Povestea Craciunului - venita de la Locurile Sfinte
0Incep cu vorbele adaptate ale unui mare scriitor: mai sunt atatea orase din lume pe care nu le-am vazut si le visez cu ochii deschisi, dar, la Nazaret si Betleem, m-as intoarce oricand, atras de
Incep cu vorbele adaptate ale unui mare scriitor: mai sunt atatea orase din lume pe care nu le-am vazut si le visez cu ochii deschisi, dar, la Nazaret si Betleem, m-as intoarce oricand, atras de locuri ori povestea lor. Pe urma, nu exista insemnare sau reportaj despre acele taramuri, pe care sa le fi citit, si care sa nu lege copilaria si colindele de Betleem. Ce am auzit atunci din glasul neutru al unor colindatori am retrait din belsug la Betleem. Iar fiorul dat de locul in care, copil fiind, nu m-am gandit niciodata ca voi ajunge, dar si de maretia unor intamplari ori evenimente petrecute acolo este intru totul aparte.
Ziua, cu lumina ei puternica si aspra, ori noaptea, cu cerul ei, altfel decat cel pe care-l stiam de acasa, cu Luna noua parca intoarsa, si Luceafarul care straluceste intens amintind de Steaua Magilor, nu-ti induc alta stare decat de reculegere si bucurie nemarginita de a fi fost si tu acolo...
Mirajul Ieslei
"Intr-un mic salas,
langa acel oras
S-a nascut Mesia"
Primul popas - Ieslea - impune prin simplitate, firesc si normalitate. Nimic ostentativ, totul fiind pastrat intact. Se zice ca ieslea de argila pe care ar fi gasit-o, Sfanta Elena a inlocuit-o cu una de argint. Un amanunt: schisma bisericii a facut ca aici sa coexiste doua Iesle, cea catolica parandu-mi mai fastuoasa si mai distanta. O simt si cam elaborata. Altarul Nasterii lui Hristos arata locul ivirii pe lume a lui Iisus: o stea de argint e luminata de 15 candele argintate, simbol al diferitelor comunitati crestine. Altarul Regilor Magi se gaseste vizavi de cel al Sfintei Iesle, chiar acolo unde ei L-au omagiat pe Hristos. Arhitectii si mesterii Imparatului Iustinian au construit aici cea mai impunatoare biserica din Orient. Undeva, privirea mi s-a oprit pe ceva care parea vazut deja. Era o catapeteasma daruita de domnitorul Serban Cantacuzino, lucrata, se crede, intr-o manastire olteneasca. Unii spun ca la Horezu, altii ca la Bistrita... Tot Cantacuzinii au oferit si o stea de argint care marcheaza locul Nasterii Domnului.
La Betleem m-a urmarit mereu misterul pastrarii acestui loc sfant intr-un oras, care, numit ,casa painii" in ebraica, sau ,casa carnii" in araba, a fost ravnit mereu de multi, n-a avut pace si liniste mai deloc. Cand scriam aceste randuri, se anunta ca se vor ridica restrictiile pentru pelerini, turisti si palestinieni, pentru ca ei sa poata asista la slujba din noaptea Nasterii Domnului din Biserica Sfanta Ecaterina din complex. O curiozitate: slujba se tine in vreo 12 limbi, nu si in romana, greaca, rusa ori armeana. Motivul? Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului celebreaza Craciunul pe stil vechi - la 7 ianuarie. De altfel, tot ca o curiozitate, singura sarbatoare crestin ortodoxa marcata de toti ortodocsii la un loc este cea a Pastilor, dupa care se revine la stilul vechi.
De la Nazaret...
"Bucura-te, Marie cea plina de har"...
Copil fiind, cele mai tulburatoare momente la care asistam in lungile nopti premergatoare Craciunului erau repetitiile celor care mergeau cu Steaua in noaptea Nasterii Domnului. Alaturi de ei cantam in gand Vicleimul sau Vifleemul, fara a sti ca e vorba de Betleem, ori a realiza ca, de fapt, se preamarea cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Plecam de la acele repetitii cand floarea de gheata prindea contur la geam, ne harjoneam prin nameti, dar niciodata pana in Noaptea cea mare nu se cantau colinde.
