Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă continuarea alăptării în timpul infecţiei COVID-19 şi după vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMS recomandă continuarea alăptării şi după vaccinare. Foto: Pixabay
OMS recomandă continuarea alăptării şi după vaccinare. Foto: Pixabay

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de asigurare a sănătăţii, furnizării anticorpilor şi protecţiei împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă şi sugarul ei.

„Alăptarea are multe avantaje pentru mamă şi copil şi trebuie continuată atât în timpul infecţiei COVID-19, cât şi după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern”, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauţie recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăveşte de COVID-19.

Mamele care alăptează şi care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

„Mamele care au contractat virusul trebuie să respecte igiena respiratorie în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măşti de protecţie sau acoperirea gurii şi a nasului, să se spele pe mâini timp de 20 de secunde, înainte şi după atingerea copilului, să cureţe şi să dezinfecteze suprafeţele atinse în mod regulat”, potrivit aceleaşi surse. 

Procentele privind alăptarea nou-născuţilor în primele şase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de ţări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile, mai precis doar 13% din sugari sunt alăptaţi.

De asemenea, doar o treime din populaţia adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depăşesc 60 de milioane.

Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite