Presa internationala despre referendumul din Romania
0Romanii au ocolit urnele * ASSOCIATED PRESS: Putini dintre romani si-au exprimat sambata votul in privinta unei noi Constitutii, care garanteaza dreptul la proprietate privata si permite strainilor
Romanii au ocolit urnele
* ASSOCIATED PRESS: Putini dintre romani si-au exprimat sambata votul in privinta unei noi Constitutii, care garanteaza dreptul la proprietate privata si permite strainilor sa detina pamant, masuri care, spune guvernul, vor veni in sprijinul eforturilor de integrare in UE. Intr-un efort de a incuraja mai multi oameni sa voteze, urmau sa se faca anunturi in gari, prin care calatorii erau informati ca pot vota in cabine special instalate si ca isi pot exercita acest drept chiar si daca le-au expirat documentele de identitate. Un sondaj recent al Metro Media Transilvania arata ca 73 la suta dintre cei chestionati intentionau sa voteze, iar dintre acestia, 68 la suta aprobau textul noii Constitutii.
Opozitia a acuzat guvernul ca iroseste fondurile bugetare, si asa limitate, pentru o campanie pro-Constitutie care a costat mai mult de 9 milioane de dolari. Ultranationalistul Corneliu Vadim Tudor i-a indemnat pe romani sa boicoteze votul, sustinand ca proiectul Constitutiei ii incurajeaza pe straini sa cumpere pamant in Romania, crescand pretul terenurilor. Fosta Constitutie, care dateaza din 1991, doi ani dupa caderea regimului Ceausescu, nu garanta proprietatea privata, ceea ce a descurajat pana acum investitiile straine. Vadim Tudor se opune si unei noi prevederi care da minoritatilor etnice dreptul de a folosi limba materna in justitie. Romania, o natiune cu 22 milioane de cetateni, are 1,4 milioane de etnici maghiari, dintre care unii nu stiu aproape deloc romaneste.
Analistii politici au avertizat ca multi alegatori, furiosi din cauza coruptiei si a saraciei, ar putea sanctiona guvernul printr-un vot negativ sau prin neprezentare. "Daca as vota, ar fi un vot de incredere pentru coruptie, minciuni si nepotism", spune Adrian Trofin, un inginer de 38 de ani din Cluj.
* EURONEWS: Combinatia de vreme rece si confuzie este de vina pentru prezenta redusa la vot in referendumul asupra Constitutiei din Romania. Guvernul considera ca un "da" ar trimite un semnal pozitiv la Bruxelles si a stabilit sectii de votare in cele mai indepartate regiuni, pentru a incuraja o participare masiva. Analistii cred insa ca lansarea campaniei a fost tardiva. Guvernul a fost acuzat si ca nu a reusit sa explice importanta referendumului, care urmeaza sa subordoneze legislatia tarii celei a UE, dupa aderare si sa netezeasca drumul catre adoptarea euro.
* Agentia France Presse: Romanii au ocolit urnele duminica, in a doua si cea din urma zi a referendumului privind noua Constitutie a tarii, facand autoritatile sa se teama de un esec, ceea ce ar reprezenta o grea lovitura data guvernului. Prezenta la vot ar putea fi mai scazuta decat procentul necesar de 50 la suta, intrucat multi alegatori au parasit in ultimii ani zonele sarace (20 la suta dintre adulti in nordul tarii), plecand in statele UE in cautarea unui trai decent. Aceste persoane figureaza inca pe listele de vot, potrivit autoritatilor locale.
* Reuters: Ex-comunistii din Romania au inceput, duminica o ultima campanie pentru a convinge mai multi alegatori sa se prezinte la un referendum vizand modificarea Constitutiei conform legislatiei UE. Multi dintre cetateni nu s-au prezentat, pana acum, la vot, pentru a protesta astfel impotriva saraciei si a coruptiei. Zguduit de participarea redusa la vot in cadrul unui scrutin considerat a fi un vot de incredere in guvern, PSD - partidul de guvernamant - a organizat o videoconferinta cu liderii locali pentru a stabili masurile care trebuie luate.