Prizonier al acestor amintiri am ajuns prima oara la Betleem. Ma insoteau parintele Ioan Selejan (azi episcop de Covasna si Harghita) si Maica Xenia, doi ghizi calificati, ce mi-au deslusit si apropiat tainele locurilor. De fapt, le-am inteles mai bine abia la a doua calatorie, care a inceput cu inceputul - Nazaretul. Adica in cetatea din Galileea in care, in a sasea luna, ingerul Gavril a mers la Maria, fecioara logodita cu Iosif, spre a o vesti ca-L are in pantece pe cel ce se va numi Iisus. E o asezare straveche, care, in vremurile biblice, a avut o viata framantata. A fost cucerita pe rand de romani, arabi, cruciati si turci, fiind practic distrusa. Polul atractiei e Biserica Bunei Vestiri de pe varful colinei ce domina tot Nazaretul prin masivitatea sa. E un monument recent, din 1969, ridicat deasupra criptei in care e Grota Sfintei Fecioare. Adica locul unde ingerul a vestit-o pe Maria. Candva, aici au fost cinci biserici, una apartinand Elenei, mama Imparatului Constantin. E primul loc din Galileea in care s-a oficiat slujba crestina. Iluminata cald, spre a contrabalansa raceala pietrei, Grota Maicii Domnului pare stinghera in fata alaiului de pelerini ce trec calmi in Biserica Sfantului Iosif, unde, se pare, ar fi fost dulgheria lui Iosif, omul Mariei. Imagini unice te asalteaza la tot pasul.
Nu departe e Biserica Sf. Gavril, unde, de peste 20 de secole, Fantana Sfintei Fecioare da apa Nazaretului. Ma simt tulburat citind cuvintele: ,Bucura-te Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine", scrise si in romana
... la Betleem
"O, ce veste minunata/In Betleem ni se arata..."
Plecam spre Betleem, stra-batand la pas istoria crestinatatii. Trecem prin Galileea, cea plina de biserici si lacasuri care cinstesc momente din viata lui Iisus. Soseaua merge printr-o vale pietroasa, aparent ostila, dupa care urca. De fapt, cred ca aici drumul nu se masoara in kilometri, ci in coline. Din goana masinii se vad turme de capre sau oi ce cauta un smoc de iarba, pe aceste pamanturi aride si pietroase. Sunt pazite de pastori ce au caciuli pe cap, fiind imbracati la fel ca acum cateva veacuri. Ici, colo, cate un maslin, plantat de vant, singurul care ara si seamana pe aici. Imaginile par decupate din fresce bucolice si biblice. De fapt, sunt celebrele Campii ale Pastorilor.
Ajungem in Betleem, satucul, care, pe vremurile biblice, a apartinut tribului lui Iuda si a fost patria lui David. Dupa cum povesteste Luca, Cezarul August a cerut tuturor supusilor sai din Galileea sa vina in Cetatea lui David - Betleem, adica - pentru recensamant. De asta au plecat, la Betleem, Iosif si Maria cea insarcinata. Acolo, ei i-a venit sorocul si, cum n-a gasit loc de gazduire, a nascut, a infasat pruncul si L-a culcat intr-o iesle.
Azi, in acel punct se afla Biserica Nasterii Domnului. E, de fapt, un complex, care s-a ridicat peste Grota unde s-a nascut Iisus. Strajuit de muscate, duzi, leandri, molizi, chiparosi ori palmieri, imobilul are in spate o istorie framantata. Persanii au incercat sa-l jefuiasca, iar turcii i-au topit acoperisul din plumb, spre a face ghiulele de tun. Azi, usa prin care se intra e mica: are 1,20 m, astfel incat trebuie sa te apleci, ca pentru a patrunde intr-o grota. A fost micsorata intrucat, intr-un gest de sfidare, musulmanii intrau calare.
Steaua Magilor si taina ei
"Steaua sus rasare
Ca o taina mare"
Venerata si ea in colindele noastre, Steaua care, acum peste doua mii de ani, a aparut pe cer la Rasarit, ghidandu-i pe cei trei Magi la locul evenimentului ce a schimbat istoria crestinatatii, i-a preocupat atat pe astronomi, cat si pe teologi. Cei trei Magi - despre care unii cercetatori spun ca erau astrologi babilonieni - au avut-o ca reper in drumul spre Betleem. Miracol divin, spre a marca nasterea lui Iisus? O simpla stea adoptata spre a dubla profetia Vechiului Testament? Fenomen astronomic real? Secole la rand, scriitori, artisti, savanti, astrologi si astronomi au incercat sa-i descifreze taina.
Astronomul britanic Marl Kidger sustinea ca proba existentei ei e foarte apropiata. El explica enigma Stelei de la Betleem recurgand la vechea cronica chineza Ch'en-han-shu, potrivit careia o nova ori o noua stea ar fi aparut in martie, in anul 5 iH si a stralucit 70 de zile. A aparut in est si a fost vizibila atat timp pentru a-i ghida pe Magii care traversau desertul in drum spre Betleem. De aici, astronomul crede ca Iisus s-ar fi nascut in martie, in anul 5 iH, perioada in care noaptea pastorii supravegheau turmele, fiind vremea in care ele fatau, adica primavara. Dar, dincolo de dispute, Steaua Magilor isi pastreaza intacte tainele si vesteste, de peste doua milenii, ca, ,astazi, curata, prea-nevinovata, Fecioara Maria, naste pe Mesia"...