori funcţionarea aşezământului. Ultima încercare este desfiinţarea actului de donaţie prin care Congregaţia a intrat în posesia imobilului şi a terenului aferent.

În luptă au fost angrenate şi forţe din Ungaria. Nemeth Zsolt, secretar de stat în MAE din Ungaria la acea vreme, a declarat, în campania electorală din 2000, că Guvernul Ungariei "este pregătit" să-i dea lui Szasz cinci milioane de dolari necesare "răscumpărării" imobilului. Afirmaţiile lui au atârnat decisiv, iar Jenö a fost reales primar al "Capitalei Secuimii".

În noianul de dosare deschise împotriva Congregaţiei "Inimi Neprihănite" care administrează Casa "Sf. Iosif", avocatul primăriei este Kincses Elod. Acesta trebuia să reprezinte Consiliul local, dar acest for a fost dizolvat în urmă cu aproape trei ani de Szasz Jenö, care a blocat alegerea unui nou for legislativ.

La termenul din 1 noiembrie 2007, judecătorul i-a pus în vedere lui Kincses să nu mai tergiverseze depunerea excepţiilor la dosar şi a fixat judecarea pe fond a cauzei pentru 5 decembrie 2007.

Liceul românesc riscă să dispară

La Casa "Sf. Iosif" au adăpost 120 de copii orfani sau care provin din familii care nu aveau ce să le pună de mâncare pe masă. Cele 12 surori ale Congregaţiei "Inimi Neprihănite" au grijă de copii care au etnii, dar şi credinţe diferite: români, rromi, chiar şi maghiari la origine, catolici, ortodocşi sau protestanţi. Toţi sunt la fel îngrijiţi aici. La câţiva paşi de casă funcţionează Liceul românesc "Mihai Preda".

Numai că aici lupta pentru desfiinţarea, pe de o parte, şi supravieţuirea, de cealaltă, a liceului românesc continuă acum pe muteşte. Doar la biserică şi la şcoală poţi învăţa limba română, pe o rază de 50 km în jurul Odorheiului. Dacă nu ar fi copiii de la Casa "Sf. Iosif", liceul nu ar avea suficienţi elevi şi ar trebui desfiinţat, conform canoanelor Ministerului Educaţiei.

Dispariţia liceului va determina şi închiderea porţilor aşezământului: copiii n-ar mai avea unde să înveţe, pentru că nu ştiu maghiara. Timp de 10 ani, surorile au avut parte de multe încercări. Trimise în judecată pentru a fi evacuate că strică "echilibrul etnic" în zonă, scoase cu barbarie din lăcaş batjocorite şi umilite, abandonate de autorităţile de la Bucureşti, surorile Congregaţiei şi-au urmat crezul. "Aşa a vrut Dumnezeu, ca această casă pentru copiii aflaţi în dificultate să existe aici. Un miracol nu ia sfârşit când vor oamenii", a spus sora Emilia.

Indiferent de origini, copiii care n-au avut parte de un cămin sunt trataţi cu dragoste de măicuţe

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite